Obavijesti

Kolumne

Komentari 8

Prva pomoć za akne i prištiće tinejdžera su čičak i maćuhice

Ljekovite biljke poput velikog čička ili maćuhice pomoći će očistiti organizam iznutra. Pripravci za lice trebaju biti što blaži i polako isušuvati prištiće i akne

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na liječenje akni.

Ako u svojoj kući imate tinejdžera, vjerojatno vam je poznato da su marketinške aktivnosti kozmetičke industrije često okrenute upravo njihovoj "nečistoj" koži. Stotine i stotine preparata osmišljeno je da im pomogne u rješavanju prištića, a ti preparati, osim ako se ne radi o prirodnoj kozmetici, sadrže agresivna sredstva, isušuju kožu i izazivaju alergijske reakcije. 

Nedavno sam na poklon dobila testere kozmetičke linije namijenjene mladima i po principu "poklonjenom se u zube ne gleda" odnijela je doma, gdje ih je odmah prisvojila moja trinaestogodišnja tinejdžerica. "Mama, peče me" javila se tri minute nakon nanošenja tonika, sva crvena u licu.

Ljekovite biljke poput velikog čička ili maćuhice pomoći će očistiti organizam iznutra. Pripravci za lice trebaju biti što blaži i polako isušivati prištiće i akne 

Sanirale smo štetu nježnim mlijekom za lice, tonikom od lavande i njemačke kamilice s alojom i kremicom s nevenom pa se burna reakcija kože brzo smirila. Baš zbog te male nezgode, mame i tate, današnja kolumna nije posvećena tinejdžerima nego vama. Znam da naši klinci u ovoj dobi vole misliti kako su veliki i dovoljno zreli da sami odluče, ali i to da će nakon svake reklame zaključiti da im upravo to treba.

Međutim, briga za njihovu kožu je zalog za sutra pa pregledajte malo ono što su kao hrčci prikupili u drogerijama, pronjuškajte sastojke kozmetike i make-upa koje koriste i - najvažnije - pratite što im se događa s licem. Jer trebate znati da se akne i prištići ne rješavaju izvana.

Moraju se rješavati promjenom prehrane, uključivanjem nekih dodataka prehrani, a ljekovite biljke poput velikog čička ili maćuhice očistit će organizam iznutra i pripremiti ga za pripravke izvana koji bi trebali biti što blaži i polako isušivati prištiće te regulirati masnoću kože.

I za kraj, evo jedne recepture za prvu pomoć: u bočicu od 10 ml ulijte 2 ml tamanu ulja, 40 kapi eteričnog ulja čajevca, 20 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i 20 kapi eteričnog ulja palmarose te nadopunite bočicu uljem lješnjaka od 10 ml. Nekoliko kapi ove mješavine ide direktno na prištić, nikako na cijelo lice.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang