Obavijesti

Kolumne

Komentari 136

Kad slušate Plenkovića izgleda vam kao da živite u Švicarskoj

Kad slušate Plenkovića izgleda vam kao da živite u Švicarskoj
1

Ako ste zatvorili oči i slušali jutrošnje izlaganje Andreja Plenkovića u Hrvatskom saboru, mogli ste pomisliti da ste zaspali u Hrvatskoj, a probudili se u Švicarskoj. Bila je to nepatvorena predizborna uspavanka.

VIDEO

Ako ste zatvorili oči i slušali jutrošnje izlaganje Andreja Plenkovića u Hrvatskom saboru, mogli ste pomisliti da ste zaspali u Hrvatskoj, a probudili se u Švicarskoj.

Još bi vam lakše bilo ako ste pritom glasač HDZ-a, budući da je upravo njima bio posvećen premijerom redoviti godišnji izvještaj o radu Vlade.

Plenković je opisao Hrvatsku kao jednu uspješnu, naprednu, prosperitetnu, socijalno osjetljivu, gospodarski realiziranu državu koju je njegova Vlada spasila svih onih nedaća i problema u koje su je uvalile prethodne vlade HDZ-a.

Premijer je iscijedio svaku brojku, svaki postotak, svaku tisuću i svaku floskulu kako bi podebljao sliku uspješnosti rada svoje Vlade. I to je normalno: tko će ga hvaliti, ako neće on sam?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cvjetovi zla

Hrvatska u Plenkovićevoj interpretaciji naprosto cvjeta. U Hrvatskoj koju vodi HDZ cvjeta korupcija, klijentelizam, sukob interesa, raspada se koalicija, jača ekstremizam i radikalizam, pravosuđe je sramota, uvodi se verbalni delikt...

Kome ćemo onda vjerovati: vlastitim očima ili Plenkovićevim riječima?

Današnji Plenkovićev govor imao je konture orbanizacije Hrvatske: Vlada se hvali jačanjem gospodarstva, socijalnim mjerama, padom nezaposlenosti, zaklinje se u obitelj, demografiju, branitelje i turizam, veliča policiju u borbi s migrantima i vojsku u provođenju sigurnosti, sjetio se čak i sporta, a nije zaboravio ni procesuiranje ratnih zločina. 

A u sjeni svega toga događa se raspad koalicije i devastacija političke scene, odlasci ministara i prevlast "žetončića", premijerovi udari na nevladin sektor i problemi s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa, pritisak na neovisne medije i novinare, progon kritičara, zastrašivanje manjina, prijetnje desničarskih radikala i nadasve užas koji vlada u pravosuđu koje se - a to Plenković nije spomenuo - po neovisnosti nalazi na 126. mjestu (od 141 zemlje) u svijetu.

Institucije se raspadaju, društvo se raspada, ali Plenković nabraja uspjehe.

Bio je to predizborni govor. Bio je to, štoviše, predizborni govor za unutarstranačke izbore.

Govor za HDZ-ovce

Premijer je poslagao sve teme koje pogađaju njegovu glasačku mašineriju. I dotaknuo se svih točaka kojima neutralizira napade iz HDZ-a. Pa tako i napada Ivana Penave.

A sjetio se čak i digitalizacije, valjda kao hommage Tomislavu Karamarku. 

Uglavnom, Plenković se hvalio da je popravio državu koju je HDZ uništio. I naravno, nije prvi premijer koji se tako javno hvalio.

Pa zašto se onda tako loše osjećamo? Zašto je Hrvatska onda tako neuspješna, problematična i kritizirana država? Zašto se iz nje bježi i teško u nju dolazi?

A pravosuđe?

Premijer se hvalio čak i gradnjom skloništa za žene žrtve nasilja, pa i 88-postotnim rastom prijava tog nasilja. Kao da je to nešto na čemu se skupljaju politički bodovi.

A onda je osudio nasilje u Zadru, ne ulazeći pritom u temeljni problem, a to je pravosuđe kakvo je kreirala upravo njegova stranka.

Svaki svoj pasus Plenković je započinjao poštapalicom "A kad je riječ...". E pa kad je riječ o Hrvatskoj, ona je dalje od Švicarske nego što je ikad bila. I njezina slika na premijerovu papiru neusporedivo je blistavija od njezine slike u stvarnom životu.

Pitanje je samo želimo li živjeti u premijerovoj maštariji ili otvoriti oči. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu