Plagijator, filoustaša... Samo fali da se lažno prijavi u baraci

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pavi Barišiću otkrili su da je smjenjivan zbog pronevjera i malverzacija, iskopali su mu članak u kojem hvali ustaškog ministra, otvara se istraga zbog njegovih plagijata. Pa što mora još učiniti da ga Plenković smijeni?

Proteklih godina bio je razriješen zbog pronevjera i nepravilnosti, ovih dana ponovno se otvara postupak za ocjenjivanje plagiranja znanstvenih radova, jučer su mu iskopali znanstveni članak s početka devedesetih u kojem je ustaškog ministra nazivao "tragičnim junakom i žrtvom"...

Pa što, pobogu, Pavo Barišić još mora učiniti da ga premijer Andrej Plenković napokon izbaci iz Vlade?

Da prijavi prebivalište u razrušenoj baraci?

Barišić je trebao biti "Mijo Crnoja" ove Vlade, ali Plenkovićevo ignoriranje svih Barišićevih afera, prljavog veša i aktualnih istraga i dalje je postojano. Skoro kao njegova frizura. 

Premijer gotovo više ni ne obraća pažnju na Pavu Barišića. A Pavo Barišić skoro da ne obraća pažnju na brojne optužbe i skandale.

Uostalom, zašto i bi?

Afere kao reference

Cijeli ovaj naramak prljavština dođe mu skoro kao preporuka za ministarsku funkciju. Hvalio je ustaškog ministra? Pa što, ministar zdravstva Milan Kujundžić odlazio je na grob ustaškog poglavnika. Ispituju ga zbog plagijata? Pa što, Milijan Brkić potpredsjednik Sabora. Prate ga afere s pronevjerama i financijskim malverzacijama? Pa što, HDZ-u se sudi zbog korupcije i korištenja crnih fondova.

Što se toga tiče, nije nikakvo čudo da Plenković ne trza na Barišićeve muke.

"Pavo Barišić ima sve reference da bude ministar", kazao je premijer. Svakoga dana se imamo priliku nanovo uvjeriti kakve su to reference.

Bizarna je ova situacija, koliko i intrigantna.

U prvom redu, tko je rekao da Plenković neće imati desničare u Vladi? Samo neće imati Karamarkove desničare. 

Zlatko Hasanbegović, autor članaka o "ustašama herojima mučenicima i šehidima" ostao je bez ministarske fotelje nakon Plenkovićeva obračuna s "ekstremistima" u HDZ-u. 

Pa je onda u Vladu, za koju je nebrojeno puta ponovio da je "njegov izbor", primio osobu koja je za ministra obrazovanja NDH još prije Hasanbegovića, i to u znanstvenom, a ne novinskom članku, napisao da je bio "tragični junak i žrtva", što je tada navelo neke urednike časopisa da podnesu ostavku i Barišića nazovu "salonskim ustašom".

Je li to vjerodostojno?

Strši, strši - ministar!

Još važnije, Hasanbegović se prirodno uklapao u Karamarkov HDZ. Barišić bi u Plenkovićevoj vladi trebao stršati kao kaktus među krizantemama. 

Ali on uredno ide dalje.

Nitko se ne skandalizira nad Barišićevim člankom, otkrivenim u novom broju tjednika Novosti, nitko ne strepi od ishoda nanovo otvorene istrage o plagijatu pred Odborom za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, niti je Plenković ičime problematizirao činjenicu da je Barišić u dva navrata smijenjen iz institucija i ministarstva zbog optužbi za pronevjeru.

Premijer se ponaša kao da to nije njegov problem. 

Ali to upravo jest njegov problem. S vremenom postaje čak više njegov, nego Barišićev problem. Jer, čuli smo da je ovo njegova Vlada. To je njegov izbor. Njegova ekipa.

Mijo Crnoja natjeran je da podnese ostavku čak i nakon što ga je odvjetnički tim, u konzultacijama u Banskim dvorima, navodno oslobodio krivnje za lažno prebivalište. Jer je čak i nakon šest dana postao pretežak politički uteg.

Pa zašto onda Pavo Barišić, taj štovatelj ustaša u modernoj demokršćanskoj Vladi očišćenoj od ekstremizma, još nije postao preteškim utegom za Plenkovića?

Možda zato što Plenković uživa milost kakvu Karamarko nikad nije zaslužio?

Problema kao da nema

Karamarku se od prvog dana (opravdano) tražilo nešto što bi ga kompromitiralo i na koncu srušilo s vlasti. Pa je bio Crnoja, pa je bio Hasanbegović, pa je bio on sam...

Plenkoviću je od prvog dana pod nosom Barišić - drugi još nisu ni došli na red - ali on se pravi kao da taj problem ne postoji.

Ne pokazuje nikakvu namjeru da ispita slučaj, da postavi neke uvjete, da pričeka neke istrage, da pokaže makar male znakove kolebanja.

Ali on se ponaša kao se ništa ne događa.

Ta hladnokrvnost novog premijera stvarno je impresivna. Zvuči skoro kao lojalnost. Samo, gdje je odgovornost? Kako možemo očekivati od ovako kompromitiranog ministra da ima dovoljno autoriteta za vođenje tako zahtjevnog i osjetljivog, da ne kažemo krucijalnog, resora kao kao što su znanost i obrazovanje?

Osim toga, teško je zamisliti da bi osoba poput Plenkovića podnijela tuđi teret na vlastitim leđima. Da bi preuzela na sebe tuđe grijehe. Da bi dopustila da se njegov neprikosnoveni imidž ukalja tuđim blatom.

A zašto Plenković i dalje misli da se afere i skandali Pave Barišića ne održavaju negativno na njegov imidž premijera, to samo on zna.

Premijerska funkcija za njega je samo odskočna daska za daljnju karijeru. Zar je spreman tu ambiciju zamrljati nekakvim filoustašama, potencijalnim plagijatorima i sitnim šibicarima?

Očito nekome jako puno duguje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog potražite na Facebooku

Komentari (124)
 • Nakon što je napisao osebujan osvrt na komemoraciju u Sloveniji naš dragi kolumnist ide dalje, ništa Vi više rušiti nećete, pogotovo ne ono što niste ni birali, štovatelji totalitarnog režima i propale države!

  28. 10. 2016,   12:25
  • Ne došao sam sa zapada ližući guzicu hitleru. Kao neki. :p

   31. 10. 2016,   13:14
  • Jesi to ti Pupi Čupi?

   31. 10. 2016,   13:13
  • Došao sa crvenom revolucijom iz Šumadije!

   31. 10. 2016,   13:11
  • Laž je vama sa Istoka smisao postojanja, Dobrica je to čak i priznao.

   31. 10. 2016,   13:08
  • Ja volim Hrvatsku više nego tvoj čoban pavelić. Ja nikuda u zadnjem ratu nisam bježao kao on pifkica obična zasr.ana.

   31. 10. 2016,   13:07
  • Rehabilitacija nacističkih, fašističkih zločina je u Njemačkoj kažnjiva zakonom. Nadam se da će biti i kod nas. Stišći ti minuse jado to je jedino što i možeš.

   31. 10. 2016,   13:04
  • teče li tebi Sava uzvodno, čupavi Garašanine, kao i nitkovu bravaru, kako se buditi u zemlji koju ne voliš?

   31. 10. 2016,   13:03
  • Tito je znao reći ne i hitleru i staljinu. Taj je imao muda a ne tvoja pifkica pavelić. Ljudi sa niskim čelom kao on su obicno glupi ljudi, to je i pokazao.:p

   31. 10. 2016,   13:01
  • Pa klasiću , ni sebe u ta sranja ne možeš uvjeriti, hajde ti na Načertanije i Garašanina malo.....

   31. 10. 2016,   12:58
  • Ime Kazališni trg su mu isto dali komunisti 1945. Bio je to kratko do 1946. To ti je isto komunisticko ime, znaš? Drugo da je Bravar napao hitlera, benita i njihove pomagače onda bi se mi drugačije pisali ali pošto su oni napali nemamo o čemu. Proklet bio čoban pavelić koji je pola milijuna Hrvata DAO strancu skupa sa teritorijem zbog usr.ane FOTELJE. Kukavica obična pobjegao je ko baba preobučen u ženu.

   31. 10. 2016,   12:57
  • Staljin, Hitler i Tito su isti mentalni sklop, njemu sada Sava uzvodno teče, zato izdajice ne mogu podnijeti Hrvatsku, još malo..... i ode bravar s Kazališnog trga, križni put je Titov diplomski, sjeme mu se zatrlo!

   31. 10. 2016,   12:52
  • Ustaše, Nijemci, Talijanii i prijatelji čedeki su zlo posijali pa su zlo i pobrali.

   31. 10. 2016,   12:48
  • Ustaše, Nijemci, Talijani i prijatelji čedeki su krali, otimali, ubijali sve koji nisu bili za njih pa i Hrvate. Bravar nije ništa drugo radio što već oni prije toga nisu. Jer kada ti netko od tih prvih ubije nekoga onda ideš u osvetu ili si papak pa sjediš doma. :p

   31. 10. 2016,   12:46
  • Križni put i ubojstva Hrvata su Bravarova ulaznica za diktaturu.

   31. 10. 2016,   07:22
  • Je. Velim Ante i Nijemci sve bili pošteni ljudi. Zapadna Europa. Kada su uzimali nešto odmah su i platili. Tako da sad njihovi fanovi mogu doći i pisati kako su oni gadovi partizani sve živo samo otimali, ne daj Bože da su nešto pošteno i platili kao Ante i njegovi Nijemci. :p Daj mali odi papati Humanu, ne ide ti ovo.

   29. 10. 2016,   00:45
  • Koja komunistička propaganda...

   29. 10. 2016,   00:39
  • Je a ustaše uz dva svjedoka su postali domobrani Na kraju nitko niti nije bio ustaša sve sami domobrani. :) Laž je, laž. Hoćeš reći da je Ante kada je uzeo recimo vilu Rebar gradsko vlasništvo da ju je iskeširao kada je useljavao. Ili još bolje kada su Nijemci došli uzeli si cijeli hotel Esplanade za štab. Potjerali privatnika, misliš da su iskeširali ulazak? Jesu možeš misliti. :p Sve su oni iskreširali. Ne.

   28. 10. 2016,   21:38
  • Laž,laž,svi četnici sa dva svjedoka su postali partizani i dobili mirovine, otac bivšeg predsjednika je bio toliko zaslužan da je dobio cijelu zgradu u centru.

   28. 10. 2016,   21:25
  • Beton artikektura je počela modernom u Zagrebu prije dolaska komunista na vlast to su dvadesete i tridesete 20. Stoljeća. Ne ozbiljno, potraži Židovi u Zagrebu pa vidi što su sve napravili oni kao arhitekti i/ili njihov kapital. Iznenadit ćeš se. Čak je i burzu za nezaposlene projektirao Židov. Pa Gradsku kavanu, Iličku Namu...... Itd, itd, itd. Uživaj.

   28. 10. 2016,   20:33
  • I do 50 tisuća zagrepčana je djelovalo na strani partizana, u ratu ili ilegali. Gotovo 20 tisuća je i poginulo. Koliko tisuća od njih Hrvati. Zagreb je nakon rata imao 250 tisuća stanovnika. Ako je gotovo njih 50 tisuća bilo na strani partizana neka svako ima jednog člana obitelji to je 100 tisuća od 250 tisuća poslije rata. Pa malo razmisli tko je u čije stanove na kraju ulazio. Antiša u Židovske 500%. :p

   28. 10. 2016,   20:27
  • Jesu. Jesu a prije toga je čoban antiša uselio svoje ustaše i nijemce potjeravši Židove. Ti nemaš što kome imputirati naseljavanjs u stanove, ti stanovi nisu nikad niti bili antini, ustaški niti njemački. :p

   28. 10. 2016,   20:15
  • Vaso,ne manipuliraj, u židovske, njemačke i hrvatske stanove drug Jože je doselio zaslužne ubojice, čija se djeca danas, glumeci purgere,rugaju došljacima u Zg.

   28. 10. 2016,   20:11
  • Vaso , zasto odmah ne kazes da si jaran Mose Pijade, Puhovskog i ... ? Ovo sto pises, ne drzi vodu. ZG, je mali Wien. Varazdin isto. Cak i Sarajevo i Mostar. Istra, Rijeka, Zadar, Sibenik, Split ... imaju jak venecijanski pecat. Govorim o arhitekturi. A onda, a onda su dosli komunisti i sve "zasrali" njihovom beton-arhitekturom, upropasstili Zadar, Sibenik, Rijeku ... U Splitu treba sve srusiti sto je napravljeno poslije 1940 god.

   28. 10. 2016,   20:08
  • Židovi su izgradili pola Zagreba tada a mogli su sa svojom lovom raditi i negdje drugdje a nisu nego u Zagrebu. Donijeli su u Zagreb i telefon, vodovod, tramvaj, tvornice, izgradili zgrada i zgrada od bolnica, rodilišta, kavana, tvornica, kina..... Pa je došao čoban iz Bosne i sve im uzeo i pobio po direktivi hitlera. Ko je dobro napravio Zagrebu. To ćeš mi ti napisati iz BIH. :p Što su Turci napravili dobrog u Bosni da se klanjaju po Džamijama i dan danas? Nabijali ljude na kolac jel?

   28. 10. 2016,   20:06
  • Da posebno su Talijani napravili dobro Istri, Dalmaciji i Dubrovniku. Zato su se Uskoci i Gusari borili protiv njih stoljećima. Sa druge strane ne znam tko.je skinuo glave Zrinskom i Frankopanu. Takvima kao ti su svi dobri. Daj ne trkeljaj.

   28. 10. 2016,   19:46
  • bravo krupa. Vaso , sve sto je napravljeno dobro u BIH i Hrvatskoj, su napravili Francuzi( Napoleon), Talijani ( Istra, Dalmacija, DBK.. ) i Austro - Ugarska. Sve sto je dobro u ZG, napraila je Austrija.

   28. 10. 2016,   18:58
  • Isti k. Bilo kome. :p

   28. 10. 2016,   18:53
  • Najgore se klanjati Srbima, mitomanima i prevarantima sa Istoka,laž je ukorijenjena u njima.

   28. 10. 2016,   18:49
  • Nisam čak niti mislio u tome smislu, nego su oboje bili švapski dupelisci. J.. te život kakav si ti to Hrvat dođe Nijemac, dođe Talijan. dođe Mađar ti mu se na svome klanjaš, skidaš šešir i govoriš mu sluga pokoran. Ma steraj ga u p.....m. on je na tvome a ne ti na njegovome.

   28. 10. 2016,   18:35
  • Sve se svodi na dvije rijeci : katolici i pravoslavci. Pocelo je u stoljecu sedmom, definitivno puklo ( po Drini ) u jedanaestom ; Rim - Bizantija. Tada je sve pocelo i zavrsilo. Jos su Turci dosli 500 godina da "olaksaju" situaciju ...)-:

   28. 10. 2016,   17:53
  • To si nešto cijelo vrijeme mislim da su ujkani i čedeki isti k drugo pakovanje. Hvala ti na komentaru. :p

   28. 10. 2016,   17:34
  • Ustase su za nas isto ono sto su cetnici i Draza za vas ...

   28. 10. 2016,   17:29
  • Pa to je odlično da 'Vama Hrvatima" povijest počinje 1991. I 1990. ako treba ali ne znam čemu onda furanje na Ustaše mnogih od tih "Vas Hrvata".

   28. 10. 2016,   17:21
  • Vaso, sve je to davno proslo vreme. Vi Srbi, i Crnogorci, zivite u proslosti, u dalekoj "istoriji", Kosovska bitka, Kolubara, Solunski front.... Prvi svetski , drugi rat... Nama Hrvatima povijest pocinje 1991. Kuzis ?

   28. 10. 2016,   16:57
  • Mogao je antiša neovisno 1943. prijeći na stranu saveznuka kao i digići kad se vidjelo več po istočnom frontu i dolasku amera u italiju kuda taj rat vodi. Ali čoban nije htio jer bi izgubio fotelju. Ako je nešto volio, volio je tu fotelju i svoje dupe. Partizani puno toga nisu trebali ali Bogme niti ustaše prije toga a jesu samo zato da bi se dodvorili hitleru.

   28. 10. 2016,   16:32
  • Boli me japanac za Hitlera, Antu, Maceka i statijaznam. To je bilo prije 800 godina. Danas imamo Hrvatsku, Franjo ju je stvorio, on i jedan drugi Ante... prati moj pogled. ( ako nisi znao Pavelic nije Hrvat, nego Bosanac, sa Bradine, Ivan planina. Nametnut je Hrvatima ; samo jedan dan prije njegovog "dovodjenja" u ZG, nitko od Hrvata nije znao tko je taj lik, nikad culi za njega. Ali su nam rekli da ce nam on konacno dati neovisnu drzavu, koju smo tako dugo cekali. I narod je prihvatio, normalno, narod je stado ovaca, svaki narod )

   28. 10. 2016,   15:43
  • Ne pametujem ja ništa, to su činjenice da je ante tek treći došao na red. Mačeku nikada nije oprostio što je on bio hitlerov izbor pa ga je torpedirao prvo u jasenovac pa u kućni pritvor. Pametovao ja tebi ili ne da se našao netko tko bi također stao protiv hitlera imali bi Hrvatsku već 1945.

   28. 10. 2016,   15:26
  • Vaso, drago mi je da jos postoje likovi kao ti, pomazu mi da nikad ne zaboraim kakva tamnica naroda je bila Jugoslavija. I nemoj mi pametovati, star sam 77 leta i proleca , sve znam po tom pitanju, sve.

   28. 10. 2016,   15:05
  • Kako si pričao onda protiv sistema javno tako odi i danas protiv ovoga sistema pričaj javno pa ćeš vidjeti gdje ćeš isto završiti. Neki već jesu ne u zatvoru nego u ludnici.

   28. 10. 2016,   14:55
  • Da još sam zaboravio napisati ti. Kako je Maček odbio hitlera jer je imao osjećaj da će hitler to izgubiti a prije benitovog igrača ante. Mi smo trebali potpasti opet pod mađare hitlerove saveznike. Ali pošto su talijani već imali svoju računicu da od Jadrana naprave svoje unutarnje more tako su i mađari odbili hitlera jer ne bi imali izlaz na more. Mađari su se zadovoljili tek sa Međimurjem i Baranjom.

   28. 10. 2016,   14:51
  • Kumrovačka prodavaonica slatkih laži, gotovo je, drugovi, istekao rok trajanja mita!

   28. 10. 2016,   14:47
  • Tito, u posjeti tvornici, pita radnika za strojem koliko on dnevno proizvede tih vijaka. " Osam , druze Tito." " Samo osam ?! Pa ja bi ih napravio barem 20." " Bi vi druze Tito, vi ste bravar, ja sam diplomirani pravnik". ( ovaj "vic", iz 60-ih, mnogi su zbog njega zavrsili na Goliom Otoku )

   28. 10. 2016,   14:24
  • Bolesno se ići toliko dokazivati i dodvoravati hitleru nakon što nije bio hitlerov izbor on već Maček. Pa je hitler i njega prihvatio jer nije imao vremena birati rat je išao dalje. Pa su antiša i njegovi radili takva zvjerstva da su se i sami Nijemci čudili. A sve u cilju da pokažu hitleru da su i oni dovoljno dobri. Obični dupelisci kao i mađaroni. :p

   28. 10. 2016,   13:57
  • Bravar je najveći ubojica hrvatskog naroda, njegovu borbu za svoj narod mi nikako ne možemo dokučiti, to je nešto vrlo skriveno i bolesno....

   28. 10. 2016,   13:50
  • Da je Maček prihvatio Hitlerov poziv i to dva puta kao što nije, nije htio imati s njim posla. nebi državu vodio rezervni igrač s klupe pavelić. Čuj bravar je ovakav i nakav ali bravar bar nikome nije volio lizati dupe.

   28. 10. 2016,   13:47
  • Da si šutio, ostao bi filozof, bravarov frfljavi pokloniče!

   28. 10. 2016,   13:42
  • Štovatelji totalitarnog režima i propale marionetske države zvane NDH. :p

   28. 10. 2016,   13:41
  • Gotovo je, mogu samo plakati na plenumima, to ima samo kod nas i u Kini, ideološki okviri za uništavanje, samo hrabro, medijska tama se polako raspršuje, a ovi što više kreče, ispadaju jadniji i smješniji, na filmu o Hudoj jami je došlo preko dvije tisuće ljudi , bez ikakve medijske pompe.

   28. 10. 2016,   12:35
  • Nemoj tako, ovaj quasi novinar je u bivsoj drzavi naucio da nekaznjeno pljuje po YU ministrima, "partijcima" , rukovodiocima, staresinama, Titu, KPJ.. i statijaznam. Za samo 0,05% od ovoga sto je gore napisao, zavrsio bi u prdekani. 5 godina.

   28. 10. 2016,   12:32
 • “Nazadni desničari Slovenci danas vade ostatke ljudi bačenih u Hudu jamu. Dobri, progresivni i pravedni partizani pobacali su ih većinom žive u tu jamu, zatrpali, a herojsko djelo krili 40 godina. Pobacali su Slovence, Hrvate, Nijemce …sve koji im bas nisu bili simpatični, a sreli su ih pri povratku iz šume, ionako umorni i nervozni od neprijateljskih ofenziva. Možda RTL o tome emitira kakav film!! HAVC je ziher već pripremio novac!”, napisao je Peternel na facebooku. Slažem se!!!

  28. 10. 2016,   12:42
  • Svi, svi i draža isto dobio mirovinu od ozne skupa sa kalabićem. :p Samo ne znam tko je s kime dočekao kraj rata.

   28. 10. 2016,   22:17
  • Četnici su svi dobili partizanske mirovine, samo dva svjedoka,baš poput uzimanja poticaja na zemlju kod Jakovine!

   28. 10. 2016,   20:07
  • Pa bježali su kroz Zagreb prema Sloveniji smrade. Ustaše i Domobrani po desnoj strani Ilice a Četnici po lijevoj strani Ilice. :p

   28. 10. 2016,   15:38
  • Koje cetnike? Nađi jednog...smrade.

   28. 10. 2016,   15:35
  • I četnike su pobacali. I četnike. :p

   28. 10. 2016,   13:51
 • Nista plenki obožava takve zbog takvih je u Hdzu.

  28. 10. 2016,   14:14