Obavijesti

Kolumne

Komentari 32

Koga briga za Vladu? Prava se rekonstrukcija odvija u HDZ-u

Koga briga za Vladu? Prava se rekonstrukcija odvija u HDZ-u
1

Pobunili su se Plenkovićevi ljudi zbog najave Mire Kovača da nakon rekonstrukcije Vlade sada trebamo rekonstrukciju HDZ-a. Ali to je istina. O rekonstrukciji HDZ-a godinama je ovisila sudbina ove države i društva.

VIDEO

Strašno su se uzrujali vodeći hadezeovci zbog izjave Mire Kovača kako sada, nakon rekonstrukcije Vlade, trebamo rekonstrukciju HDZ-a.

Optužili su ga da je nelojalan i destruktivan, netalentiran i nametljiv.

Nabili su mu na nos da krizu u Vladi koristi za promociju svoje kandidature za šefa HDZ-a, a premijer Andrej Plenković poručio mu je da "ćemo vidjeti tko je šef".

Što opet ne znači da je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i općenito desno smetalo u stranci, bio u krivu.

Pogotovo ako imamo u vidu činjenicu da svaku krizu HDZ-ove vlade prati paralelna kriza u samom HDZ-u. 

Ne zaboravimo da je i Plenković svojedobno koristio krizu s Oreškovićevom vladom da iz Bruxellesa piše pisma saborskim zastupnicima HDZ-a i nagovara ih da odbiju poslušnost njihovu tadašnjem šefu Tomislavu Karamarku.

Utabanim stazama rekonstrukcije

Dakle, Miro Kovač samo je nastavio utabanim stazama. I podsjetio na ono što smo odavno znali: od rekonstrukcije Vlade u pravilu je važnija rekonstrukcija HDZ-a.

Dapače, Plenković je bio taj koji se 2016. godine najavio da će mijenjati HDZ, kako će mijenjati i Hrvatsku. Već tri godine mijenja stranku i državu - nagore.

Upravo o rasporedu i odnosu snaga u HDZ-u, o frakcijskim borbama, kadrovskim rješenjima, podzemnim obračunima i dvorskim podmetanjima u toj stranci obično ovisi stanje u Vladi, na političkoj sceni, a onda i u čitavoj državi.

O čelnoj osobi HDZ-a ovisi hoće li država kliziti u nacionalizam i radikalizam ili u korupciju i klijentelizam. O toj osobi ovisi hoće li HDZ uspjeti skupiti koalicijske partnere i kakvi će oni biti - s ljevice ili s desnice. Samo ta osoba, a danas je to Plenković, uspijeva održavati manjine i "žetončiće" na okupu, što Karamarku nikada nije pošlo za rukom.

Kriza u HDZ je kriza u državi

Kriza u HDZ-u neminovno se prelijeva na krizu u državi i stranka tada čitavu zemlju drži u poziciji svog taoca. Ratovi u stranci prelijevaju se u ratove u državi, u institucijama, medijima i javnosti.  

O stanju  u HDZ-u ovisi hoće li SDP ponovno osvojiti vlast. Ili će zbog krize u HDZ-u krila narasti radikalnoj desnici ili populističkim kandidatima.

Stanje u HDZ-u, naravno, odražava se i na ponašanje predsjednice Republike. Uz Karamarka bila je bliska radikalima, uz slabog Plenkovića radila je na njegovu rušenju, uz jakog Plenkovića pretvorila se u njegovu saveznicu. A sada, uz oslabljenog i rekonstrukcijom načetog premijera, okreće se Ivanu Penavi i evocira stožerašku i šatorašku kampanju za drugi mandat.

HDZ se danas opet davi u korupciji, iz Vlade lete kompromitirani ministri, stranci se topi rejting, i to baš u vrijeme kad ulazi u period izbora, od predsjedničkih do parlamentarnih. Zato rekonstrukcija HDZ-a ne bi smjela biti tabu tema.

Kad će se razgovarati o rekonstrukciji HDZ-a nego kad HDZ uništava državu?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Uvijek novi i još gori

Istina, prolazili smo dosad nekoliko tih rekonstrukcija iz kojih je HDZ često izlazio gori nego prije. Sanaderova detuđmanizacija dovela je do korupcije, Karamarkova desanaderizacija dovela do stožeraša i šatoraša, Plenkovićeva dekaramarkizacija (?) dala nam je Vladu s najviše kompromitiranih ministara u povijesti.

A sad Miro Kovač želi rekonstrukciju Plenkovićeva HDZ-a.

Što bi sad trebalo poći po krivu?

Rekonstrukcija HDZ-a obično kreće od vrha, jer se niti jedan šef ne usudi zavući ruke skroz do stranačkog dna, u strahu da bi ga nešto moglo povući u tu tminu. Plenkovićeva rekonstrukcija Vlade, odabir novih ministara, kao i stranačka lista za europske izbore, demonstriraju kako je on zamislio rekonstrukciju HDZ-a.

Od Karla Resslera do onog 16-godišnjeg člana HDZ-a.

Ministri su nebitni

Kovačeva rekonstrukcija HDZ-a, kao i ona Davora Ive Stiera i Domagoja Miloševića, započela bi micanjem Plenkovića s namjerom zaustavljanja njegove rekonstrukcije HDZ-a.

Vladini ministri više nisu bitni. Jučer su tko bili jaki politički akteri, danas su to stranački aparatčiki. Puno su važniji odnosi snaga u HDZ-u gdje Plenković vodi ratove s opasnijim protivnicima nego što su oporbenjaci u Saboru.

Gdje se premijer može šaliti s Gordanom Marasom i nazivati ga  "pljačljivkom". Da vidimo kako će se šaliti s, recimo, Milijanom Brkićem.

Rekonstrukcija Vlade svodi se na puko održavanje Plenkovića na vlasti. Na isto bi se svodila i rekonstrukcija HDZ-a. Samo što on nje obično sve počinje.

I nju će najteže preživjeti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode