Obavijesti

Kolumne

Komentari 26

Prosvjed je bio Škola za život. Za život u drugačijoj Hrvatskoj

Prosvjed je bio Škola za život. Za život u drugačijoj Hrvatskoj
1

Drugi puta u tri godine obrazovanje je izvuklo u prosvjede desetke tisuća građana. I nije ovo danas bio prosvjed samo za plaće nastavnika i dostojanstvo prosvjetara, već i prosvjed protiv HDZ-ove vizije Hrvatske.

VIDEO

Naravno da je ovo danas na Trgu bana Jelačića bio prosvjed protiv HDZ-ove vlade.

Kao što je to bio i prosvjed za kurikularnu reformu u proljeće 2016. godine.

I nisu slučajno dva najveća prosvjeda u zadnjih nekoliko godina bila povezana s obrazovanjem, niti je slučajno da je upravo obrazovanje bilo povod za prosvjed protiv HDZ-ove vlade, prvo one u kojoj je sjedio Tomislav Karamarko, a sada protiv one koju vodi Andrej Plenković.

Jer na obrazovanju - na kurikularnoj reformi i na plaćama prosvjetara - demonstrira se politika HDZ-a i zato je obrazovanje postalo katalizator za ispoljavanje frustracija jednog velikog dijela društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hvala Plenkoviću

"Koeficijenti su iskra koja je probudila inat i jedinstvo", poručeno je sa skupa koji je okupio dvadesetak tisuća ljudi u Zagrebu, gdje se najglasnije zviždalo na apele "Dosta krivoj politici" i "Dosta podcjenjivanju vlastitih građana", a sindikalac Branimir Mihalinec zahvalio je premijeru Plenkoviću što je "ujedinio sindikate i građane" u zahtjevima za "drugačijom i boljom Hrvatskom".

Naravno da je to bio politički skup. Iako nije bio ispolitiziran.

Odnos prema obrazovanju ultimativni je test HDZ-ove politike i HDZ je na tom testu već dvaput pao, i pod Karamarkom i sada pod Plenkovićem.

Govoreći o "ispolitiziranom skupu" Plenković je čak zazvučao kao Franjo Tuđman 1996. godine, kad je poslije antologijskog skupa za Radio 101 rigao vatru po "zelenim i žutim vragovima".

I tada, kao i sada, bila je primjetna podjela na dvije Hrvatske.

Oružje i olovke

HDZ je iz oporbe politizirao stožeraše i šatoraše koji su čekićima, plinskim bocama, brutalnim jurišima u ritmu Thompsona rušili SDP-ovu vlast, boreći se za svoje privilegije i status, ali i otvarajući vrata svojoj konzervativno-klerikalno-subnorovskoj viziji Hrvatske.

Danas, HDZ-ova vlast nalazi se na udaru sindikata, prosvjetara, učitelja, profesora koji se zviždaljkama i transparentima u ritmu Majki i Hladnog piva bore za drugačiju, modernu, pa i čak i normalnu Hrvatsku.

To je bila glavna poruka današnjeg skupa.

Prosvjetari su na dnu prioriteta. Obrazovanje je zadnja rupa na svirali. 

Međutim, oni su samo simbol HDZ-ova odnosa prema društvu koje se ne temelji na znanju, obrazovanju, kriterijima, transparentnosti, nego na korupciji, nepotizmu, stranačkoj podobnosti, na "žetončićima", subnorovskim udrugama, na mračnoj i zaostaloj viziji Hrvatske.

Pojednostavljeno: desnica diže oružje, ljevica diže olovke.

Dva lica Hrvatske

A to su dva lica hrvatskog društva. Jedno se hrani mitovima, nacionalizmom, mržnjom, šovinizmom, korupcijom. Drugo je željno znanja, otvorenosti, budućnosti, zajedništva temeljenog na istini, a ne na lažima.

I najvažnija poruka na skupu bila je upućena djeci. "Zapamtite, ovo je škola za život, najbolja lekcija našoj djeci. Ovako se bori", kazao je jedan od govornika.

Ne oružjem, mržnjom i plinskim bocama, već štrajkom, prosvjedom, društvenim angažmanom.

Škola za život

U državi koju HDZ-ova vlast desetljećima pasivizira, drži taocem rata i nacionalizma, u kojoj se ignoriraju sindikati i zatiru štrajkovi, ovakvi prosvjedi služe za iskazivanje otpora, treniranje solidarnosti i jačanje društva.

Bez obzira na stranačku pripadnost.

Zbog svega toga ovaj skup ima veće značenje od same borbe za plaće prosvjetara. I ima veću važnost od pukog političkog (ili "politiziranog") pritiska na Vladu. 

On pokazuje da se hrvatsko društvo može solidarizirati i ustati u obranu vrijednosti koje se u Plenkovićevu, Bandićevu, Kolindinu ili klerikalnom društvu konstatno zapostavljaju i zanemaruju.

A da se frustracija ne mora nužno iskaliti kroz destrukciju.

To je također jedna, možda i najkorisnija, lekcija ove "Škole za život".  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang