Obavijesti

Kolumne

Komentari 143

Pupovac kao 'premijer iz sjene' napokon pokazao tko je gazda

Pupovac kao 'premijer iz sjene' napokon pokazao tko je gazda
1

Nakon što je godinama, u nekoliko mandata, držao HDZ na vlasti, Milorad Pupovac jučer je u Saboru napokon izgubio živce i poručio oporbi: "Ako želite izbore, dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti".

VIDEO

Samo par dana nakon što je premijer Andrej Plenković opravdavao aferu Hotmail pričom o "malim sjenama", njegov "premijer iz sjene" izašao je na svjetlo dana.

I predstavio se u punom sjaju.

"Ako želite izbore dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti, kakvu ćete Vladu sastaviti i kakve politike voditi i s kim ćete formirati Vladu", poručio je jučer saborskoj oporbi Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a.

"Ako na ovome", dodao je u raspravi o Agrokoru, "želite bildati mišiće i dokazati da možete voditi Vladu, to je u redu, ali znamo da niste".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Dat ćemo vam izbore"

I tako, nakon godina skrivanja u HDZ-ovoj sjeni, još od ustavnih promjena Franje Tuđmana, preko "Hristos se rodi" pokroviteljstva nad Ivom Sanaderom i čuvanja HDZ-a na vlasti do zadnje kapi korupcijske krvi, pa sve do "plaćanja suhim zlatom" Andreja Plenkovića, Pupovac je napokon preuzeo glavnu riječ.

"Dat ćemo vam izbore", reče zastupnik manjinske stranke, nastupajući u ime čitave vladajuće većine.

Ili makar manjine koja drži ovakvu većinu na životu.

Bio je to nadasve uzbudljiv i svakako znakovit politički događaj, taj Pupovčev "izlazak iz ormara".

Političar koji je godinama podržavao HDZ sada je počeo i nastupati u ime tog istog HDZ-a i njegovih partnera. Počeo se poistovjećivati s većinom. Koje, misli on, niti nema bez njegovih manjinskih glasova.

Žrtva otmice

Neki su to jučer na društvenim mrežama nazvali Stockholmskim sindromom, kad se žrtva otmice počne poistovjećivati sa svojim otmičarem, što u Pupovčevu slučaju i nije tako daleko od istine.

Naime, još prije par tjedana Pupovac je bojkotirao tu svoju Vladu i tog svog premijera Plenkovića na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Sad praktički govori u njegovo ime. 

Prije par godina Pupovac se žalio da se zbog HDZ-a osjeća ugroženim u Hrvatskoj, pa mu je Milijan Brkić poručio da se "odseli tamo gdje se neće osjećati ugroženim". Sada Pupovac s Brkićem grčevito drži ovaj HDZ na vlasti. I govori u ime većine koju čine, među ostalima, Stevo Culej i Željko Glasnović.

Govor ljubavi

I taj isti Pupovac, inače zastupnik manjine protiv koje u ovom društvu - prema najnovijim istraživanjima - jača govor mržnje i netrpeljivost prema svim manjinama koje Pupovac predstavlja, kao što jača ustaštvo na koje je Pupovac tako osjetljiv, kao što premijer kojeg on tako zdušno zastupa legitimira korištenje ustaškog pozdrava "u iznimnim situacijama",štiti takvu većinu.

Uostalom, nije li ovaj Plenković do kraja zaoštrio odnos prema Aleksandru Vučiću čiji je posjet Zagrebu Milorad Pupovac zdušno sponzorirao?

Ali zato sad taj isti Pupovac prijeti oporbi da će joj "dati izbore" kad ih već toliko zahtijeva. Jer, "oni znaju" da oporbene stranke ne mogu voditi Vladu.

Može samo Pupovac. Pardon, Plenković.

Drži ljestve

Nije to ništa iznenađujuće. Pupovac je šest godina držao ljestve Ivi Sanaderu, da bi zatim držao korumpirani i optuženi HDZ na vlasti dok se nije iscijedila i zadnja kapljica mandata. 

Sada je Plenkovićev HDZ upao u novu, jednu od najvećih afera u posljednjih deset godina, gdje se svakim danom vide razmjeri Plenkovićeve umiješanosti u pisanje lexa Agrokor koji je pod pokroviteljstvom Vlade maloj grupi ljudi omogućio ogromnu zaradu. 

Ali Pupovac opet zdušno brani tu Vladu.

On će sa SDP-om i liberalnom oporbom bojkotirati Plenkovića u Jasenovcu, kritizirati ustaštvo i braniti manjine, ali će smatrati da taj SDP i oporba nisu sposobni voditi, pa ni formirati Vladu.

Zar je ovo vrhunac?

Ona poruka "dat ćemo vam izbore pa da vidimo kakvu ćete Vladu sastaviti i kakve politike voditi" zvuči apsurdno u situaciji kad Pupovac brani Vladu za koju i sam - poput svih nas - vidi kakvu politiku vodi i naročito s kim je vodi.

S optuženim Milanom Bandićem, naprimjer, s desničarskom kohortom, s Hasanbegovićem i Esih, Culejem i Glasnovićem, a vodi je kako smo vidjeli u aferi Hotmail i u slučaju "Za dom spremni". 

Zar Pupovac doista misli da je to vrhunac političkog kredibiliteta?

Da doista vrijedi to čuvati, pa čak se i otvoreno s time poistovjetiti? I tako otvoreno prkositi onima s kojima (navodno) dijeli izrazitu svjetonazorsku bliskost? Pa nekako uvijek završi u krilu HDZ-a.

Sada je u saborskom nastupu ostavio dojam da je HDZ u njegovu krilu.

A retorikom je uspio nadmašiti čak i svog nekadašnjeg protivnika Milijana Brkića. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu