Obavijesti

Kolumne

Komentari 67

Još nema užasnog kraja. HDZ-ova stabilnost užas je bez kraja

Još nema užasnog kraja. HDZ-ova stabilnost užas je bez kraja
1

Prije dvije godine Plenković je izbacio Most zbog Zdravka Marića, sada prijeti da će izbaciti HNS zbog plaća prosvjetara i okrenuti se saborskim "žetončićima" i Milanu Bandiću kojem je danas potvrđena nova optužnica.

VIDEO

Andrej Plenković najurio je prije dvije godine Mostovce iz Vlade zbog manjka "lojalnosti", nakon što na sjednici nisu digli ruku povjerenja za Zdravka Marića.

Danas je Andrej Plenković navodno spreman najuriti HNS iz Vlade, iako su njegovi zastupnici dokazali svoju lojalnost kad su prošloga petka digli ruku povjerenja za ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Ali premijer, hvale se HDZ-ovci, ne pada na ucjene oko podizanja plaća prosvjetarima.

I tako, nekad se za ostanak u Vladi nije tražila programska suradnja, nego lojalnost, a sada ni lojalnost nije dovoljna, već se pada na programima, odnosno na državnom proračunu.

HNS navodno brani obrazovanje i prosvjetare, Andrej Plenković brani samoga sebe.

Optužnice nisu problem

I zbog toga je izbacio Most, zbog toga je navodno spreman izbaciti HNS i okrenuti se - Milanu Bandiću. Kojemu je upravo danas, na dan kad se HDZ-ovci po medijima hvale kako je premijer u pregovorima sa "žetončićima", potvrđena još jedna optužnica, ona u aferi Agram i zbrinjavanju otpada.

Za opstanak u Vladi nije više bitna lojalnost, nije bitna ni programska povezanost, a bogami, odavno je prestala biti bitna ispravnost pred zakonom.

Bitna je samo stabilnost.

I što se više zaklinju u stabilnost, to nas češće vode iz krize u krizu, iz ucjene u ucjenu, iz preslagivanja u preslagivanje.

I što nas više vode iz krize u krizu, to se grčevitije drže vlasti.

Nema izbora

Prije dva tjedna Plenković je zaprijetio HNS-ovcima da moraju podržati proračun i poručio kako u suprotnom neće biti nikakvog preslagivanja, već da će se ići na prijevremene izbore. 

Danas HDZ-ovci po medijima prebrojavaju "žetončiće" i kalkuliraju o tome kako Plenković može na graničnoj većini od 76 glasova preživjeti do parlamentarnih izbora.

Plenković je ipak zaključio da mu ne treba predizborna galama dok on šminkerski predsjeda Europskom unijom. 

Agonija bez kraja

A dok njegov HDZ mahnito prebrojava "žetončiće" u Saboru, slučajno je, eto, nabasao na dvojicu odbjeglih Mostovaca, Tomislava Panenića i Anti Praniću. Nelojalnost je dobra ako ide na ruku Plenkoviću.

Ukratko, agonija se nastavlja.

Jer upravo je agonija postala glavno obilježje Plenkovićeva vladanja. Krize nisu izuzetak, već pravilo i konstanta njegova mandata, od Zdravka Marića i Agrokora, preko Borga i Martine Dalić, pa sve do Milorada Pupovca, smjene ministara ili sada štrajkova prosvjetara.

Kako se čini, ne prijeti nam užasni kraj, nego užas bez kraja.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode