Obavijesti

Kolumne

Komentari 164

Plenković se riješio ploče HOS-a pa ozakonio ustaški pozdrav

Plenković se riješio ploče HOS-a pa ozakonio ustaški pozdrav
1

HOS-ovci se pohvalili na presici da pozdrav "Za dom spremni" neće samo ostati na spomeniku koji je iz Jasenovca premješten u Novsku, već će biti legaliziran u svim statutima i grbovima svih udruga HOS-a u Hrvatskoj

VIDEO

Premijer Andrej Plenković vjeruje da je uklanjanjem ploče HOS-a iz Jasenovca riješio problem.

Nije se uopće oglasio u vezi današnjeg skidanja ploče, poslao je Predraga Štromara da se izblamira pred novinarima u Vladi, a i sami HOS-ovci su ga poštedjeli tako da ga nisu ni jednom riječju spomenuli na svojoj press konferenciji.

Oni su radije za skidanje ploče optužili "petokraku i četnike", apostrofirali pritiske "Vučića i Vulina" iz Srbije, pljunuli po Sanaderu i Kosorici, zahvalili Plenkovićevim ministrima Tomi Medvedu i Lovri Kuščeviću, te poručili kako su "umorni od toga da se njihova ploča spominje u svakom političkom kontekstu".

Iako su zapravo željeli reći da je od svega toga bio umoran Andrej Plenković.

Od muhe napravio  - čudovište

Premijer se riješio ploče u Jasenovcu, a tako i pritiska Milorada Pupovca, HNS-a i javnosti, ali nije riješio problema s pozdravom "Za dom spremni".

Dapače, možda je stvorio još veći problem. 

Jer, ako je vjerovati onome što su izgovorili Anto Đapić, Marko Skejo i drugi čelnici udruga HOS-a na današnjoj presici, pozdrav "Za dom spremni" ne samo da će ostati na spomeniku koji je iz Jasenovca premješten u Novsku, nego će biti legaliziran u svim statutima i grbovima svih udruga HOS-a u Hrvatskoj.

"Ne ulazimo u to što će biti s tim pozdravom na stadionima i drugdje, ali ovaj pozdrav ostat će dio HOS-ova grba. Taj pozdrav je ozakonjen", poručio je Anto Đapić.

Ako je to istina, onda je Plenković saniranjem jedne relativno sitne štete napravio još veću.

Raskol u Vladi

Dakle, ne samo da je sporni ustaški pozdrav na spomeniku premješten u Novsku, koja je također dio Republike Hrvatske, gdje također vrijeđa osjećaje, sramoti državu i prkosi zakonima i odlukama Ustavnog suda, ne samo da je time otvoren prostor legalizaciji tog pozdrava kroz statute udruga, već je izazvao nove probleme u samoj Vladi.

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, najprije je pred novinarima rezolutno izjavio kako će se pozdrav "Za dom spremni" ukloniti iz javnog prostora u potpunosti.

A onda ootkrio da nema pojma o tome da je Ministarstvo uprave poslalo HOS-u rješenje o registraciji prema kojoj se ozakonjuje "Za dom spremni" na ploči i u grbu.

"Nisam znao da je odobren znak Za dom spremni na HOS-ovu grbu", kazao je Štromar. Koji se nakon toga nije ni trebao više vraćati u Banske dvore, već tiho pokupiti prnje i napustiti Vladu.

Sad znamo zašto HOS nije imao problem s premještanjem ploče iz Jasenovca, niti je želio udariti po Plenkoviću, već po "petokraki i četnicima" te Sanaderu i Kosorici koji bi, kako reče Đapić, "već razbili ploču čim bi se pobunili Vučić i Vulin". Dobio je ono što je tražio.

"Pobijedili smo svoje protivnike", hvalio se Đapić. "Sanjamo to već godinama".

Plenković dao što ni Tuđman nije

A sada im je Plenković sa svojim ministrima - a Štromaru iza leđa  - to i omogućio. Nisu to dobili pod Franjom Tuđmanom, ni pod Sanaderom ni Kosoricom, ali im je zato to dao Plenković.

Vlada je "prepoznala potrebu" da ostane "Za dom spremni" u statusu i grbovima udruga HOS-a, a hosovci su "prepoznali potrebu" Vlade da se to riješi.

Ako je to bila cijena skidanja ploče, onda bi bilo bolje da ju je Plenković ostavio u Jasenovcu.

Ovako, zagrabio je još dublje u Pandorinu kutiju: iz koje izlaze koalicijski problemi, mutni dogovori njegovih ministara, netransparentni koraci Vlade u zaštiti Ustava i zakona, potencijalni raskol i pad Vlade, te ono najgore, ozakonjena fašizacija društva.

Plenković je mislio da radi kompromis oko ploče. 

Iako se sve ovo što smo danas doznali, a zateklo je i HNS-ova Štromara, može protumačiti jedino kao poraz pred pritiskom (proustaških) HOS-ovaca.

Ono što je počelo kao "delikatno pitanje" dovelo je do političkog karambola. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode