Obavijesti

Kolumne

Komentari 27

Sabor je dosad bio na prodaju. Sada ga HDZ samo iznajmljuje

Sabor je dosad bio na prodaju. Sada ga HDZ samo iznajmljuje
1

Dogodio se neslućeni presedan: HDZ je iznajmio veliku dvoranu Hrvatskog sabora za skup Europske pučke stranke. Ona stranka koja je najviše zaklinje u državnost i dignitet, prodala je Sabor za 35 tisuća kuna.

VIDEO

Opet smo osvanuli u obrnutoj stvarnosti.

Oporbene stranke pozivaju na "poštovanje i dostojanstvo" Hrvatskog sabora kao "temeljne zakonodavne institucije", dok ga HDZ iznajmljuje za skup Europske pučke stranke.

Ne bi li trebalo biti obrnuto?

Nije li HDZ taj koji nas svakodnevno, već godinama i desetljećima, zasipa floskulama o dignitetu Hrvatskog sabora, o nacionalnom dostojanstvu, o očuvanju državnih simbola, o parlamentu kao svetinji iznad koje je "samo Bog"? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A sada upravo HDZ iznajmljuje Sabornicu za održavanje stranačkog skupa europskih pučana, dok oporba, među kojima je najglasnija Vesna Pusić, upozorava kako to "govori o provincijalnosti i nesamopoštovanju zakonodavne institucije", te da "to nema nigdje u civiliziranim i normalnim zemljama".

Što bi bilo da je situacija bila obrnuta? Da je SDP dao Hrvatski sabor u najama za stranački skup? Koji rječnik bi HDZ tada upotrijebio? O sredstvima da i ne govorimo.

Kao da smo zakoračili s onu stranu ogledala. I to ne prvi put.

Prodaju se glasovi, mandati, obraz...

Ali budimo realni: do sada smo već navikli da Hrvatski sabor služi za prodaju, danas makar govorimo o njegovu najmu.

Prodaju se glasovi, mandati, trguje se utjecajem, prodaje se obraz, kupuju se usluge, a sve to za pristojne plaće, dnevnice, dodatke i povlastice.

Ovo je sada ipak jednokratni najam.

Nadalje, optužbe da je HDZ "privatizirao" sabornicu i Sabor sada su napokon, za promjenu, izražene u konkretnoj brojci i iznosu.

Privatizacija je dosad sezala do neslućenih razina: od uzurpacije jedne stranke, preko dominacije pojedinaca pa sve do privatizacije državnih interesa. O korupciji da i ne govorimo.

Pod tom privatizacijom Sabora možemo smatrati i današnji incident Ivana Pernara s iznošenjem iz sabornice. On brine za svoj politički rejting, a Sabor mu služi kao poligon za samopromociju. Gdje bi mogao dobiti 15 tisuća kuna za ovako jadan performans?

Kao što je, uostalom, Hrvatski sabor poligon za ostvarenje privatnih, pa i sebičnih interesa mnogih zastupnika koji u njemu traže izvor prihoda, zaštitu od kaznenog progona, priliku za trgovinu ili nekakvu nagodbu ili tek penziju.

Degradacija Sabora

I onda izjava SDP-ova Gordana Marasa: "HDZ je politički degradirao našu Sabornicu i Hrvatski sabor".

Dobar pokušaj, ali taj vlak odavno je prošao.

Ne samo onda kad je u Saboru održano vjenčanje.

Degradaciji Sabora svjedočimo sa svakim novim sazivom.

Ovaj zadnji ostat će upamćen po preletačima i "žetončićima", optuženicima i osuđenicima, po huškačima i fašistima, klaunima i manijacima. To je poprište širenja mržnje, laganja, licemjerja, donošenja loših zakona i štetnih, pa i sramotnih odluka. 

U njemu je predsjednik Vlade nedavno fizički nasrnuo na jednog zastupnika. Ministar obrane razbio je maketu o pod. Zastupnici su prijetili čuvarima, zastupnici su fizički odstranjivani iz sabornice...

U usporedbi s tim, EPP-om se vraća nekakav dašak digniteta.

No vratimo se na poantu.

35 tisuća kuna za svetinju?

Da, iznamljivanje Hrvatskog sabora za stranački skup doista je degradacija institucije parlamenta, neovisno tko trenutno u njemu sjedi. Još bi se moglo podnijeti da je Sabor iznajmljen za neke plemenite akcije, za okupljanja od javnog ili višeg interesa... Ali za HDZ-ov stranački skup, to je ipak preveliki bezobrazluk, uvreda za parlament, pljuska ugledu države...

A još je gore što to radi stranka koja uzurpira i svojata domoljublje, određuje kriterije digniteta i ugleda, smatra se mjerilom državnosti. Oni koji Hrvatski sabor najglasnije nazivaju svetinjom, sada taj Sabor uredno iznajmljuju.

I to za 35 tisuća kuna. Je li to odgovarajuća cijena za prodaju ugleda?

"Kako mislimo da će netko drugi imati povjerenje u nas i politički nas prepoznati kao ozbiljnu državu", kaže Vesna Pusić. "Sami sebi ‘pljunuli smo u juhu’, sami sebi smo pokazali nepoštovanje, svojim vlastitim institucijama".

Da je makar to jedini put da je HDZ to učinio... 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....