Obavijesti

Kolumne

Komentari 348

Policija je danas mogla usput potjerati i šatoraše kućama

Policija je danas mogla usput potjerati i šatoraše kućama
1

Dobro da je policija danas spriječila nerede i eventualno nasilje u Savskoj 66. Loše je što nije iskoristila priliku i usput riješila oba neprijavljena skupa u centru grada.

VIDEO

Negdje potkraj devedesetih, u Zagrebu se svake godine održavao skup za povratak imena Trgu žrtava fašizma, ondašnjem Trgu hrvatskih velikana, baš ispred središnjice HDZ-a.

Grupa antifašista, među kojima su bili Zoran Pusić, Vesna Pusić, Stipe Mesić, Ivan Zvonimir Čičak i drugi, okupljali su se ispred popularne Džamije na skupu koji je svake godine uredno bio prijavljen kod policije, gdje su tražili od vlasti da vrate staro ime trga. 

I svake godine su na njih nasrtali radikalni desničari, okupljajući se u protuprosvjedu za koji nisu dobili dozvolu policije. Ali su dobili odobrenje (i nalog) tadašnje hadezeove vlasti. 

 Na jednom takvom skupu militantni desničari su čak uspjeli baciti suzavac na antifašistički skup, zasuti okupljene ciglama i kamenjem, pa čak i provaliti na plato ispred Džamije, gdje su okupljene mlatili letvama i šakama. Policija u tom slučaju nije mogla - ili nije željela - zaštititi uredno prijavljen skup. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo što se danas dogodilo u Savskoj cesti neodoljivo podsjeća na ta vremena.

Logika je jasna

Nakon što više od četiri mjeseca policija tolerira neprijavljeni skup branitelja ispred nadležnog ministarstva u Savskoj 66, ostavljajući "šatoraše" da u miru kampiraju, pale vatru, ispaljuju vatromet, blokiraju promet, pljuju ministre, danas ga je zaštitila od kontraokupljanja grupe građana u organizaciji udruge Occupy Croatia.

Logika policije je bila jasna: spriječiti veće nerede i moguće nasilje.

Ali poruka baš i nije bila jasna. Ako je mogla tako efikasno onemogućiti protudemonstracije grupe građana koji su krenuli prosvjedovati protiv "terora šatoraša" - u interesu javnog reda i mira - tako je mogla još na početku onemogućiti jednako tako neprijavljeni skup branitelja.

Pravila i zakoni trebali bi biti isti za sve.

Zaustavili samo jedan skup

Da su Glogoški i Klemm dobili odobrenje za prosvjed u Savskoj, zaštita od neodobrenog okupljanja Occupyja bila bi normalan i poželjan akt policije. Ali i oni su u Savskoj već četiri mjeseca nelegalno. Ne bi li bilo logično da su jake snage policije danas popodne riješile oba neprijavljena skupa?

Nažalost, zaustavile su samo jedan.

S ovim događajem u Savskoj poklopila se još jedna zanimljiva ovotjedna objava. Jurica Meić, gradski vijećnik SDP-a, objavio je na svojoj Facebook stranici kako je Visoki prekršajni sud obustavio postupak protiv njega zbog prosvjeda u Varšavskoj ulici prije četiri godine, iako je taj skup bio uredno prijavljen policiji.

Država je, kaže Meić, vodila postupak koji je naposljetku otišao u zastaru, premda je sudjelovao na legalnom skupu protiv izgradnje podzemne garaže u središtu Zagreba.

Ministar unutarnjih poslova tada je bio Tomislav Karamarko.

Krivi PTSP

A ovoga tjedna dogodilo se i nešto što je izazvalo najveću buru: policija je privela Marka Grahovca, 36-godišnjaka koji je uoči dolaska Kolinde Grabar Kitarović u posjet neprijavljenom braniteljskom skupu stajao preko puta šatoraša u Savskoj, držeći u ruci nekoliko transparenata.

Iako je tada bio izložen žestokim uvredama i provokacijama branitelja i onih koji tamo kampiraju, policija je objavila da je Grahovac jedini remetio javni red i mir. I pokupila ga u postaju.

Ranko Ostojić na Facebooku je kasnije objavio da protiv Grahovca neće biti kaznenog postupka, te da će se ispitati postupanje policije. 

Međutim, policija je i time poslala poruku.

Desetine branitelja podiglo je šator usred grada i policija nije učinila ništa. Jedan građanin stao je na pločnik i objavio da ima "PTSP od nerada" i policija je munjevito reagirala.

Baš kao što su danas specijalci munjevito potjerali Occupy Croatia s protušatoraškog prosvjeda.

Policija je tako još jednom potvrdila ono u što nas okupljeni branitelji u šatoru mjesecima uvjeravaju: oni koji su se borili za jednakost imaju pravo biti jednakiji od drugih. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 348
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'
BILO JE DIVNO, U POČETKU...

U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'

Britanka Marie Williams podijelila je svoju priču o braku s muškarcem koji je bio ovisan o seksu te duže vrijeme nije shvaćala kako da izađe iz te priče