Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo licemjerje izravno vodi do urušavanja vjere u institucije

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je Bernardić prekršio zakonom propisana načela kojih se političari trebaju držati. Ali umjesto da se pospe pepelom, Bero je smislio izjavu o ulaganju u znanje

Nisam znao da je u Hrvatskoj stjecanje iskustva sukob interesa, zavapio je premijer Davor Bernardić. Tvrtka koja prodaje softver platila mu je put po svjetskim gradovima koji imaju njihova rješenja. Ovo je izmišljeni primjer koji karikira ono što se dogodilo u stvarnosti.

- Nisam znao da je u Hrvatskoj stjecanje znanja sukob interesa - rekao je u zbilji šef SDP-a i vođa pompozno nazvane antikorupcijske koalicije, koja bi trebala počistiti Hrvatsku od sukoba interesa, mita i korupcije. A Bero je primio stipendiju vrijednu 260.000 kuna koju mu je dala poslovna škola.

Zagreb: Sjednica Sabora nastavljena raspravom o prostornom uređenju i gradnji BESPLATNO ZNANJE Bernardić: Nisam znao da je stjecanje znanja sukob interesa

Ne zato što se prijavio kao znanstvenik nego zato što je političar, čovjek koji odlučuje o zakonima, koji će u budućnosti možda zaista biti na čelu Vlade ili u nekome ministarstvu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je Bernardić prekršio zakonom propisana načela kojih se političari trebaju držati. Ali umjesto da se pospe pepelom, Bero je smislio izjavu o ulaganju u znanje. Isti taj čovjek pozivao je premijera Andreja Plenkovića na ostavku kad je prekršio ista ta načela.

Davor Bernardić NIJE ODOBRILO POVJERENSTVO Bernardić prihvatio stipendiju, a nije smio: Neće biti kažnjen

Dakle, ne zna se što je gore, da Bero nije vidio problem uzevši stipendiju ili da se ovako prozirno pokušava izvući. Ali nije Bero usamljen u licemjerju. Ono je, nažalost, jedno od glavnih obilježja hrvatske politike i svodi se na jednostavni princip: kad zakon prekrši politički protivnik, onda je on kriv, a kad ga prekrši član naše stranke, onda je kriv zakon. HDZ je sad prozvao Bernardića, ali kad je premijer prekršio ista načela, onda su se okomili na povjerenstvo!

Čak razmišljaju o micanju načela dobrog ponašanja iz zakona, a HDZ otvoreno opstruira rad povjerenstva. Takvo licemjerje izravno vodi do urušavanja institucija, povjerenja građana u njih i snižavanja letvice političke kulture. Na primjeru sukoba interesa vidimo veliku koaliciju Bere i Plenkija. Neka se toga obojica sjete kad se budu čudili zašto glasovi odlaze populistima.

Komentari (62)
  • Onaj tko vjeruje u rvacke "institucije" ili nije normalan ili je paranormalan. Ovdje ne postoji ni trun prava i pravde, samo lopovluk, veleizdaja, varanje, laganje, tlaka, bezobrazluk, bahatluk, korupcija i megakorupcija, depresija, nepravda i bolest... a sve u režiji svekolike političarske bande kojoj je zadnja stavka Hrvatska i njezin narod... bero je isti ..... ko i plenkovitj i obratno... jedni drugima dobro i predano služe za prepucavanja pred javnosti dok zatiru državu jednakom strašću... dobro sam rekao - to je hade3ej&assdepej bratstvu strast.

    2. 11. 2019,   10:26
  • i eto dokaza da su HDZ i SDP isti... a samo ovce puse njihove price za prepiranje izmedju plavih i crvenih i desnih i lijevih... dok ih se ne rijesimo, ova drzava nece NIKADA naprijed!!!

    2. 11. 2019,   10:57
  • Bas je Bernardic licemjer svakoga naziva lopovom a i sam je lopov

    2. 11. 2019,   10:42