Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Pas je malaksao i kao da nema volje za životom, pomozite!

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanje što se događa sa psom koji je donedavno bio veseo i zdrav, a sad jedva stoji na nogama

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kujica je povraćala pa ubrzano mrdala ustima, zašto?

Poštovani, vidio sam na netu da odgovarate na pitanja nama vlasnicima kućnih ljubimaca, pa evo nešto što ne mogu naći na Googleu. Imam tri psa u stanu. Noćas mi se mala kujica ( dvije godine starosti, oko pet kg težine) probudila i došla do mene. Lagano je drhtala. Inače to radi kad joj je sila vani. Odveo sam je van i pokakala se dva puta, a kad sam se vratio u stan povraćala je dva puta na balkonu i u hodniku. Doduše, ja sam kriv jer je sadržaj bio ono sto je pojela od ručka, a pojela je ostatke graha sa stola i jednu kost od suhog mesa. 

Kad je sve to obavila, smirila se i drhtanje je prestalo tako sam za taj dio shvatio da je od onog što je pojela. Međutim, nakon nekih 15-ak minuta, kad sam je pogledao, ona sjedi, gleda mene, i ustima radi (kao kad bi čovjek radio recimo ma-ma-ma-ma-ma-ma, onako malo brze). Tako je mrdala ustima neko vrijeme, smirila se i zaspala. I sada spava. Molim vas da mi objasnite šta bi trebalo značiti to mrdanje ustima. Hvala unaprijed!

To se javlja ako je psu mučno

Poštovani,

Treskanje, mljackanje, oblizivanje, slinjenje su radnje koje se mogu očitovati kada se kod pasa javi mučnina. Često takvo ponašanje prestane neposredno iza povraćanja.

Pas je malaksao i kao da nema volje za životom

 Poštovanje, molim vas da mi pomognete ako možete. Moj pas nije imao stolicu par dana i jauknuo bi kad bi ga pomilovala po vratu, ali ne uvijek. Kod veterinara su nam savjetovali ulje za stolicu i rekli da se to bol vjerojatno prenosi jer ga bole crijeva. Odmah se popodne ispraznio i onda je sve krenulo na gore. Sutra navečer je skroz pao i nije se mogao pomicati. Veterinari su posumnjali na okretanje želuca ili zapetljanje crijeva pa je pripremljen za operaciju, ali je povratio pa je to isključeno i nije operiran. 

Dobio je dva puta infuziju i neki koktel lijekova protiv bolova. Kad primi injekciju on bude puno bolje, ali čim popusti pas se skroz izgubi. Kad hoda stražnjica mu se skroz zanese u stranu, ne zna proći kroz vrata, prođe na krivu stranu. Prilikom šetnje stane kao da zaspe i reagira tek kad ga zovnem par puta. Malaksao je i kao da nema volje za životom. Donedavno je to bio veseo i znatiželjan pas i nikad nije bija bolestan. Star je sedam i pol godina, a mješanac je terijera i čivave. Molim vas da nam pomognete ako možete. Unaprijed zahvaljujem, Katarina.

Savjetujem hitan dijagnostički pregled

Poštovani,

Teško mi je komentirati slučaj jer jedino što se zna je da trpi jake bolove i da gubi ravnotežu. Stanje Vašeg psa izgleda dosta dramatično s toga savjetujem da se što prije naprave drugi dijagnostički pregledi kako bi se dobio bolji uvid u stanje vašeg ljubimca. Potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi zatim prema nalazima usmjeriti liječenje, također s obzirom na početak priče može biti potrebno napraviti RTG ili UZV abdomena.

Zašto pas ima ranu nakon krpelja?

Dobar dan, bio sam u šumi u šetnji sa psom prije desetak dana i našao sam kasnije krpelja na njemu. Pojavila se neka crna krasta veća koju sam očistio i oprao. Poslije je ostala rana. Martin, Rijeka

Pojavio se akutni vlažni dermatitis

Poštovani,

Kod vašeg psa se pojavio tzv. Hot spot ili akutni vlažni dermatitis. To je upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom. Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si na taj način pokušava ublažiti svrbež ili bol koji su zapravo pravi razlog nastanka hot spota. Jaki svrbež ili bol su reakcija organizma na različite štetne agense koji izazovu iritaciju kože.

Hot spot najčešće viđamo kod pasa sa dužom dlakom i to posebno onih sa gustom podlakom-labradori i zlatni retriveri, rotwaileri, njemački ovčari te škotski ovčari, new faundlandi, bernski planinski pas, bernardinac. Problem se češće javlja kada je vrijeme toplo i vlažno pa je pretpostavka da nastanku hot spota pogoduje i slaba ventilacija krzna.

Dlaku na tom djelu je najbolje obrijati kako bi se omogućila bolja ventilacija, ranu treba čistiti dezinficijensima i po potrebi uključiti antibiotsku terapiju (trajanje terapije je 3-4 tjedna). Najbitnija stavka je da treba spriječiti češanje i lizanje psa jer je to razlog nastanka hot spota.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith