Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenkijevi šibicari: Muljaju s novčićima kao sa zastupnicima

None Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Scena na Božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća ilustrirala je stanje na političkoj sceni. Milorad Pupovac krišom je dodao sretni novčić Milanu Bandiću, baš kao što se Bandiću prosljeđuju politički prebjezi

Scena na domjenku za pravoslavni Božić neodoljivo je podsjećala na šibicare koji na sajmištima prodaju fore naivcima.

Pravoslavni pop pronašao je novčić u kruhu, krišom ga dodao Miloradu Pupovcu koji ga je brže-bolje proslijedio Milanu Bandiću, a ovaj slavodobitno objavio da je pronašao novčić "sreće i blagostanja" i uz širok osmijeh (i zlatan zub) primao čestitke okupljenih.

Baš kao prava zvijezda ovakve hrvatske politike.

I kako koalicijski partneri kriomice Bandiću prosljeđuju novčić, tako mu prosljeđuju i oporbene zastupnike. Kako falsificiraju proces dobitka sretnog novčića, tako ih se sumnjiči za potkupljivanje političkih prebjega. 

Onako kako Milanu Bandiću padaju u krilo saborski zastupnici, njih već 13, ali i vijećnici u zagrebačkoj Skupštini, njih dvojica, tako mu je u krilo jučer pao i pobjedonosni novčić.

Kako varaju na domjenku, varaju i na političkoj sceni. 

Moralna horizontala

I još bolje: osoba koja se već godinama promovira kao moralna vertikala hrvatske politike i čuvar moralne čistoće, Milorad Pupovac, odabrao je za dobitnika novčića upravo osobu koju se sumnjiči za kupovinu zastupnika, trgovanje mandatima, kao što ga se otprije optužuje za korupciju i klijentelizam.

Andreja Plenkovića nije bilo blizu kad se u krugu vladajuće koalicije dijelio taj famozni novčić, ali upravo to bila je slika njegove političke vladavine. One koja opstaje na optuženicima za kriminal i korupciju, ali i koja se bazira na sumnjama za kriminalno kupovanje zastupnika i vijećnika.

Bandićevi novčići

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, podnio je već dvije kaznene prijave Uskoku zbog prelaska zastupnika Mladena Madjera u saborski klub Milana Bandića, a Uskoku je dostavljena i prijava da su navodno Zvani Brumniću, SDP-ovu vijećniku u Gradskoj skupštini, preko posrednika nudili tri milijuna kuna za prelazak Bandiću.

Kako stvari stoje, Milanu Bandiću doista treba svaki "novčić".

Uglavnom, ova muljaža na božićnom domjenku demonstrirala je prijateljski duh Plenkovićevih koalicijskih partnera popraćen šalama, pošalicama i urnebesnim smijehom.

Bilo je to smiješno kao nedavna doskočica Gordana Jandrokovića kojom je komentirao još jedan prelazak oporbenjaka u klub Milana Bandića uz kaznene prijave i optužbe za korupciju: "S obzirom na rast broja zastupnika u tom Klubu, već sam zabrinut da bi gospodin Bandić mogao prestići čak i HDZ".

Šale i optužnice

I to je sjajno. Ali kako HDZ-u nisu jednako smiješne bile optužbe za političku trgovinu kad je njihova Marija Budimir tajno snimala ponude SDP-ova gradonačelnika Željka Sabe da prijeđe na njegovu stranu u vukovarskoj skupštini? 

Tada nisu zbijali šale nego sklapali optužnice.

Zato im je sada ovaj defile prebjega - i to baš Bandiću, i to baš na račun HDZ-a - urnebesno smiješan. Baš kao što je mnogima bio smiješan Bandićev orkestrirani pronalazak novčića.

Nažalost, smiješnima bi mogle ispasti i kaznene prijave protiv političkih prebjega, ako se ima na umu činjenica da proces protiv Tomislava Sauche stoji dokle god on diže ruku za HDZ u Saboru, te da se Bandić uzda u staru istinu da u zatvoru završavaju samo "politički mrtvaci".

Koalicijski partneri u pravilu su "na čekanju".

Sukus ili okus

Sve to je, kako su to već komentirali neki oporbeni političari, "sukus hrvatske politike". Ali ne samo to. To je od sukusa pretvoreno u istinski okus hrvatske politike na čelu s Plenkovićem, Bandićem i Pupovcem.

To nije naličje, nego lice. Nije iznimka, nego pravilo. Nije incident, nego obrazac kako Plenković s partnerima drži vlast, kontrolira politiku i ismijava biračku volju. 

Kako održava Stabilnost.

A održava se poskrivećki i ispod žita, dok se uz bezbrižne osmijehe i cinične komentare javnosti prodaje priča o premijeru kojeg se "suhim zlatom" treba platiti, samo da bi ga se onda na vlasti održavalo tko zna kakvim "novčićima". 

I to baš uvijek Bandićevim.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Komentari (77)
  • de si toma , živ Ti majka' ---- već si pomalo zaboravljen , od 20-og decembra nema satire , ali brate skladanje kompozicije ostalo isto , kao iz kloake #

    7. 1. 2019,   12:34
  • Nisu ni trebali ici na tu proslavu. Nisu oni dosli ni na nas Bozic.

    7. 1. 2019,   13:47
  • Ako se nekog optuzuje za nesto za to treba imati dokaze. Ako postoje dokazi onda optuzenog treba primjereno kazniti. U slucaju da onaj koji tuzi nema dokaze onda njega treba kazniti barem polovinom kazne koju bi dobio tuzenik. Ovako svak svakoga tuzi pa se nezna ko je kriv a ko prav i na kraju ispada da smo svi isti i u istoj kaljuzi. Optuzeni za neko djelo trebao bi dati ostavku na funkciju koju odnasa dok ne dokaze da nije kriv a kad dokaze traziti odstetu od onog ko ga nepravedno optuzio.

    7. 1. 2019,   13:39