Obavijesti

Kolumne

Komentari 54

Švaljek je sama kriva što je s Bandićem pristala tikve saditi

Švaljek je sama kriva što je s Bandićem pristala tikve saditi
1

Od kada je pristala biti Bandićeva zamjenica, Sandra Švaljek je mogla očekivati da će pred nju stati njegov tjelohranitelj s kuvertom u kojoj joj oduzima ovlasti.

VIDEO

Bila je to scena kao iz mafijaških filmova.

Ulazi tjelesni čuvar Milana Bandića u Gradsku skupštinu s dvije kuverte u ruci: onu u kojoj povlači punomoć stavlja pred Sandru Švaljek, onu s novom punomoći stavlja pred Vesnu Kusin.

One uredno potpisuju sjedeći kao pučkoškolke u skupštinskoj prvoj klupi, dok on u jakni nestrpljivo čeka da obave formalnost.

I zatim juri dalje po zadatku za pritvorenog gradonačelnik Grada Zagreba.

Jezivo, žalosno i sramotno za milijunsku metropolu.

Međutim, drugo se zapravo nije ni moglo očekivati. Milan Bandić još jednom se obračunao sa svojom zamjenicom, ovoga puta petnaestak godina kasnije. 

Riješio se Pavić

Nakon što je 2002. godine u pijanom stanju izazvao prometnu nesreću i pobjegao od policije, bio je prisiljen dati ostavku i na gradonačelničkom mjestu naslijedila ga je Vlasta Pavić. Pune tri godine radio je na njezinu rušenju jer nije mogao dopustiti da netko drugi vodi njegov grad i sređuje poslove u njegovu poglavarstvu.

Kad se opet dočepao Zagreba, nije ga više puštao iz ruku.

Sve se ponovilo nakon što je prije nekoliko mjeseci završio u pritvoru, a poslove preuzela njegova zamjenica Sandra Švaljek. Par mjeseci ju je puštao na miru, vjerujući da će brzo izaći na slobodu i nastaviti gdje je stao. A kad se vratio u Remetinec i uvjerio se u "nelojalnost" svoje zamjenice, povukao joj je punomoć i predao ga "lojalnijoj" Vesni Kusin.

Kako bi mirno spavao u Remetincu i vodio grad kao trbuhozborac.

Riješio se Švaljek

Povijest se, dakle, ponovila. Kao što se sada događa ono što se od Milana Bandića zapravo jedino i moglo očekivati.

Čudno je samo što to nije očekivala Sandra Švaljek.

Ili ako jest, onda je još manje jasno zašto je pristala biti njegova zamjenica na prošlim lokalnim izborima?

Prvo zato što je riječ o čovjeku koji je skoro dva desetljeća gomilao afere i skandale, vodio grad kao svoj privatni posjed, namještao poslove i zapošljavao prijatelje. Tko bi s njim htio ići na izbore?

Drugo, zato što je postojala posve realna mogućnost da Bandić svaki čas završi u pritvoru, što se i dogodilo. Čak dvaput.

Treće, zato što Bandić nipošto nije osoba koja bi pustila nekome da samostalno radi posao po kriterijima koji njemu ne odgovaraju. Nema tu stručnosti bez podobnosti, nema tu imenovanja ako nisu Bandićeva, nema tu poslova ako za njih ne zna Bandić... 

Dok u isto vrijeme ima tu svega što bi Bandića moglo dodatno zakopati u sudskom postupku. 

I stoga je bilo samo pitanje vremena kad će tjelohranitelj stati pred Švaljek i pružiti joj dokument na kojem se mora naći njezin potpis.

Nakon toga Švaljek nije preostalo drugo nego sazvati press konferenciju i objaviti da odstupa s mjesta Bandićeve zamjenice i odlazi na mjesto vijećnice u Gradsku skupštinu.

Zapečaćena sudbina 

Upravo onako kako je godinama vodio Zagreb, tako se Bandić mahnito trga da zadrži kontrolu nad Zagrebom i sad dok sjedi u Remetincu. Kao što mu nikada nisu na prvom mjestu bili interesi grada i njegovih stanovnika, već samo njegovi i interesi njegovih partnera i pajdaša, tako mu je sada jedino bitno da on zadrži potpunu kontrolu dok leži u pritvoru.

Pa kad se Švaljek odbila učlaniti u njegovu udrugu, kad mu nije dolazila na konzultacije u Remetinec, a onda još i najavila smjenu njegovih ljudi, sudbina joj je bila zapečaćena.

Što je, iz Bandićeve perspektive, potpuno logično. Onoga dana kad je Švaljek pristala biti njegova zamjenica i dobila izbore na njegovoj platformi (kakva god ona bila), podrazumijevalo se da će raditi ono što on kaže, želi, misli ili na što naprosto aludira. 

Na to je Švaljek trebala računati od prvog dana. 

Ne na parole o stručnosti, kompetentnosti, javnom interesu, nego na to da će jednog dana pred nju stati Bandićev tjelohranitelj s kuvertom u ruci.

Što je, na koncu, za nju najbolje rješenje i prilika za elegantan izlazak iz ovog kaosa. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode