Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvo smucanje po Vodicama s društvom: Javljao se svaki dan

Naravno da mladalačke ludosti svi moraju proći, zato se moj sin ovo ljeto prvi put s ekipom u Vodice. Ali se redovito svakog dana javljao, tek toliko da znam da je živ

Naši su komentatori cijepljeni protiv obzirnosti! Satrat će te za najmanju sitnicu, upozorio me kolega prije nego sam uopće počela pisati kolumne. A po logici "tko će kome nego svoj svome" pogodite tko mi je prvi smjestio prošli ponedjeljak? Moj susjed blenton! Onaj koji inače piše zgodne komentare. Ne meni nego drugima! Moj tekst nije ni pročitao, ali se odmah dao u komentiranje naslova. I pokrenuo lavinu. Hvala, što bi mi tek pisao da nismo susjedi? Pa ja sad, nakon svega što sam se načitala, ne znam jesam li baš toliki vrag od matere ili komentatori površno čitaju?

Napisala sam dakle, da mi je mali prije tri godine došao sa spikom "Kaže frend da se ubio od alkohola. Mogu probat?", a malo potom da danas ima 17 godina. Po meni bi 17-3 bilo 14. A 14 godina, nadam se da se svi slažemo, nisu godine za ubit se od cuge. Pa sam mu, u svom osebujnom stilu suočavanja s problemom, u njegovoj 14. godini, dovela doma pijanu prijateljicu. Neka mali vidi što je alkohol. I vidio je pa do njegove 17. nisam osjetila da pije. 

Ispod tog teksta čitam komentare od "Hmm, mali sa 17 godina pita mamu može li se napiti?" do "Meni je sve to nekako suviše idealno". Mudri ljudi kažu da su odnosi doma onakvi kakvima ih roditelji naprave. Pa ako na škakljiva pitanja poput "Mogu probat alkohol?" odgovore deračinom, kako očekivati i sljedeće pitanje? O seksu? Drogi? Tulumima? U svom domu uvijek radije biram neugodna pitanja i iskren odnos nego zatvaranje u svoju sobu i traženje odgovora na ulici. I baš me briga što tko o tome misli. 

Smucanje po Vodicama

Od te nesmiljene površnosti odahnula sam kad sam naišla na Arwen23, Beu0410, Fritzu, Mihaelu1000... hvala ti Bože! Naravno da mladalačke ludosti svi moraju proći, zato se moj sin ovo ljeto prvi put s ekipom odskitao na more i dva tjedna smucao po Vodicama. Bez mame. Ali se redovito svakog dana javljao, tek toliko da znam da je živ. Leina ga je mama pozvala da dođe i sljedeće godine. Valjda zato što sam ga naučila da poštuje sva pravila tuđe kuće. 

Po odlasku joj je kupio pola kile kave i zahvalio se na svemu, pa ga je žena pitala tko još danas tako odgaja djecu? Ja! I veselim se što nisam jedina, jer i Lea i Kiki i Ivan i Iva... i cijela njihova ekipa divni su i u svako doba dobrodošli kod mene doma. 

Nije potrošio više nego smo se dogovorili

Provlačio je mali po svim vodičkim bankomatima i moju maestro karticu. Ni kune više nije skinuo od onog što smo se dogovorili. Jer zna koliko se iz mjeseca u mjesec borimo s financijama. Nema više ni ograničeno vrijeme izlaska, samo obvezu javiti se ako će negdje prespavati. Da me u jutro šlag ne strefi ako ugledam prazan krevet. Ali ništa od toga nije imao s 14, dok se nije naučio odgovornosti o kojoj tupim. 

Prema ljudima oko sebe, životu, novcu, mami. Ne misli mali da je papak ako me svaki dan s mora nazove. Zna da mu na tom istom moru ostaje 23 sata i 55 minuta dnevno da radi što hoće, a zbog ovih pet minuta mater mu je mirna. Ne misli ni da je manji frajer ako ženi koja ga je dva tjedna hranila zahvali s pola kile kave.  

Zapravo bi trebalo biti super što me je s 14 godina uopće pitao može li probati alkohol. To valjda znači da u meni ni onda nije vidio zajapurenog vraga koji će odmah početi vrištati i otjerati ga u kaznu.  

Odnos kakav imamo u njegovoj 17-oj zajedno smo izgradili. Dan po dan, svih tih godina, u raznim smo se situacijama učili vjerovati jedno drugome. I naučili. No dopuštam i drugačija mišljenja, ne odbijam ih apriori. Dogodi li se da mali jednom iznevjeri moje povjerenje, priznat ću javno lovcunabudale da je u pravu. U ovom trenutku to ne mogu jer do sada nije razočarao.    

Komentari (36)
  • gospođo,neznam šta očekujete od sina!Ja sam se znao napijat kao tinejđer,zapalit cigaretu,ganjati cure,lutati al mama je mislila kako ima "savršenog" sina!I bio sam i više nego dobar jer sam točno znao granicu koju nesmijem prijeći,nisam nikada dozvolio osramotiti svoje roditelje i dovest ih u neku neugodnu situaciju!Shvatite da je povjerenje dobro al kad-tad i ono mora doći na kušnju!On je odgovoran mladić al to neznači da neće dolazit u razna iskušenja za koje vi nikada nećete saznati!

    8. 10. 2012,   10:54
  • Ja sa svojim roditeljima imam sličan odnos kao i Vi gospođo što opisujete u članku. Smatram da je vrlo važno od samog početka, kada se krene izlaziti biti 100% iskren s roditeljima. Imam 18 godina i ne pijem, ne pušim i ne drogiram se. Drogu i cigare nikad nisam probala, a od alkohola sam problala samo vino i neke likere. Poslije sam shvatila da mi alkohol ni najmanje ne leži i ne uživam u njemu, tako da sam i s tim prestala. Roditelji su u sve to bili upućeni.. kada izlazim, gdje, s kim. Sa mnom su uvijek pričali, posebno mama.. o alkoholu, drogi, sex-u.. Njima uvijek mogu sve reći. To je po meni neki zdrav odnos koji bi roditelj trebao imati s djecom.

    8. 10. 2012,   11:35
  • Ma teta, imam vam ja 18 godina, tek kratko vrijeme, btw iz Vodica sam :D ... ugl zeljela sam reci da imam slican odnos sa svojom mamom, nemam ogranicanje izlazaka jos od 17-e, moram se javljat kad sam vanka i sve to stima, pogotovo jer izlazim u Sibenik, posto u Vodicama nema zimi nista naravno..... dakle.... zelim reci da ne mislim da sam lose djete..... ne drogiram se, na obljevam se alkoholom iako naravno pijem, al znam granice, al opet... naravno da neke stvari moja mama nezna, isto kao i vi, vi mozda mislite da znate sve o svom djetetu, al ja vas uvjeravam da neznate :D. Jer npr. moje ponasanje pred mojim roditeljima i pred mojim prijateljima jer nebo i zemlja, al tako je kod svih nas.... dakle... sve sto ste mislili da znate... ne znate :)

    8. 10. 2012,   11:28