Obavijesti

Kolumne

Komentari 38

Ruža sa dva trna: Karamarko između Tomašić i EU pučana

Ruža sa dva trna: Karamarko između Tomašić i EU pučana
1

Šef HDZ-a je pod pritiskom Europskih pučana da razvrgne koaliciju s Ružom Tomašić za EU izbore. Sanader je zbog toga svojedobno odbacio Đapićev HSP.

VIDEO

Doista nema potrebe za teškim riječima. 

Nema smisla da se Ruža Tomašić toliko uzrujava zbog upozorenja Europske pučke stranke da bi mogla zabraniti njezinu koaliciju s HDZ-om na europarlamentarnim izborima.

Nema nikakvog razloga za provokacije tipa: "Sad ćemo vidjeti ima li HDZ svoje ja ili im netko drugi diktira sudbinu".

Jer, možda Ruža to ne zna, ali ovo nije prvi puta da je HDZ to učinio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sanader odbio Đapića 

Prije ravno deset godina Ivo Sanader grozničavo je skupljao mandate za svoju prvu Vladu, ali svejedno je odbio primiti HSP Ante Đapića, i to zbog žestokog pritiska njemačkih i austrijskih pučana koji su upozorili novog premijera da će ostati izoliran poput austrijskih narodnjaka koji su tada koalirali s Jörgom Haiderom.

Strani diplomati u Zagrebu intenzivno su radili protiv te koalicije, upozoravajući na radikalno desničarenje Đapićevih pravaša, na njihovu ustašonostalgiju, na crne košulje i visoko uzdignute desnice.

Sanader je na koncu popustio i raskinuo usmeni dogovor sa Đapićem, čija stranka je u međuvremenu prišla drastičnoj promjeni imidža, dok je HDZ-ov premijer otišao na proslavu pravoslavnog Božića i tamo izjavio ono čuveno "Hristos se rodi".

Nakon toga manjinski zastupnici podržali su HDZ-ovu vladu u Saboru, a Sanader je kupio naklonost europskih partnera i domaćih ljevičara.

Karamarko se sada nalazi pred sličnom dilemom: koalirati sa ženom koja mu je donijela pobjedu na europskim izborima, premda je kasnije prešla u suprotni tabor u Europskom parlamentu, ili riskirati sa svojim bezličnim kadrom i s osipanjem desnih glasova?

U banani

Baš nedavno Karamarko je upravo zbog Ruže Tomašić bacio na led i Davora Stiera, koji je čelnicu HSP-a Ante Starčevića napao u Europskom parlamentu, a sad bi valjda trebao i nju maknuti s liste.

Nije ni čudo da u HDZ-u govore da su "u banani". Točno to je i Sanader rekao, samo drugim povodom.

Uglavnom, nije HDZ-u nikakav problem odbaciti potencijalnog partnera - Sanader je 2007. još jednom uništio Đapića parolom "Glas za HSP je glas za SDP" - kao što njegovu predsjedniku nije problem potpisati peticiju za antićirilični referendum, pa mu se onda javno usprotiviti.

Reklo bi se, sve ide u rok službe.

I reklo bi se, situacija je prilično složena. Karamarko voli držati Ružu blizu ne samo zato što mu, poput desničarske cheerleadersice, donosi glasove radikalne desnice, već i zato da mu ne bi predstavljala konkurenciju na izborima. Poput, recimo Željke Markić.

Plaća s pet cifri

S druge strane, uz ovakvu Karamarkovu retoriku više pristaje Ruža Tomašić nego Kolinda Grabar Kitarović ili neki drugi umiveni birokrat. A sama Ruža, više nego njezina stranka, svjesna je bolne činjenice da bez HDZ-a neće vidjeti ni petocifrenu europsku plaću.

Karamarko se tako našao u poziciji između čekića i nakovnja, pao je žrtvom vlastite političke radikalizacije. Kao i u slučaju Vukovara i stožeraša, suradnja s Ružom Tomašić koristi mu upravo onoliko koliko mu i šteti. Dobra je za domaće potrebe, ali ne i za suradnju s europskim partnerima.

Premda, kad bi malo bolje razmislio, opomenu Europskih pučana trebao bi prihvatiti kao manu s neba. Ivo Sanader višestruko je profitirao od raskida sa Đapićevim HSP-om: odrekao se problematičnog partnera, zadržao više fotelja za sebe, umilio se europskim saveznicima, dodvorio domaćim ljevičarima, kupio nacionalne manjine, odvukao stranku duboko u politički centar i tada vjerojatno dobio drugi mandat.

I to usprkos svemu što se događalo u četiri godine mandata.

Pijun i kraljica

Ako je Karamarko sposoban iskobeljati se iz ovog problema, žrtvovati pijuna da bi sačuvao ostale figure, mogao bi profitirati na dulje staze, puno dulje nego što su to proljetni europski izbori.

Ali to bi, isto tako, značilo da Karamarko pronađe još nešto za poručiti biračima, osim kopanja po udbaškim ranama i prebiranja po Tuđmanovim ostacima. Nešto što će ostati dulje u sjećanju i vrijediti na dulji rok. 

Nešto europski, nešto demokršćanski. Nešto politički. 

A što se Ruže tiče, tko šefu HDZ-a garantira da će ista fora upaliti dvaput. Možda ovoga proljeća premijer Milanović iznenada odluči da je neće vrijeđati i tako učiniti prvom zvijezdom europskih izbora.

A gdje je Ruža onda?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang