Obavijesti

Kolumne

Komentari 24

Plenki je došao spasiti stvar. Zato bi sad moglo biti još gore

Plenki je došao spasiti stvar. Zato bi sad moglo biti još gore

Andrej Plenković ukazao se na sinoćnjim pregovorima sa prosvjetarima u štrajku. Nakon ucjena, dao im je ponudu za koju misli da ne mogu odbiti. A oni mu poslali javnu odbijenicu na ponudu koju smatraju uvredljivom.

VIDEO

Andrej Plenković došao je sinoć spasiti stvar.

Ukazao se kao deus ex machina, onako sanaderovski, odveo sindikaliste u sobu na pregovore i dao im ponudu koju bi teško netko mogao triput zaredom brzo ponoviti.

Odnosno, dao im je ponudu za koju štrajkaši kažu da je ista kakva je i bila prije početka štrajka u školama. Dakle, ponižavajuća.

"Premijer je inzistirao da mi imamo pozitivan stav", kazao je jutros sindikalist Vilim Ribić, prepričavajući detalje sinoćnjeg sedmosatnog sastanka u Vladi. "Tražio je da podržimo dogovor, da kažemo da je to nešto jako dobro i da nagovaramo ljude".

Ribić kaže da on to nije radio, da ih nije nagovarao ni Branimir Mihalinec, a jutrošnje reakcije po školama pokazale su što štrajkaši misle o Plenkovićevoj ponudi. Facebook je preplavljen fotografijama na kojima nastavnici drže papir s natpisom "Ne".

Cijena mozga dvije kune

"Štrajkaši se trebaju više koncentrirati na sadržaj, a ne formu ponude", poručio je jutros premijer, na što su nastavnici uzvratili kako je upravo taj sadržaj ponižavajući.

Nema povećanja koeficijenata, dakle onoga što su tražili, ali zapravo nema ni povećanja plaća u odnosu na ono što je ponuđeno prije štrajka. Točnije, jedna nastavnica izračunala je da bi, osim povišice koje je Plenković dao svim javnim i državnim službama, ona na plaću dobila još točno - dvije kune.

Plenković je, dakle, došao spasiti stvar, ali pitanje je koliko je u tome uspio. 

Pokušao je učiniti nešto tipično plenkovićevski: zamotati ponudu u kompliciranu jednadžbu kako bi ona izgledala ozbiljno i impresivno. Pitanje je koliko će štrajkaši biti impresionirani.

Oni su do sada već dovoljno ucijenjeni, pa i zastrašeni.

Mrkve i batine

Prijeti im se neplaćenim danima u štrajku, koje Plenković obećava platiti ukoliko se štrajk obustavi. Optužuje ih se za "politizaciju" prosvjeda. Omalovažava ih se slanjem trećeg ešalona pregovarača. Zastrašuje ih se slanjem policije u škole da popisuju sudionike u prosvjedima.

A HNS, taj spasitelj obrazovanja i prijatelj prosvjetara, anonimno preko Jutarnjeg lista poručuje: "Da vidim tko ne bi respektirao premijera koji bi rekao 'Sad je dosta' i raspisao prijevremene izbore. Sindikati ne bi ništa dobili. Dobili bi šamar!".

To je valjda HNS-ova vizija reforme obrazovanja.

I što Plenković više smiruje situacij -  nakon što je prekjučer pobjegao od situacije - to je ona napetija.

Sad će se čak i u školama nastavnici izjašnjavati o premijeru koji je iznio ponudu koja se, po njegovu mišljenju, ne može odbiti. 

Tako izgleda kad Plenković rješava krizu. 

Došao je spasiti stvar, a zapravo je došao spasiti sebe.

Plenkijev autoritet

Ne samo svoj autoritet u Vladi, nego i autoritet u stranci iz koje se već čuju glasovi nezadovoljstva Plenkovićevim rješavanjem štrajka, a onda i autoritet u javnosti i kod birača. Da se i ne govori o autoritetu pred sindikalnim pregovaračima.

Nakon što je mjesec dana puštao da kriza naraste do općeg štrajka u školama i velikog prosvjeda u Zagrebu, kada je rješavanje problema već debelo zakašnjelo, sada se premijer kompromitirao u pregovorima nudeći sve i svašta, samo ne ono što štrajkaši traže.

Čini se da su u pravu oni anonimni HDZ-ovci koji po medijima govore da Plenković nema socijalnu inteligenciju.

Ova Vlada dozvolila je da balon štrajka naraste do neslućenih razmjera. Pitanje je hoće li eksplodirati Plenkoviću u lice.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode