Obavijesti

Kolumne

Komentari 66

Plenković nadmašio Sanadera: Je li nam to signal za uzbunu?

Plenković nadmašio Sanadera: Je li nam to signal za uzbunu?
1

Andrej Plenković već je dva puta nadmašio Ivu Sanadera. Prvo je na izborima pobijedio SDP s dvostruko većom razlikom u mandatima, a danas je na Pantovčak odnio najviše potpisa za sastavljanje nove Vlade.

VIDEO

Andrej Plenković već je dva puta nadmašio Ivu Sanadera.

Prvo je na izborima pobijedio SDP s dvostruko većom razlikom u mandatima, a danas je na Pantovčak odnio najviše potpisa saborskih zastupnika za sastavljanje nove Vlade.

Sada je prvi predsjednik HDZ-a nakon Ive Sanadera koji je dobio mandat za sastavljanje Vlade.

A čak ga je i Milorad Pupovac, onaj koji je Sanadera natjerao da izusti ono slavno "Hristos se rodi" i potom to pretočio u koalicijsku suradnju, nazvao "suhim zlatom". 

Je li to dobar ili loš znak?

I ako je Ivo Sanader odradio skoro dva puna mandata na vlasti (on šest godina, njegova nasljednica Jadranka Kosor još dvije), onda bi Plenković mogao planirati i dosad nezabilježeni treći mandat na vlasti, kad je već krenuo rušiti Sanaderove rekorde.

Usporedbe Plenkovića i Sanadera nisu krenule jutros kad su se prebrojili potpisi podrške prije odlaska na Pantovčak po premijerski mandat, ali sada će one početi dobivati na političkoj težini. Uz neizostavno pitanje: hoće li te usporedbe Plenkoviću štetiti ili koristiti? 

I najvažnije, hoće li se obiti o glavu hrvatskim građanima?

Kletva sa Zrinjevca

Sličnosti među njima, naravno, ima mnogo. Plenković je poput Sanadera ponikao na Zrinjevcu, u Ministarstvu vanjskih poslova, što bi se moglo čak i proglasiti "zrinjevačkom kletvom", ako imamo na umu Kolindu Grabar Kitarović i Zorana Milanovića. Govori jezike, hvali se europrijateljima, uživa podršku Bruxellesa.

Obojica su na čelo stranaka došli nakon turbulentnog, destruktivnog i mračnog razdoblja: Sanader je raskrstio s Franjom Tuđmanom, Plenković gurnuo u zaborav Tomislava Karamarka.

Obojica imaju na sebi poneku mrlju: Sanader je imao splitsku Rivu, Plenković je imao eurokampanju na listi s Ružom Tomašić i njezinom notornom izjavom da je "Hrvatska zemlja Hrvata, a svi ostali su stranci".

I dok se Sanader puno teže - ali i puno prljavije - dokopao čelne pozicije u HDZ-u, savladavši Ivića Pašalića uz asistenciju Branimira Glavaša, Plenković je u stranku ušetao na gotovo, preuzevši je bez borbe.

Obojica dolaze na vlast tako što su pobijedili potrošene lidere SDP-a: Sanader je pomeo sa scene umornog Ivicu Račana, Plenković je pričekao da Zoran Milanović dovrši autodestrukciju ljevice.

Karizma i bahatost

Sanader je bio karizmatičan, koliko i bahat, autokratičan i manipulativan, Plenković je zasad neprimjetan, možda tek markantan. Sanader je izbacivao iz stranke, Plenković zasad vraća u stranku. (Osim Jadranke Kosor.)

Sanader se za formiranje Vlade 2004. godine uz blagoslov EU-a morao riješiti Hrvatske stranke prava, Plenković će gurnuti u stranu unutarstranačku desnicu. 

I tu sličnosti uglavnom prestaju. 

Od danas se pitamo što nas čeka kad Plenković dobije mandat i formira Vladu uz blagoslov onih koji su svojedobno velikodušno, oduševljeno i nadasve lojalno podržavali Ivu Sanadera.

Sanader je zasad tu u prednosti. On je sklopio koaliciju s HSS-om i HSLS-om koji nisu bili toliko pohlepni, koliko su bili odani partneri, dok Plenkovića sada čeka Božo Petrov i Most. 

Iz ove perspektive, prava je šteta što Sanader nije uz sebe imao jednog moralnog noćobdiju u formi Bože Petrova koji bi ga na vrijeme zaskočio s Inom i MOL-om, s Fimi medijom, malverzacijama sa zgradom u Planinskoj, s Podravkom i drugim aferama.

To su (zasad) ekstremni primjeri koji ne insinuiraju da će Plenković krenuti sličnim stopama kao Karamarko i Sanader, ali ovdje se radi o jednoj politički ključnoj činjenici.

A to je da bi Plenkovićeva Vlada uz sebe mogla imati strožeg kontrolora, kad je već opozicija deklasirana na izborima. Nakon Sanadera i Karamarka valja puhati i na "hladnog" Plenkovića: ne zbog korupcije nego zbog tražene stabilnosti koja se može pretvoriti u tako karakterističnu HDZ-ovu samovolju koja gazi preko demokratskih leševa.

I tako ovdje dolazimo do dva glavna izazova koji povezuju Sanadera i Plenkovića.

Antihaška i klerikalna desnica

Tijekom prvih godina svog mandata Sanader se borio s antihaškim sentimentom radikalne desnice koja je bijeg Ante Gotovine od hrvatskog pravosuđa koristila kao batinu kojom je mlatila po "izdajničkoj" politici HDZ-ove vlade.

Plenković će se po dolasku na vlast suočiti s klerikalnom revolucijom započetom prije godinu dana i koja se sve agresivnije manifestira kroz zahtjeve za zabranom pobačaja. 

Pa ako je svoj politički uspjeh bazirao na koketiranju s liberalnim centrom, ovo će biti test njegove vjerodostojnosti i eventualnog preživljavanja na vlasti. 

Most mu u tome sigurno neće pomoći: Božo Petrov nije ni pisnuo oko Hasanbegovića i klerikalizacije bivše Vlade, a ovoga vikenda je izjavio da mu ne smetaju prosvjedi protiv pobačaja jer on, eto, trpi gay parade. Kao da se radi o istoj stvari.

Takav Most će biti Plenkovićeva desna ruka u Vladi, što će mu pak omogućiti da se on jače odmakne prema centru i, poput Sanadera, izbori za naklonost glavnih medija.

Hoće li tu naklonost kupovati ili koristiti za zamagljivanje i zataškavanje, to će se tek vidjeti.

Zasad je sigurno da je Plenković današnjim dobivanjem mandata za sastavljanje Vlade otvorio novu epohu hrvatske politike. 

Što bi se reklo, došao je tiho i ušao u legendu.

Samo da ne zaglavi u legendi kao Ivo Sanader. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu