Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Pada i lupa glavom u pod, ima li moja mopsica epilepsiju?

Pada i lupa glavom u pod, ima li moja mopsica epilepsiju?
1

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje zašto se kod mačaka može javiti ispadanje crijeva i kako pomoći ljubimcu u takvoj situaciji

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Što mislite o hranjenju psa sirovom hranom?

Poštovani, što mislite vezano uz hranjenje psa Barfom, sirovom hranom koja se može kupiti u Pet centru? Lp, Tanja

Je li sirova hrana Animbarf dobra za manje pasmine?

Poštovani, zanima me što mislite o prehrani pasa sirovom hranom Animbarf koja se može kupiti u Pet centru u zamrznutom obliku? Da li je to zdravo i nutricionistički dovoljno za psa? Da li je to hrana prigodna za manje pasmine, npr. jazavčar, jack russell, terijer, ili je primjerenija za veće pse obzirom da je većinski sastav govedina? Hvala. Tanja, Zagreb

Odgovor na oba pitanja

Poštovani,

AnimBarf hrana je izbalansirana hrana za pse koju po preporuci proizvođača mogu jesti čak i štenci. Barf prehrana temelji se na prehrani sirovim namirnicama što je u nekim krugovima prihvaćeno vrlo pozitivno no jasno s druge strane nalaze se pobornici koji takvu prehranu ne podržavaju (kao  potencijalno opasnu hranu zbog mogućih zaraza npr . E. coli,  Salmonela). Ja  osobno smatram da je to vrlo dobra prehrana i da zadovoljava nutricionističke potrebe pasa.

Da li je moj pas uginuo zbog pogrešnog liječenja?

Poštovani, imala sam mješanca labradora i zlatnog retrivera, star 10 mjeseci. Uvijek je bio veseo i razigran, cijepljen uredno. U jednom periodu počeo je samo ležati i nije htio jesti. Nismo znali od čega je pa smo odmah otišli kod veterinara, koji mu je dao 3 injekcije. Nakon toga, njemu i dalje nije bilo bolje, pa smo zvali drugog veterinara koji mu je dao injekcije i govorio "ukoliko mu od ovoga ne bude bolje, zovite me drugi dan pa ću mu dati još nešto".

I tako 2,3 dana je dolazio svaki dan kod nas i davao mu injekcije. Nije mokrio krv, imao je temperaturu ponekad, davali smo mu i čaj jer više nismo znali kako mu pomoći. Nakon tjedan i pol dana bilo mu je bolje. Iako smo koristili ogrlicu protiv nametnika, na njemu smo nakon te bolesti našli velikog krpelja. Redovno smo ga svaki dan provjeravali i vadili po par komada. 

Nakon mjesec i pol dana opet se razbolio. Dva tjedna je ležao, malo jeo kada bismo ga doslovno silili i naravno opet smo pozvali veterinara koji mu je dao injekcije sa istom rečenicom koju sam prethodno navela. Od simptoma je samo imao ponekad temperaturu, bio je loše volje, i htio je jesti samo tu i tamo. 

Par dana dobivao je injekcije bez ikakvog vidnog oporavka, osim što se tu i tamo sam dignuo i malo prošetao. Jedan dan, počeo je povraćati sve što je popio i pojeo, nazvali smo veterinara koji je rekao da mu nema više što dati, pošto mu je sve što je imao već dao. Opet smo mu, nadajući se da će biti dobro davali čaj, kojeg je također samo povratio. Također je počeo mokriti krv. 

Naš ''jako dobro'' upoznat veterinar sa situacijom je rekao da su mu počeli bubrezi otkazivati. Taj dan je uginuo, s tim da mu je na donjoj čeljusti iznutra sve požutilo. Naime, ukoliko je to bilo od krpelja, što vjerojatno je, da li se to moglo spasiti s određenom terapijom i koje je vaše mišljenje o postupcima veterinara? Unaprijed hvala na odgovoru.

Razgovarajte s veterinarom i pitajte ga zašto terapija nije uspjela

Poštovani,

Teško mi je komentirati Vaš slučaj jer mogu samo pretpostavljati da se radi o babeziozi no u to ne mogu biti siguran.  Žao mi je zbog Vašeg gubitka, no teško je reći da se tu radi o nekakvoj pogrešci. Moj savjet Vama je da porazgovarate sa veterinarom koji je liječio Vašeg psa te da Vam objasni što se zapravo dogodilo, te zašto misli da terapija nije uspjela. 

Ponekad se zna razviti autoimuna hemolitička anemija što izuzetno otežava situaciju i ishod liječenja (često niti transfuzija krvi i sva popratna terapija ne daju pozitivan ishod).  Pretpostavljam da je kolega učinio sve što je znao i mogao te da je posrijedi loša komunikacija s Vama kao vlasnikom.

