Obavijesti

Kolumne

Komentari 127

Ova Vlada jest tragikomična, koliko god ona šutjela o tome

Ova Vlada jest tragikomična, koliko god ona šutjela o tome

"Priče o tragikomičnim Vladama nisu primjerene ovom parlamentu", upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, izričući opomenu SDP-ovu zastupniku Nenadu Staziću. Bilo je to tragikomično.

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner jako se naljutio na Nenada Stazića. 

"Priče o tragikomičnim Vladama nisu primjerene ovom parlamentu", reagirao je jutros na pitanje SDP-ova zastupnika na Aktualnom prijepodnevu, izrekavši mu pritom čak i opomenu, nakon što mu je Stazić prigovorio kako je HDZ pune četiri godine bivšu Vladu nazivao "nenarodnom".

"Kolega Stazić, vi sa mnom ne smijete raspravljati! Ja vam izričem opomenu!", povikao je uzrujani Reiner.

Sve to, cijela ta nemila scena, odvijala se tek nekoliko minuta nakon što je Tomislav Karamarko u odgovoru Ingrid Antičević Marinović javno poručio kako njegova stranka i Vlada brinu za demokratičnost u hrvatskom društvu i parlamentu, kao i za pravo da "ljudi misle drugačije od njih".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priče o tragikomičnoj Vladi, međutim, nisu primjerene, pa čak ni dozvoljene, što opet ne znači da tragikomične izjave i potezi ove vlasti svejedno ne prolaze.

Reforme ili rezovi?

Pa tako, recimo, Karamarko jutros brani politiku reformi svoje Vlade i kaže sljedeće: "Reformska Vlada jest na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, a ne oni koji su potrebiti i siromašni". 

Vjerojatno je mislio na rezove, a ne reforme. Ali eto, ispalo je komično. Ako već ne tragično.

Također, Karamarko je bivšoj Vladi nabio na nos činjenicu da je problem švicarskog franka prelomila preko leđa građana. "Vi ste to tako riješili da ste sve građane opteretili s milijardu kuna duga", kazao je Karamarko. "To je vaša populistička mjera".

Za koju je HDZ uredno u Saboru podigao ruku.

Je li to bilo komično ili tragično? Reiner će o tome donijeti pravorijek.

Ali ima toga još. 

Ima za bebe, nema za školu

Recimo, Karamarko je danas u Saboru poručio kako ova Vlada ima osiguranih sto milijuna kuna za isplatu dodatka od tisuću eura za svako novorođeno dijete, ali da ne može to provesti kroz zakone. Najavio je da će se s isplatama krenuti od prvog rujna.

A baš prije par dana, u javnost je izašla informacija kako Vlada odustaje od reforme školstva zato što nije iz EU fondova povukla 58 milijuna kuna. Znači, ima novca za novorođenu djecu, ali ne za reformu obrazovanja te djece.

Smije li se reći da je to tragično, ako ne i komično?

Onda, pored svih velikih reformi koje je ova Vlada najavljivala proteklih mjeseci, najjače je odjeknulo ukidanje ureda bivšeg predsjednika Stipe Mesića. Bila je to snažna politička, ali i reformska gesta koja će u proračunu ostvariti uštedu od - pazite sad - 600 tisuća kuna. 

Taman za stotinu novih beba.

Istodobno, međutim, nema smanjivanja proračunskih izdvajanja za političke stranke. Štoviše, u narednim godinama moglo bi doći čak i do povećanja tog iznosa. 

Crni Crnoja

A time dolazimo do već zaboravljenog Mije Crnoje. 

Pored svih grijeha koje su zatrpale bivšeg ministra branitelja i natjerale ga da podnese ostavku, Jutarnji list jutros donosi i informaciju kako Crnoja čak ni tih šest dana nije smio biti ministar.

Naime, u tom periodu još nije dobio traženu potvrdu o ukidanju opće nesposobnosti, pa je obnašanjem uloge ministra prekršio zakon koji mu je pod takvom kvalifikacijom invalidnosti zabranjivao bilo kakav rad.

Smije li se reći da je makar to tragikomično? 

Smije li se, kad smo već kod toga, reći da je tragikomično bilo ono što je izveo Ivan Tepeš, otkrivajući nedavno tajne obavještajne podatke o hrvatskim tajnim službama kako bi denuncirao Dragana Lozančića, pa izazvao skandal zbog kojeg je hitno uklonjen iz javnosti?

Uglavnom, dok se Karamarko hvali da HDZ štiti demokratičnost, njegov Reiner opomenama sankcionira verbalni delikt. A njihova Vlada, njihova koalicija i njihovi zastupnici svejedno komediju nastavljaju kombinirati s tragedijom.

Ili tragediju pokušavaju ublažiti elementima komedije.

U svakom slučaju, ova Vlada je zaista tragikomična, ma koliko morali šutjeti o tome.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu