Obavijesti

Kolumne

Komentari 72

Sv. Ante drži vodu sve dok lokalni izbori - i Rusi - ne odu

Sv. Ante drži vodu sve dok lokalni izbori - i Rusi - ne odu
1

Istoga dana kad je premijer Plenković naglasio pozitivno ozračje oko Lexa Agrokor, Moody's je srušio kreditni rejting Agrokora, a dionice Agrokora drastično su pale na Zagrebačkoj burzi. Nije kasno za paniku

VIDEO

"Već danas opće ozračje potvrda je ispravnosti Lexa Agrokor", samouvjereno je jučer izjavio premijer Andrej Plenković.

Pa je na Zagrebačkoj burzi nastao pravi pomor Agrokorovih dionica: Jamnica pala 17, Belje 15, Zvijezda 13 posto. 

Pa je istoga dana kreditna agencija Moody's snizila kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj i podigla vjerojatno njegova stečaja uz negativne izglede. "Naša odluka da snizimo Agrokorov rejting odražava njegovu prijavu za restrukturiranje sukladno hrvatskom zakonu što po našem mišljenju stečaj čini visoko vjerojatnim", objasnio je Vincent Gudorf, potpredsjednik i viši analitičar Moody'sa.

Sve to događalo se nakon što je država preuzela upravljanje tvrtkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Je, mo'š mislit"

Nakon što je premijer Plenković krenuo smirivati javnost, ulagače, dobavljače i nadasve birače, a povjerenik Ante Ramljak poručio kako nam "prijeti ozbiljna ekonomska, ne bi rekao katastrofa, ali problem".

I sve to dogodilo se u danu kad je Martina Dalić nedaleko mikrofona Nove TV, uz široki osmijeh, odgovorila na pitanje je li sve riješeno: "Je, mo'š si misliti. Sad se uzdamo u svetog Antu".

Taj Ante, dakle Ramljak, uzda se u isplatu plaća djelatnicima Agrokora do petka, kao što je premijer Plenković uzda u opstanak Agrokora do lokalnih izbora.

Ukratko, budi miran i vladaj na.

Sve je u redu, a opet nije. Premijer je odgodio stečaj, ali kako sada stvari stoje, nije spriječio propast. Spriječio je da Rusi preuzmu tvrtku, barem dok ne nađu nekoga sa Zapada tko će ju kupiti. Uz srezani kreditni rejting.

Zaštitio je Agrokor od naplata potraživanja, ali nije isti luksuz dozvolio njegovim dobavljačima.

Panika raste

I onda dolazi ono najbolje (ili najgore). Povjerenik Ante Ramljak, takozvani sveti Ante, čovjek koji se u biografiji hvali Vukovarom, ali ne i neslavnom epizodom u TLM-u, izjavio je jučer da se "još uvijek ne zna koliko Agrokor duguje".

I još bolje (ili još gore): "Ne može se pouzdati ni u jednu brojku iz zadnjeg financijskog izvješća".

Dakle, što nas Plenković više tješi, to nas veća panika hvata.

Premijer, mora mu se priznati, ni ne zna drugačije. 

Prvo, u slučaju propasti Agrokora, a time i Vlade, on uvijek stigne uhvatiti neki posao u inozemstvu. Drugo, bitno mu je da Agrokor nekako održi na životu do lokalnih izbora, poslije toga može se sve raspasti. Treće, ključno je spriječiti Ruse da preuzmu kompaniju koju su navodno kreditirali s više od pedeset posto.

Bitno je i četvrto: da se preko povjerljivog povjerenika sakriju sve inkriminirajuće prljavštine hrvatske države, od Tuđmana naovamo.

A tih prljavština, kriminala i neraščišćenih računa, ima toliko da bi ih i ruski tenkovi, a kamoli bankari, teško raskrčili.

Država, to je Agrokor

I kako Plenković šalje ohrabrujuće poruke, tako nam je jasno da nam jedino preostaje da se pomolimo svetom Anti. Ili Gospi iz Međugorja, kamo su već pohrlile pripadnice obitelji Todorić čim je pukla brana na njihovoj kompaniji.

Ili da naprosto, zajedno s Maricom Vidaković iz Kraša, pozovemo sve koje znamo i sve koji za nas rade da počnu kupovati u Konzumu. Ostale trgovačke lance koji plaćaju dobavljače možemo slobodno pustiti niz vodu.

Agrokor je država, država je Agrokor.

Nije, dakle, dovoljno to što država pokriva kriminal i sakriva prave razmjere propasti, već i nanosi direktnu štetu ostatku tržišta.

A premijer Plenković kaže da će sve biti u redu.

"Ne biste podnijeli istinu!"

U redu, možda Plenković doista misli da mi ne bismo podnijeli istinu o Agrokoru, onu koju on umata u celofan novog zakona ili koju Dalić pokriva histeričnim smijehom. Ali još je gore, za njega i za sve druge, što ta istina probija kroz svakakve pukotine.

Kroz Hrvatsku narodnu banku koja je otkrila prikriveno kreditiranje Agrokora zbog kojih je središnja banka podigla i prekršajne prijave, a navodno zbog toga dobivala i prijetnje iz Agrokora. Zatim kroz Ramljakove izjave. Pa kroz rejting agencije. Pa kroz ruske izvore. A bit će toga još.

Plenković proziva oporbu da ne shvaća ozbiljno lex Agrokor, iako je jučer bilo jasno da ga ozbiljno ne shvaća ni njegova potpredsjednica Vlade. Ona koja je prije pola godine oporbenjacima prigovorila na "veselim doskočicama" povodom državnog proračuna, a onda i sama posegnula za jednom "veselom" u vezi Agrokora.

I svi se grohotom nasmijaše.

Preuzimanjem Agrokora Vlada je preuzela odgovornost za njegovo spašavanje, a premijer težak zadatak da njega netko shvati ozbiljno. Makar birači, ako neće kreditori.

Samo mora još mjesec dana držati prst u napukloj brani. A onda, neka nam sveti Ante bude na pomoći.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.