Obavijesti

Kolumne

Komentari 103

Šatoraši, stožeraši i desničari pokucali na Plenkovićeva vrata

Šatoraši, stožeraši i desničari pokucali na Plenkovićeva vrata

Isti recepti kojima je HDZ s desnicom svojedobno rušio Zorana Milanovića i Ivu Josipovića, sada se primjenjuju u pritiscima na Andreja Plenkovića i njegovu Vladu. Ima u tome poetske pravde. Pa i zluradosti

VIDEO

"Moja uloga u prosvjedu bilo je usmjerena prema traženju rješenja, uspostavi dijaloga s iznošenjem jasnih argumenata". 

Ovim je riječima Tomo Medved 2016. godine objašnjavao svoju ulogu u prosvjedu šatoraša pred Ministarstvom branitelja.

Danas Medved kao ministar branitelja najavljeni prosvjed u Vukovaru komentira ovako: "Pozivam Ivana Penavu i sve udruge proistekle iz Domovinskog rata da se sva pitanja rješavaju u uredu i pozivam ih da dođu u Ministarstvo branitelja".

Tako to izgleda kad šatoraši pokucaju na tvoja vrata.

Tomo Medved sada kusa iste one recepte koje su on i njegova stranka, udruge, bundžije i provokatori isprobavali na Vladi Zorana Milanovića prije šest godina. 

Nije zgorega prisjetiti se čega je tada sve bilo: dvije kolone u Vukovaru, stožeraši protiv ćirilice, šatoraši u Savskoj, marš na Milanovićev stan i juriš na Banske dvore, desničarski referendum, udar s Pantovčaka... 

To je bio HDZ-ov model rušenja Zorana Milanovića i Ive Josipovića.

Druga meta, isto rastojanje

Sada se vrlo slični modeli koriste za rušenje Andreja Plenkovića: vukovarski prosvjed Ivana Penave slučajno poklopljen s okupljanjem Hvidre u Vukovaru pod pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, pa juriš Darka Milinovića i njegovih Ličana na Središnjicu HDZ-a, pa antimanjinski referendum, pa najnoviji udar na Milorada Pupovca, pa pobuna HDZ-ovih europarlamentaraca, pa otprije HOS i Thompson, a ne treba zaboraviti ni desničarsko sekundiranje i rušenje premijera s Pantovčaka.

Recepti su isti, samo je meta ovoga puta druga.   

Fale još plinske boce, no kako je krenulo, možda Plenković uspije i njih dočekati.

Uglavnom, muzika koja je četiri godine svirala pod Milanovićevim prozorima, uz prešutno odobravanje hadezeovih liberala i umjerenjaka, sada je zasvirala pod Plenkovićevim prozorima.

Nakon SDP-ovih "komunjara i crvene opasnosti", sada se optužuje Plenkovića da vodi HDZ "lijevo od centra, ravno u zagrljaj SDP-u", te da se služi "komunističkim metodama".

Penava, Hvidra i Kolinda

Nema nikakve slučajnosti u činjenici da se prosvjed gradonačelnika Ivana Penave "protiv ratnih zločinaca koji slobodno šeću Hrvatskom" održava upravo onoga dana kad Hvidra pod pokroviteljstvom predsjednice održava u Vukovaru sportske igre. Pa će se, eto, svi okupiti na jednom mjestu. Možda kao zagrijavanje za komemoraciju u Vukovaru i stvaranje preduvjeta za dvije kolone.

S tom razlikom da bi ovoga puta to mogle biti dvije HDZ-ove kolone.

Nije slučajno ni da Penavin prosvjed dolazi nakon Milinovićeva desanta, niti da se u isto vrijeme ide u pritisak na Milorada Pupovca, kao Plenkovićeva glavnog koalicijskog partnera. 

Niti je slučajno da se proteklih mjeseci ide u rehabilitaciju ratnih zločinaca, od kojih su neki doista na rehabilitaciji, i to u Krapinskim Toplicama. Niti je slučajno da Thompson ponovno služi kao glazbena podloga novom puzajućem državnom udaru.

Ako je, dakle, Plenković prije šest godina pažljivo pratio ono što se događalo Milanoviću i Josipoviću, onda bi lako mogao predvidjeti daljnji razvoj događaja.

Jahao tigra

Ipak, prije četiri godine, na izborima za Europarlament, Plenković je nosio HDZ-ovu listu punu radikala koji su sada podržali Viktora Orbana nasuprot dvotrećinskoj većini ostalih zastupnika. 

Plenković je jahao HDZ-ova tigra dokle god ga je on vodio prema vlasti. Zadnjih par godina i dalje pokušava jahati tog nacionalističkog tigra, popuštajući pod njegovim pritiscima i kupujući njegovu lojalnost - naročito branitelja - ali očito je da sve više gubi kontrolu.

A kontrolu bi, sve glasnije se poručuje ovih dana, mogao vratiti raspisivanjem prijevremenih izbora na kojima će stranačku desnicu pomesti s izbornih lista. No u tom slučaju postavlja se pitanje što će mu od HDZ-a uopće ostati. Možda SDP?

U međuvremenu, možemo konstatirati da ima neke poetske pravde u nevolji koja je snašla Plenkovića. U prosvjetljenju Tome Medveda koji je kao šatoraš rušio ministra, a kao ministar poziva "šatoraše" na sastanak u ministarstvo. U pučističkom scenariju koji su Plenković i ekipa šutke podržavali, a sada im se on sručio na grbaču.

A možda ima i prostora da se zapitamo ima li ta radikalna desnica u Hrvatskoj neki novi skript iz kojeg će crpiti svoju inspiraciju. Ovi stožeri, šatori, referendumi, desanti, thompsoni i markićke pomalo su već potrošeni. Da ne kažemo prozirni. A sigurno zamorni.

Međutim, svi oni Plenkovića ne smetaju dokle god mu ti isti desničarski radikali u Hrvatskom saboru drže Vladu na životu. Stabilnost je svetinja. Za neke, još uvijek prilično unosna.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode