Obavijesti

Kolumne

Komentari 18

Ako je HDZ loš, SDP će onda ponuditi svoj raspad sistema

Ako je HDZ loš, SDP će onda ponuditi svoj raspad sistema
1

Koliko god je ovaj HDZ loš, pokvaren, prijetvoran i opasan, toliko se Bernardićev SDP trudi biti izgubljen, neuvjerljiv, nevjerodostojan, međusobno posvađan, bez autoriteta, liderstva, vizije i orijentacije.

VIDEO

Čini se da je došlo vrijeme da netko SDP-ovce "blago pogleda, podraga po glavi i kaže im da će sve biti u redu".

Čini se da im upravo to treba u ovom razdoblju neizvjesnosti, nesigurnosti, nelagode. I prilične izgubljenosti.

A možda im zapravo treba "škripa guma BMW-a" da ih probudi i podsjeti kako "neke stvari nisu krenule dobro".

Jest da im se rejting u anketama popravlja zadnja tri mjeseca, ali to je samo zato što rejting HDZ-a postojano klizi, što se moglo i očekivati u raspadu sistema u Vladi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali ovdje se ponovno afirmiralo staro pravilo: kad je HDZ loš, SDP se trudi biti još gori.

Nema toga što si SDP nije učinio posljednjih tjedana. 

Loptica u fliperu

Nakon što je pisao ljubavna pisma Plenkoviću i Petrovu pozivajući ih na kavu i razgovor o budućnosti, Davor Bernardić je podržao premijerov prijedlog otkupa dionica Ine, pozirao u jeku krize oko Agrokora s glavicom kiselog zelja, a onda u dramatičnoj raspravi u Hrvatskom saboru poslužio hadezeovcima kao loptica u fliperu.

U međuvremenu, Zvonimir Mršić je na svoj Facebook profil stavio članak s naslovom "Mršić može biti kandidat za premijera, Bernardić je slab!", kako bi vrlo diskretno dao do znanja kolegama i javnosti da bi on vrlo rado rušio šefa stranke.

Onda je Peđa Grbin poručio, neposredno nakon pucanja vladajuće koalicije, kako je "moguća suradnja SDP-a s Mostom" ako oni budu "prihvatili elementarne uvjete za suradnju". 

Skaču si u usta

Pa se na to nadovezao Rajko Ostojić izjavom u kojoj je pohvalio Ivana Pernara da "sazrijeva u političara sa stavom" i otvorio put suradnji sa Živim zidom. "Zašto ne? Izgubili smo kontakte s dvije naše grupe, radnicima i nevladinim udrugama. Ljevica je to izgubila i zato su tu dijelovi programa koji se preklapaju sa Živim zidom", kazao je Ostojić, zabezeknuvši mnoge stranačke kolege.

Prije par dana SDP je u sat vremena uspio sam sebi skočiti u usta: najprije je Bernardić ustvrdio kako je Plenkovićeva kupovina saborskih mandata kazneno djelo i trgovanje utjecajem, da bi Arsen Bauk poručio kako to baš nije tako.

A evo, jučer se u medijima ukazao Siniša Hajdaš Dončić tvrdnjom kako je poslije izbora moguća suradnja SDP-a i HDZ-a, "nakon koje nitko neće moći SDP zvati komunističkom strankom, a HDZ zločinačkom organizacijom".

Na što ga je poklopio Bernardić poručivši da "koalicija s HDZ-om nije moguća - u ovom trenutku".

I neka sada netko kaže da SDP-ovcima ne treba utjeha i draganje po glavi.

Škripa u komunikaciji

SDP-u se u najgore vrijeme događa ekvivalent opjevane Bernardićeve traume iz djetinjstva sa "škripom guma BMW-a". Samo što se SDP-u događa "škripa" u komunikaciji, koordinaciji, politici, liderstvu, autoritetu...

Svako govori za sebe, Bernardić govori za napaljene HDZ-ovce, javno se vode igre prijestolja u kojima se Grbin promovira u vođu stranke, Mršić u premijera, Hajdaš u mladog hadezeovca, Ostojić u lijevog populista.

Predsjednik stranke nema nikakvog autoriteta, a još više ga gubi kad se u Saboru krene truditi izgraditi taj autoritet pred milijunskim auditorijem pa ga jedan Nikola Grmoja mora spašavati od HDZ-ove "tika take".

Čak se i Ivan Vrdoljak uspijeva nametnuti kao šef oporbe, reagirajući prvi na sve krizne situacije dok Bernardić polako šarafi mikrofone u središnjici, unatoč činjenici da se i tog Vrdoljaka sve više gura u koš s HDZ-om.

Game changer

Bernardić se javno mora braniti o lobiranja za Zvonimira Mršića kao premijerskog kandidata, pri čemu je opet uspio zabrljati. Prvo kaže da je SDP naučio iz svoje povijesti na primjeru Ljube Jurčića da ne prolazi kandidat za premijera pored predsjednika stranke, da bi zatim za Mršića zaključio: "Ako može biti game changer, zašto to ne podržati?".

I to čak nije sve. Cijeli jučerašnji dan demantirao je Hajdaša Dončića s njegovim otvaranjem mogućnosti za veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a nakon izbora, da bi na svom Facebooku napisao doslovno ovako: "U ovom trenutku je nemoguća suradnja s takvim HDZ-om koji ima takav odnos prema manjinama i koji štiti sukob interesa".

A u nekom drugom trenutku?

Dakle, kaos i anarhija u kojoj SDP lovi svoj rep, svatko se grabi za svoju poziciju, svatko vodi neku svoju politiku, a Bernardić pozira s kiselim zeljem i krivi novinare za svoju ispraznu patetičnost.

I što je najbolje od svega, SDP se trudi srušiti Vladu i izazvati prijevremene izbore, a ustvari moli Boga da do tih izbora ne dođe. Pa su čak Tomislava Sauchu prepustili HDZ-u.

Kao da nije dovoljno problematično što imamo na vlasti ovakav HDZ-a. Morali smo baš u oporbi imati ovakav SDP. 

Čini se da bi ipak nama najbolje došlo jedno "draganje po glavi". 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....