Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plenković otvorio hajku na sabotere. A to je uvod u čistku

None Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

"Sabotirani smo iznutra", kazao je Robert Kopal, optuživši neke iz stranke da su radili protiv HDZ-a na izborima. To podsjeća na Plenkovićevo pismo zastupnicima HDZ-a da glasaju protiv Karamarkovih uputa.

Sabotaža je jaka optužba.

Nekada se sa saboterima obračunavalo po kratkom postupku.

A sada je HDZ krenuo u hajku na sabotere u svojim redovima.

"Sabotirani smo iznutra", poručio je Robert Kopal, glavni HDZ-ov analitičar, pozirajući sa svojim laptopom, mišom i podloškom za miš, jučer na N1. 

Odvojio je sabotažu od bojkota. Bojkot je, kaže on, u smislu samostalne odluke birača koji ne izlaze na birališta i ne glasaju za HDZ, potpuno legitiman. "Ali kad imate situaciju da netko organizira, savjetuje i potiče onda imate sabotažu", kaže Kopal.

A sabotaža je, znamo već, vrlo opasna stvar. 

Držite sabotera!

I za analitičara koji bi prvi trebao platiti glavom zbog lošeg rezultata na europskim izborima posve je logično da kreće u hajku na "sabotere". A optužbe za sabotažu zvuče dovoljno ozbiljno da mogu poslužiti aktualnom vodstvu kao izlika za čišćenje stranke.

Jer HDZ trpi svakoga: i optuženika i osuđenika, i one koji šire korupciju, i one koji njeguju nepotizam, one koji promoviraju sukob interesa, skrivaju imovinu, lažu i muljaju. Kao i paraobavještajno podzemlje.

Ali ne trpi one koji, kako reče Kopal, "svjesno čine štetu svojoj stranci". "Ako imate aktivnost poticanja i uvjeravanja, onda imate unutarnji problem", veli Plenkovićev savjetnik. 

No što je sabotaža u ovom slučaju?

Navodno su neki iz stranke "organizirali, savjetovali i poticali" da se ne glasa za HDZ. I to zvuči opasno.

Plenkijeva sabotaža

Međutim, sjećate se 2016. godine? Početkom lipnja te godine Andrej Plenković potpisao je sa svojom grupom europskih zastupnika

iz HDZ-a pismo u kojem je pozivao saborske zastupnike HDZ-a da ne glasaju za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, te time direktno sruše plan Tomislava Karamarka.

Tada su pozivali svoje kolege u Hrvatskom saboru da postupe u interesu "države, Vlade i stranke" koji je "ispred interesa bilo kojeg pojedinca".

Plenković je tada "savjetovao i poticao" zastupnike HDZ-a da odbiju nalog svog stranačkog šefa. Pa iskoristio to kako bi smijenio i zamijenio Karamarka.

Nitko to tada nije zvao "sabotažom". Više spašavanjem HDZ-a i Hrvatske od zlog Karamarka i njegove kamarile.

Danas, pak, oni koji su sabotirali Plenkovića na europskim izborima, proglašavaju se saboterima s kojima se treba najodlučnije obračunati.

Tko koga sabotira?

Oni su, a cilja se na Milijana Brkića, a možda i na ostale pripadnike stranačke desnice, radili protiv Plenkovića za kojeg smatraju da vodi HDZ u krivom smjeru, da se previše udaljava od tradicionalnog biračkog tijela te da ovaj HDZ nije onaj HDZ kakvim ga oni zamišljaju.

Je li to legitimno kao i ono Plenkovićevo pismo? To je otvoreno za diskusiju.

Uostalom, neki od tih "sabotera" vjerojatno bi Plenkovića optužili za sabotiranje HDZ-ovih interesa, za udaljavanje od tradicionalne ideologije i svjetonazora, za podjelu stranke kroz čistke i obračune.

Davor Ivo Stier iskoristio je Plenkovićev poraz kako bi se ponudio kao nova opcija koja će "ujediniti" HDZ.

I to je čarobna riječ: predsjednik stranke ujedinio bi HDZ obračunom sa "saboterima", a drugi, među njima i sami "saboteri", vjeruju da ga mogu ujediniti sabotiranjem aktualnog predsjednika.

Saboteri, naime, nekada čine i korisne stvari. Recimo, ulaze iza neprijateljskih linija, uništavaju njegove potencijale, unose nemir i nesigurnost i rade na rušenju neprijatelja.

Sabotažom do ujedinjenja

Plenković je mislio da radi u korist HDZ-u tako što se rješavao desničara, ekstremista i radikala. Pa se to kasnije proširilo na obračun s protivnicima i suparnicima u stranci. Sada njegovi protivnici, pa i "saboteri", misle da čine korist HDZ-u tako što rade na rušenju Plenkovića.

A obje struje se pravdaju kako rade na "ujedinjenju" stranke.

Plenković misli ujediniti stranku bez desničara, ali računajući na desničarske glasove. Njegova konkurencija misli ujediniti stranku s desnicom, a bez Plenkovića.

Kakav bismo onda "ujedinjeni" HDZ mogli uopće dobiti?

Na to pitanje svaki šef HDZ-a ponudio bi isti odgovor: ujedinjeni HDZ jest onaj koji se koncentrira oko nedodirljivog šefa stranke. Nema frakcija, nema različitih struja, niti različitih pogleda.

A naročito nema sabotaža. 

Iako su one vrlo često glavno sredstvo za preuzimanje HDZ-a.

Sabotaža je, dakle, jaka optužba. Koja često govori i o onome tko ju lansira. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (63)
  • Ovaj put mu ne pali napad najbolja obrana radi njegovog krivoga rada ili ja mogu kaj hoču desil se bljesak,a za parlamentarne izbore sljedi oluja.Spasa nema niti sa fuzioniranjem sdepea.Njegove greške će biti naplaćene .

    3. 6. 2019,   13:28
  • Dakle, više nije u pitanju "crni labud", već sabotaža iznutra? Ha, ha, ha.....

    3. 6. 2019,   13:35
  • Od HDZ-ea napravio SDP partiju i sad se cudi sto mu mogi okrecu ledja.

    3. 6. 2019,   13:28