Pas ne može stati na noge, zašto?

Poštovanje, Imam zlatnog retrivera starog 12 i pol godina. Zadnja dva dana ne može stati na noge, i prednje i zadnje su mu loše. Jučer je malo jeo, ali danas nikako, samo pije vodu. O čemu se radi? Ima li lijeka ili je starost u pitanju? Hvala!

Odvedite ga veterinaru  

Poštovani,

Svakako posjetite veterinara koji Vam tek nakon pregleda može dati zadovoljavajuće i mišljenje.

Ima li moja mopsica epilepsiju?

Pozdrav, zamolila bih Vas za savjet, radi se o mopsici koja je nedavno napunila sedam godina. Prije otprilike pola godine joj se prvi puta desilo da padne na pod, leži na boku i počne se tresti, ne reagira na ništa.  Neki dan joj se ista situacija ponovila. Prvi puta se se to desilo netom što se probudila, a neki dan u toku sna. Nakon toga je sve najnormalnije i ne primjećujem nikakve posljedice na njoj. Djeluje mi kao da se radi o epileptičnom napadu. 

Molila bih Vas da mi date savjet i upute što raditi u toj situaciji kada joj se to desi? Dali da joj primim glavu jer to djeluje zastrašujuće, pogotovo jer lupa glavom o pod. Da li trebam na nešto posebno paziti? Dobila sam uputu od lokalnog veterinara da ne trebaju nikakvi lijekovi budući da napadi nisu česti. Ali, pošto se nalazim u maloj sredini gdje veterinari nisu specijalizirani za male životinje, obraćam Vam se za savjet. Najljepše Vam se zahvaljujem na svakom savjetu. Lp

Preporučio bih da se životinja ponovo pregleda

Poštovana,

Obzirom da se napad ponovio preporučio bih da se životinja ponovo  pregleda i izuzmu neke druge bolesti koje mogu dovesti do neuroloških ispada. Ukoliko nalazi budu uredni trebali bi se dogovoriti sa veterinarom oko terapije Phenobarbitonom.  Svako uzbuđenje nije poželjno.

Napadi često izgledaju dramatično no bitno je da se ne ponavljaju uzastopce. Morate znati da napadi za vrijeme terapije neće nestati nego će intervali između napada biti duži te će se napadi prorijedit. Također ne bih bilo na odmet da posjetite nekog od veterinara koji se isključivo bavi liječenjem kućnih ljubimaca.

Stavio sam psima zaštitu, ali krpelji se i dalje hvataju 

Poštovanje!!! Veliki sam ljubitelj pasa, imam ih tri, ali evo počela je sezona krpelja i moji pasi su ih puni ja ih vadim. Kupio sam ampule, ali oni se i dalje hvataju. Ne znam šta da napravim i čime da uništim krpelje. Molim vas odgovorit. Hvala

Krpelji se mogu uhvatiti, ali bi ih sredstvo moralo ubiti

Poštovani,

Niste napisali s kojim ampulama ste tretirali vaše ljubimce pa mi je teško dati adekvatan odgovor. Ukoliko ste koristili ampule na bazi fipronila (Frontline, Pestigon, Fypryst) one ne djeluju repelentno, što znači da se krpelji mogu uhvatiti, ali bi ih sredstvo moralo ubiti (krpelj se sasuši). Nadalje možete pokušati sa relativno novim proizvodom u obliku tableta koje djeluju protiv krpelja i buha (NexGard).

Htjela bi da je maltezer deblji i da mu ne smrdi iz usta

Poštovanje, imam maltezera starog dvije godine. Htjela bi da je malo udebljam i da se riješim neugodnog zadaha iz usta. Imate li neki savjet. Hvala. S poštovanjem, Jelšna Maksimović

B kompleks će povećati potrebu za hranom

Poštovana,

Neugodan zadah iz usne šupljine potječe ili iz usne šupljine (zubni kamenac, upaljene desni, periodontitis) ili iz želuca (gastritis) te problem ne jedenja  može biti povezan. Dodatkom vitamina B kompleksa ubrzat će te metabolizam i povećati  potrebu za hranom. Svakako savjetujem posjet veterinaru radi pregleda.

Kako naučiti štene da obavlja nuždu na jednom mjestu

Poštovani, udomila sam žensko štene pekinezera staro 2 mjeseca. Što sad sve moram napraviti, rekli su mi da je očišćena od parazita. Našla sam joj i buhe pa me zanima kako se toga riješiti i jesu li te buhe opasne kako za nju tako i za nas ukućane? I kako je naučiti obavljati nuždu na jednom mjestu, jer sada po kući nema mjesta gdje se nije popiškila ili pokakila. Unaprijed hvala.

Stavite pelenu na mjesto gdje želite da obavlja nuždu

Poštovana,

Što se tiče buha preporučio bih da kupite Frontline ili Fypryst sprej s kojim ćete ju pošpricati, a za prostor Biokill sprej. Postupak tretiranja ljubimca i prostora ponovite za mjesec dana. Buhe kao takve nisu opasne, no znaju se zavući u prostor te ih je teško riješiti se, a vašem ljubimcu mogu prenijeti trakavicu koju u konačnici možete i vi dobiti putem vašeg ljubimca.

Štenci u dobi od sedam do osam tjedana počinju sa prvim cijepljenjem protiv zaraznih bolesti. Nakon starosti od tri mjeseca zakonski pas mora biti pravilno označen mikročipom i cijepljen protiv bjesnoće.

Sa obavljanjem nužde treba imati malo strpljenja, postavite pelenu na mjesto gdje želite da obavlja nuždu, kad primijetite da se namješta prebacite je na to predviđeno mjesto i svaki put kad obavi nuždu na predviđenom mjestu nagradite ju. S vremenom će shvatiti što se od nje očekuje.

Smijemo li ošišati ovčarku, ili je to štetno?

Poštovani, imamo mješanku hrvatskog ovčara staru 4 godine. Namjeravali smo je ove godine ošišati kako bi joj olakšali ljetne vrućine, ali smo čuli da bi joj to zapravo naškodilo jer psima u tom tipu "dlaka služi kao izolacija". Nije nam baš jasno zašto joj ne bi bilo dobro da se riješi krznenog kaputa. Inače, jedini razlog za šišanje nam je želja da joj bude lakše, dlaka joj se ne petlja, nema problema s lastama. Molimo Vaš savjet. Unaprijed hvala, pozdrav iz Splita

Dlaka štiti od sunčevog zračenja

Poštovani,

Hrvatski ovčar je pas s našeg podneblja te u skladu s time u ljetnim mjesecima gubi podlaku. Potrebno je dlaku dobro istrimati kako bi se ta podlaka što više uklonila. Dlaka štiti od sunčevog zračenja stoga preporuka je da ga ne šišate, eventualno ako ima dužu dlaku možete je malo skratiti.

Kuja ubija pse koji dođu u dvorište, zašto?

Imam dva tornjaka mužjaka 13 godina i ženku 5 godina, stalno su zajedno. Imaju ograđeno dvorište i pušteni su iz boksa od 16 do 7 sati ujutro. Imaju dovoljno hrane, vode, pažnje (ovo sve pišem da ne pomislite da su zapušteni). Problem se javlja kada uđe drugi pas ili štene u dvorište. Ženka ga odmah želi udaviti, i već se to dogodilo nekoliko puta. Zaluta lutalica u dvoriše, i ako mi ne uspijemo reagirati, ona ga udavi. 

Inače je jako mazna, kad ju dotaknete ona pada na leđa. Nije kastrirana, ali nikad nije ostala skotna iz nepoznati razloga. Zadnje što se dogodilo bilo je da smo pronašli u dvorištu zadavljenu kujicu koja se tu muvala godinama i nikada je nisu napadali. Čak nisu reagirali ni kada im je uzimala hranu.

Tornjaci su psi čuvari i jako su teritorijalni

Poštovani,

Tornjaci su psi čuvari i jako teritorijalni stoga takvo ponašanje nije začuđujuće, no zašto se takvo ponašanje tek sada počelo javljati i kako postupati ili pokušati riješiti problem kompetentnije će vam odgovoriti neki centar koji se bavi socijalizacijom pasa.

Izrasla mu je kvrga na mjestu gdje je dobio injekciju

Pozdrav, imam psa tornjaka i prije dvadeset dana ugrizao ga je zaraženi krpelj. Odmah nakon dijagnoze dobio je injekciju i u roku tjedan dana je ozdravio. Međutim, na tom mjestu gdje je dobio injekciju izrasla mu je kvrga veličine teniske loptice. Prvo sam mislio da je to oteklina radi injekcije, ali već dvadeset dana se ne smanjuje. Njemu kvrga ne smeta niti ga boli, ni na dodir niti kad stisnem. Zanima me što bi to moglo biti? Unaprijed hvala

Taj lijek zna izazvati tkivnu reakciju, posjetite veterinara

Poštovani,

Lijek Imizol koji se daje kod Piroplazmoze jako je agresivan te zna izazvati tkivnu reakciju koja se očituje kao zadebljanje na mjestu aplikacije lijeka. Predlažem da posjetite veterinara jer u nekim slučajevima reakcija zna biti burna i zahtijeva dreniranje nakupljenog sadržaja i antibiotsku terapiju.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode