Obavijesti

Kolumne

Komentari 29

Pobačaj će postati novo bojno polje konzervativne desnice

Pobačaj će postati novo bojno polje konzervativne desnice
1

Zakon o pobačaju napokon je došao na dnevni red Vlade. Na pobačaju se koncentriraju sve silnice konzervativne revolucije: ljudska prava, prava žena, kršćanski svjetonazor, konzervativna ideologija, politička prevlast.

VIDEO

Sve ovo do sada bilo je tek zagrijavanje.

Referendum o braku, pa propali referendum protiv Istanbulske konvencije, srušeni Obiteljski zakon, zaustavljeni Zakon o udomiteljstvu, pa Marakeška konvencija i još mnogo elemenata konzervativne revolucije koja godinama teče, mogli bi biti tek topnička priprema za ono pravo - zakon o pobačaju.

To je ultimativni cilj hrvatskih klerikalnih konzervativaca.

A to je i ultimativni test za ovu vlast, vladajuću koaliciju, predsjednika Vlade, za opoziciju, kao i za društvo u cjelini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pobačaju se koncentriraju sve silnice konzervativne revolucije: ljudska prava, prava žena, kršćanski svjetonazor, konzervativna ideologija, politička prevlast.

Klizanje unazad

I upravo na pobačaju, više nego na ijednom drugom aspektu te revolucije koja godinama prožima politiku i društvo, vidjet će se hoće li Hrvatska otklizati unazad ili će se ipak tome othrvati i sačuvati liberalno društvo.

Nema sumnje, ljudska prava postala su glavno bojno polje političkih i svjetonazorskih obračuna u 21. stoljeću. Nakon homoseksualaca, sada su na redu žene.

A sastav povjerenstva za početno ocjenjivanje pobačaja otkrilo je mnogo toga. Vjerojatno ga je upravo zato ministar Milan Kujundžić želio sakriti.

Među njima, naravno, dominiraju uvjereni protivnici pobačaja. Pobornici priziva savjesti, aktivisti udruge U ime obitelji, šefovi ginekoloških odjela u bolnicama gdje je pobačaj praktički ukinut... Oni navodno neće pisati sam zakon, ali bez njihova utjecaja taj zakon sigurno se neće pisati, a kamoli usvajati.

Nositelji konzervativne revolucije neće se pomiriti sa zakonom koji odstupa od njihova svjetonazora. A na pitanju pobačaja oni su uvjerljivo najzagriženiji. 

Osobni svjetonazor

Na ovom primjeru vidjet ćemo kako svjetonazor, i to osobni, može utjecati na pisanje zakona, te kako se zakoni pisani u skladu s jednim svjetonazorom nameću čitavom društvu.

Ali tako to ide s revolucijama - nema obzira ni kompromisa.

Nije stoga samo pitanje kako će se društvo postaviti prema zakonu koji će, prema Kujundžićevim najavama, probiti rokove, već kako će se postaviti Plenkovićeva koalicija.

Ako je Plenković mislio da je Istanbulska konvencija bila test njegova pokoravanja HDZ-a i zauzdavanja konzervativaca, neka pričeka pobačaj. Dosad je uspio balansirati u odnosu prema konzervativnoj desnici: sada će se vidjeti hoće li to uspjeti na pitanju o kojoj ovisi realizacija konzervativne revolucije.

Možda ga to podsjeti na činjenicu da se nalazi na čelu HDZ-a. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković