Obavijesti

Kolumne

Komentari 264

Prva debata drugog kruga: Počeo lov na Sinčićeve birače

Zašto je Kitarović hvalila Mesića? Zašto je Josipović hvalio Tuđmana? Kako su oboje atakirali na Sinčićeve birače? I zašto Kolinda toliko voli Tomu Karamarka?

VIDEO

Na prvom sučeljavanju drugog kruga predsjedničkih izbora vidjelo se da Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović dijeli samo 22 tisuće glasova i da je za kampanju ostalo samo pet radnih dana. Na RTL Televiziji bilo je žešće nego ikada, udaralo jače nego ikada, Josipović je bio žešći nego ikada, Kitarović agresivnija nego ikada, a pored već viđenih obračuna i već izlizanih odgovora, ovih sedam stvari izazvalo je posebnu pozornost.

1. Kolindino "kukurikanje"

Kad su ga prije četiri godine pitali kako komentira činjenicu da je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću trebalo toliko vremena da pokrene antikorupcijske istrage, odnosno da je to učinio tek nakon odlaska Ive Sanadera iz Vlade i HDZ-a, Ivo Josipović je odgovorio: "Da je kukuriknuo ranije, sigurno bi završio u loncu". 

U prijevodu, normalno je da se nije ranije borio protiv korupcije i procesuirao afere u Sanaderovoj vladi jer bi u tom slučaju sigurno nastradao. 

Pa ako je tome tako, onda nije baš jasno zbog čega Josipović danas predbacuje Kolindi Grabar Kitarović šutnju o "korupciji koja je izjedala Hrvatsku". Ako je svojedobno pronašao opravdanje za Bajićevu šutnju, mogao bi barem pokazati razumijevanje za Kolindinu. 

Šutnja glavnog državnog odvjetnika bila je mnogo pogubnija.

2. Tko je otvorio, a tko zatvorio Hrvatsku? 

Kolinda Grabar Kitarović iznenađujuće je pohvalila bivšeg predsjednika Stipu Mesića zbog velikih zasluga na "otvaranju Hrvatske svijetu od 2000. godine". Nije, nažalost, objasnila zbog čega je Hrvatska do te 2000. godine bila zatvorena. 

A bila je zatvorena upravo zbog vladavine Franje Tuđmana kojem nas Kolinda na čelu s Tomislavom Karamarkom danas želi vratiti. 

Kako će hadezeovim biračima sjesti njezina pohvala Mesiću, začetniku detuđmanizacije?

3. Tuđmanovi "nedobri" potezi

"Franjo Tuđman bio je velika povijesna ličnost. Imao je dobrih i nekih nedobrih poteza", rekao je Ivo Josipović. "Ali pustimo to sada, okrenimo se budućnosti".

Zašto bismo se okretali budućnosti, kad nas tamo opet čeka Franjo Tuđman u liku Karamarka i Kolinde? Zašto se Ivo Josipović boji govoriti o "lošim" aspektima Tuđmanove vladavine, već poseže za eufemističkom kovanicom "nedobri"? 

Franjo Tuđman bio je - a sudeći po Karamarkovim najavama, i ostat će - razdjelnica između autokratske i demokratske, konzervativne i liberalne, zaostale i napredne, autarhične i otvorene, antipatične i simpatične, a po Kolindi, i između "zatvorene i otvorene" Hrvatske.

Zbog čega se Josipović ne želi obraćati biračima koji govore o lošim, a ne "nedobrim" Tuđmanovim stranama? Ako ni zbog čega drugog, a onda barem da nas podsjeti na svoju ispriku zbog Tuđmanove politike u BiH s početka mandata.

Ili da se makar distancira od Kolinde Grabar Kitarović. 

4. 20 mjeseci za 20 mjera

U više navrata tijekom sučeljavanja Ivo Josipović se pohvalio kako je Vlada usvojila neke njegove mjere za spas građana u dužničkom ropstvu. Više puta je i nabrojao neke od njih. Za to je prisvojio velike zasluge, ali i iskoristio to kao dokaz svog utjecaja i dobrih odnosa s Milanovićevom vladom.

Nije, nažalost, rekao da je Vladi trebalo čak 20 mjeseci da usvoji samo neke od tih mjera.

5. Lov na Viliborove birače

Ivo Josipović je barem deset puta spomenuo svoju suradnju s udrugom "Franak" oko rješavanja problema kreditno opterećnih građana. Kitarović je barem stotinu puta spomenula nezaposlene, zadužene, ovršene, ugrožene građane. A oboje su barem tisuću puta zaželjeli da ih birači Ivana Vilibora Sinčića shvate ozbiljno. Svih 300 tisuća.

6. Novo, a isto

Teško se sjetiti kada je neki kandidat na izborima, naročito predsjedničkim, toliko žestoko obećavao promjene i istodobno tražio da ga birači zadrže na vlasti. Do sada je promjena obično uključivala u prvom redu onu kadrovsku, smjenu premijera ili predsjednika, ali sada Ivo Josipović nudi svaku drugu promjenu, osim one kadrovske.

S druge strane, Kolinda Grabar Kitarović nudi samo onu kadrovsku. I nikakvu drugu.

7. Pozdrav dragom predsjedniku, ma gdje bio

Prvo je ukorila Josipovića da Milijana ne zove Vaso, "jer on to ne voli", a onda se zagledala duboko u kameru, trepnula trepavicama i s prizvukom pionirske zakletve u glasu izrekla svoju ritualnu zakletvu Tomislavu Karamarku. "Iznimno ga cijenim i on cijeni moje mišljenje", kazala je Kolinda Grabar Kitarović, odbacivši njegovu titulu "najnepopularnijeg" političara i izazivši nadu i uvjerenje da on ipak ne misli ozbiljno ukinuti predsjedničke izbore.

Nadamo se da je Karamarko to gledao. I da je otišao skuhati kavu u trenutku kad je Kitarović izjavila da bi ga kao predsjednika HDZ-ove vlade pozvala na raport već nakon jednog kvartala u minusu, a ne nakon jedanaest.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode