Obavijesti

Kolumne

Komentari 22

Premijeru referendum paše kao isprika za nerad na reformama

Premijeru referendum paše kao isprika za nerad na reformama
1

Premijer će okrenuti reformu u svoju korist, naravno, ne u i našu

VIDEO

Vlada Andreja Plenkovića jest pretrpjela pljusku sa 700.000 prikupljenih potpisa protiv rada do 67. godine, ali kako stvari stoje, to će iskoristiti kao opravdanje za daljnje nečinjenje i nerad na reformama. Ruku na srce, rad do 67. trebao je stupiti na snagu tek 2033. i ima zanemariv proračunski učinak do kraja ovog mandata. Ali zašto ne bi Plenkovićeva vlada jednostavno promijenila zakon i u tišini riješila problem referenduma? Jer bi onda značilo da su se oni uplašili i odustali, a možda bi se i u tom slučaju referendum održao.

Zato Vlada radije govori da će poštovati volju naroda, ali i prebrojiti potpise i sve prebaciti na Ustavni sud. Ako netko drugi sruši referendum, nisu oni krivi, ako ne sruši, opet nisu oni krivi. Ako na referendumu padne dulji rad, Plenković će pred Europskom komisijom, MMF-om i Svjetskom bankom imati jako opravdanje i izbjeći sve prigovore. Još je važnija poruka prema unutra. Nakon EU izbora HDZ će se baviti unutarstranačkim izborima, pa onda idu predsjednički, pa sljedeće godine parlamentarni izbori. Sve su to povodi da se ne donese neka nepopularna odluka.

A kad ga kritičari budu prozivali da ništa ne radi, Plenković će opet imati opravdanje koje je već počeo koristiti: “Eto, kad i želimo neku reformu, onda se bunite”. I to će biti alibi da ni druge reforme ne pokrene. Nema veze što je, primjerice, u zdravstvu, koje gomila dugove i minuse, jedina “reformska” ideja ona da ga poskupe građanima. Zdravstvo, javna uprava, socijalna skrb, pravosuđe.

Sve te rak rane i dalje će ostati, čekati 2021., a u kampanjama ćemo slušati velike ideje koje će pasti u brzi zaborav čim se osvoji vlast. Jer, eto, na mirovinama su ljudi pokazali da ne žele reforme. A to, naravno, nije točno. Mirovinska reforma ima svojih dobrih strana i one su prihvaćene, a građani su odbili da se preko njihovih leđa lomi sve nakupljeno tranzicijsko smeće. I tako će Plenković okrenuti referendum u svoju korist. Naravno, ne i našu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang