Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policija traži novinare, maškare spaljuju Srbe. To je HDZ država

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Policija je upala u redakciju kako bi legitimirala novinarku. Maškare su dvaput spalile lutku srpskog zastupnika Milorada Pupovca. Novinari idu u prosvjed. A HDZ tvrdi da je sve to normalno, uobičajeno, pa i smiješno

Policija je jučer po nalogu odvjetnika sisačkog župana Ive Žinića upala u novinsku redakciju kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir koju HDZ-ov župan namjerava tužiti. 

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević poručuje kako je to posve normalno. "Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona", kazao je jutros. "Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova".

LOVRO KUŠČEVIĆ: 'Pupovac se bez veze ljuti zbog spaljivanja lutke, to su poklade'

A moraju i primiti poruku da će im policija upasti na vrata ako budu pisali o nekim HDZ-ovim moćnicima.

Ovoga vikenda u Kaštelima je po drugi puta spaljena lutka Milorada Pupovca, zastupnika srpske nacionalne manjine. 

Užganje krnje

Posted by Dalmatinski portal on Tuesday, March 5, 2019

Kuščević je i to relativizirao. "Državni vrh ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav govor mržnje, a ovo su maškare, prepustimo maškare maškarama", kazao je politički tajnik HDZ-a.

Kao da ima nešto zabavno u spaljivanju lutaka Srba u Hrvatskoj.

A premijer Andrej Plenković danima već relativizira prosvjed novinara, nazivajući njihove optužbe za cenzuru i sudske progone "smiješnim". 

Istine i laži

Iako je upravo on objavu lažnih fotografija Tomislava Tolušića podigao na razinu državne ugroze, destabilizacije Vlade, hibridnog rata, izražavajući na sjednici Vlade "ogorčenje zbog ovog teškog slučaja". I javno zahvalio Nacionalu na njihovoj objavi.

Da bi ministar Tolušić nakon svega toga prijetio tužbom medijima koji su te fotografije prenijeli.

Tako to, dakle, izgleda u HDZ-ovoj državi.

Radi se drama od izmišljenih priča, a relativiziraju se i ismijavaju ozbiljni događaji koji doista destabiliziraju državu i društvo, udaraju na medije i novinare, ugrožavaju manjine i njihove predstavnike.

"Smiješno" je ugrožavanje slobode medija. "Smiješno" je spaljivanje Pupovca. "Smiješne"su i primjedbe na policijsko legitimiranje novinara zbog privatnih tužbi.

Ali ozbiljne su Tolušićeve lažne fotografije. 

Male sjene

Slučajevi u aferi Borg tek su "male sjene" na proces spašavanja Agrokora. Situacija s izraelskim F16 "nije opterećujuća". "Skoro" fizički nasrtaj premijera na saborskog zastupnika tek je pokušaj da se "bolje čuje".

 Ništa u ovoj državi nije dramatično, osim onoga za što Plenković kaže da jest.

Sve je stoga normalno: i da policija upada u redakcije po nalogu župana, i da se javno spaljuju lutke srpskih zastupnika, i da HRT troši javni novac na sudske tužbe, i da se novinarima i medijima presuđuje za objavljivanje istine.

I da se mulja, laže, vrijeđa, prijeti i podvaljuje.

Dvije stvarnosti

Novinari su, kaže Kuščević, poput ostalih građana i nemaju imunitet od progona. Kakav, recimo, imaju saborski zastupnici. Koji, eto, nisu poput ostalih građana.

Spaljivanje lutaka Srba u Hrvatskoj tek je fašnički folklor. Koji, naravno, nikako nije povezan s antisrpskom retorikom, huškanjem i govorom mržnje koji buja u HDZ-ovoj državi.

HDZ, njegov predsjednik i njegovi pobočnici, već godinama, uporno i postojano, kreiraju lažnu stvarnost. Onu u kojoj je kriminal nebitan, korupcija sporedna, raspad sustava podnošljiv, cenzura smiješna, represija normalna, govor mržnje uobičajen. 

I onu u kojoj ekonomija cvjeta, gospodarstvo napreduje, nezaposlenost nema veze s iseljavanjem, a iseljavanje nema veze s HDZ-ovom vladavinom.

U Hrvatskoj postoje dvije stvarnosti: jedna u kojoj uživa HDZ i druga u kojoj su zatočeni ostali građani. Obje su međusobno povezane. Pogodite na čiju štetu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (100)
  • Ne spaljuju maškare Srbe... odakle ovaj zaključak i naslov?! Maškare spaljuju lutku Milorada Pupovca kao političara kojeg smatraju trenutno najštetnijim među vladajućim. Problem je u Miloradu, ne u Srbinu.

    6. 3. 2019,   12:59
  • Sloboda govora osim kad se spominju LGBT, manjine i židovi, onda neđa slobode.

    6. 3. 2019,   12:09
  • A Srbi "vjesaju" u svojim novinama Hrvate. Kaj na to veli Tomek?

    6. 3. 2019,   12:52