Obavijesti

Kolumne

Komentari 83

Ratoborni Plenković pokrenuo svoj rat protiv 'srpskih vojnika'

Ratoborni Plenković pokrenuo svoj rat protiv 'srpskih vojnika'
1

Premijer koji je tradicionalno imao problem s desničarskim biračkim tijelom ovoga je vikenda nabrijao incident na granici kada je 11 srpskih kadeta zaustavljeno na ulazu u Hrvatsku, te proglasio to 'provokacijom'

VIDEO

Nakon nedavnog dogovorenog rata s Miloradom Pupovcem, premijer Plenković pokrenuo je izmišljeni rat sa 'srpskim vojnicima'.

I nakon što je zadnjih par tjedana umanjivao značaj napada na građane srpske nacionalnosti, nazivajući ih 'izoliranim incidentima', Plenković je ovoga vikenda preuveličao incident na granici kada je hrvatska policija spriječila ulazak 11 srpskih kadeta u Hrvatsku.

A sve to kako bi izbrusio svoju domoljubnu retoriku, isklesao nacionalističke mišiće i iznova se dodvorio desničarskom biračkom tijelu s kojim tradicionalno ima problem.

- Riječ je o pokušaju koji nije imao komemorativni karakter, već s očitom namjerom provociranja i izazivanja incidenta, komentirao je Plenković zaustavljanje srpskih kadeta, bez ijednog konkretnog dokaza kojim bi potkrijepio takvu zapaljivu tvrdnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Koga provociraju?'

- Hrvatska štiti naš pravni poredak i ne dopuštamo ovakve provokacije, dodao je i ponovio:

- Ovo je pokušaj provociranja i izazivanja incidenta.

Na pitanje koga su ti kadeti htjeli provocirati, premijer nije odgovorio već je samo uzvratio: "Pitajte njih".

Priča o "srpskim vojnicima" koji su s vojnim odorama pokušali ući u Hrvatsku na putu u Jasenovac, ali su u tome spriječeni, čak i nakon što su pristali ostaviti na granici odore koje su nosili u prtljazi, dobila je dimenzije koje ne zaslužuje, a čak je i zasmrdila na "fake news".

Iz Plenkovićeve reakcije stekao bi se dojam da su Srbi navalili tenkovima na Hrvatsku, da je riječ o agresiji širih razmjera, da smo ponovno u rovovima i na bodljikavoj žici. A radi se o kadetima koji su nosili odore u koferima, premda ih doista nisu prijavili, što su kasnije ponudili ispraviti. 

Međutim, umjesto rutinske procedure na granici, Plenković je to pretvorio gotovo u obračun na granici.

Otkud ta ratobornost?

Dogovoreni ratovi

Nažalost, ona se nastavlja na Plenkovićevo pozicioniranje prema desnici i treniranje domoljubne retorike koje traje od relativiziranja međunacionalnih incidenata, dogovorenog rata s Miloradom Pupovcem oko NDH, pa i nedavne otvorenosti prema intoniranju himne na početku nastave u školama.

Taman kad je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu teatralno lupila šakom o stol i rekla da nijedan srpski tenk neće više ući u Vukovar, Plenković je udario šakom i zaustavio, kako ih je nazvao, "Vulinovih 11".

Zoran Milanović svojedobno je kao premijer u kampanji zatvorio granicu za srpske državljane. Sad će premijer Plenković u predsjedničkoj kampanji "štititi hrvatski pravni poredak od srpskih vojnika na granici".

A onda, dok vodi namještene ratove sa Srbima i oko Srba, dok srpske ministre proglašava personama non grata zbog izjednačavanja Hrvatske s NDH, još uvijek koalira s Miloradom Pupovcem koji još uvijek nije povukao svoju izjavu o Hrvatskoj kao NDH.

Plenković je zaratio s "Vulinovih 11", ali još uvijek računa na "Pupovčevu trojku" u Saboru.

Nabrijava javni prostor

Još gore, taman kad je optužio Davora Bernardića da "laže" i da "zagađuje komunikacijski prostor", Plenkovića se može optužiti da "pretjeruje" i "nabrijava komunikacijski prostor".

Napade na Srbe u Hrvatskoj šaptom proglašava tek "izoliranim incidentima". Ali ulazak srpskih kadeta u Hrvatsku na sav glas etiketira kao "pokušaj provociranja i izazivanja incidenta".

Taj incident pretvorio se tako u novu priliku za brušenje zapaljive retorike s obje strane granice. Vlasti u Beogradu ponovno urlaju protiv Hrvatske, vlasti u Zagrebu opet viču protiv Srbije.

Svatko igra svoju ulogu. Svatko vodi rat sa svojim protivnikom.

Koje tako vješto povezuje i spaja Milorad Pupovac.

Uglavnom, Miroslav Škoro koji je rat proveo u Americi gradi imidž novog lidera nacionalističke desnice, a Andrej Plenković kojeg je među desničarima obilježila pošteda služenja vojnog roka i ona Milanovićeva podvala o "majci vojnom lekaru", vodi nove izmišljene ratove sa Srbijom i "srpskim vojnicima".

Mobilizacija na desnici u punom je jeku.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang