Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovaj dan u godini ima jedino veze s manjim pravima žena

Dok Dan žena ne bude dan u kojem će se građani, predvođeni radnicama, solidarno i glasno boriti za svoja prava imati ćemo samo šuplju prigodu za prodaju cvijeća

Dan žena nije dan na koji svojoj voljenoj, svojoj majci, kćerki ili baki treba reći da je divna, pokloniti joj cvijet i nježno je poljubiti u obraz. Nema štete od toga, ali Dan žena tome nije namijenjen. Nije to nježnošću nabijeni majčin dan ili ono minusinteligentno patetično Valentinovo.

Umjesto licemjernog divljenja ženama, majkama, kraljicama, na Dan žena bilo bi prikladnije vratiti se borbi za radnička prava koja je tisuće radnica nagnala da izađu na ulice i suprotstave se nasilju i izrabljivanju. 

Dan žena nam prodaju u neodoljivo isplativoj formi borbe spolova pa bi muškarci trebali jedan dan u godini šećerna jezika hvaliti žene, izvoditi neki smiješni ritual polaganja oružja u nepostojećem ratu. Taj dan u godini ima veze jedino i isključivo s time da prosječna žena za isti odrađeni posao dobiva manje novca od prosječnog muškarca, s time da su njena radna prava realno manja i slabije ostvariva. I pri tome nema smisla ujednačiti prava tako da se smanje ona radnika, nego jedino tako da se povećaju prava radnice. 

U simboliku Dana žena utkana je borba radnica u tekstilnoj industriji. Bilo bi prikladno onda da u Hrvatskoj upravo na Dan žena privedu bar neke od osumnjičenih za pljačku hrvatske tekstilne industrije, koju su tisuće radnica desetljećima stvarale. U Dan žena utkana je i tragedija u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku gdje je 146 radnica izgorjelo, ugušilo se u dimu ili poginulo spašavajući se skokom s visine. Koliko ovakvih i sličnih tragedija je na vrijeme spriječila država u Hrvatskoj? Nemoguće je da nema onih koji riskiraju zdravlje i život radnica i radnika. 

Dok Dan žena ne bude dan u kojem će se građani, predvođeni radnicama, solidarno i glasno boriti za svoja prava imati ćemo samo šuplju prigodu za pojačanu prodaju cvijeća. 

Uživajte i u ostalim iznenađenjima koja smo pripremili za vas u specijalu Samo za žene! 

Komentari (5)
  • Dragi moj Marketo,tesko se odviknuti navika koje godinama traju za 8.mart.Svi smo odavna zaboravili sta simbolizira taj dan i zasto se obiljezava.A sta ces takvi smo kakvi smo.

    5. 3. 2012,   22:24
  • mislis?

    5. 3. 2012,   17:39
  • "Taj dan u godini ima veze jedino i isključivo s time da prosječna žena za isti odrađeni posao dobiva manje novca od prosječnog muškarca" Krivo! Zena za manje odradjenog posla dobiva manju placu. Zene prosjecno rade kracu satnicu od muskaraca, cesce idu na bolovanje, gube godinu ili dvije kontinuiranog radnog staza zbog trudnoce, izostaju sa radnog mjesta zbog djece itd. Sve to utjece na iznos place. Statistike kojima nas zenske udruge bombardiraju ne usporedjuju isto odradjeni posao nego manipuliraju direktnim usporedjivanjem placa zena i muskaraca bez uzimanja u obzir svih relevantnih faktora.

    7. 3. 2012,   11:00