Obavijesti

Kolumne

Komentari 275

Senzacija! Kolinda je davala izjavu od skoro dvije minute

Senzacija! Kolinda je davala izjavu od skoro dvije minute
1

Od pobjede na izborima predsjednica Kitarović nije održala nijednu press konferenciju. Jučer je prvi puta stala pred novinare i odgovorila na par pitanja

VIDEO

I tako, konačno su se vidjeli Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović.

Nisu se, doduše, uslikali, premijer je ocijenio da u ovom stupnju veze nisu spremni otići toliko daleko, ali makar su se vidjeli. Bili su u istoj prostoriji. Punih sat vremena. Bez incidenta. 

A onda su izašli pred novinare i nastavili prepirku o tome tko je kome ispružio ruku i tko je spreman tu ruku primiti. Ali nema veze, bitno da su se predsjednica i premijer vidjeli.

Međutim, u tom jučerašnjem epohalnom i danima najavljivanom susretu u Hrvatskom saboru dogodila se još jedna krupna stvar: Kolinda Grabar Kitarović stala je pred novinare i dala par izjava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uživo. Izbliza. U par rečenica. Ne krnjih, nego baš onako, podugačkih. Reklo bi se, supstancijalnih.

Nema press konferencija

Pazite, nije to mala stvar. Jer, od pobjede u drugom krugu izbora do predsjedničke inauguracije, dakle punih mjesec dana, Kolinda Grabar Kitarović pomno je izbjegavala bilo kakvo pojavljivanje u javnosti. Dala je par intervjua, a onda se zabarikadirala u Sheratonu odakle je slala priopćenja i pisala pisma.

A onda, od inauguracije pa sve do sastanka s Milanovićem, dakle narednih mjesec dana, ponovno je dala tek par tv intervjua, par puta se ukazala na državnom protokolu i javnost zatrpavala priopćenjima.

Nekad čak i s dva dnevno.

Predsjednica koja se hvalila da će se voziti tramvajem da čuje kako "puk diše", koja se namjeravala s uzvisine Pantovčaka spustiti među građane (kad je već, jelte, u gradu), koja je glumila otvorenost i pristupačnost, odlučila je da s građanima neće komunicirati, nego će im se radije obraćati.

Kad joj se svidi, na način na koji joj se svidi.

Elementarna pristojnost

Elementarna politička pristojnost, pogotovo na početku mandata, podrazumijevala bi da nova predsjednica izađe pred novinare, predstavi svoje savjetnike, izloži svoj program, ideje i inicijative, te ono najvažnije, da se nakon toga izloži pitanjima - i još važnije, potpitanjima - novinara.

Ivo Josipović napravio je to na početku mandata i možda još par puta u pet godina. Zoran Milanović također, pa kad je shvatio da je bolje i sigurnije da ne izlazi na presice, odlučio je obraćati se javnosti preko kamera Banskih dvora.

Ili u televizijskim intervjuima o temama i u terminima koje njemu odgovaraju.

A sada to isto radi Kolinda Grabar Kitarović.

Ono što javnost dobiva od nove predsjednice jesu fotografije s Pantovčaka (od blagoslova prostorija, preko konferencije s braniteljima do sastanaka s HNS-ovim ministrima), par protokolarnih snimaka (kao prilikom blagoslova vojnicima), par nasmiješenih TV intervjua i gomilu priopćenja.

Čak je i jučer njezin glasnogovornik prvotno najavio da će nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ići samo priopćenje, pa su novinari ipak uspjeli gurnuti Kolindi mikrofone pod nos. Da je malo i čuju, kad je već vide. Uživo.

Bio je to neplanirani novinarski prepad kojeg je Kolinda izdržala punih minutu i 48 sekundi. 

Prije nego što je sjela u audi i odjurila na Pantovčak.

Obraćanje, a ne komuniciranje

Ovakva strategija koje se predsjednica Kitarović drži otkad je pobijedila na izborima - obraćanje umjesto komuniciranja - nije toliko neobična za osobu koju su u kampanji dočekali posprdnom parolom "ima slike, nema tona".

Sada imamo Kolindine slike i Kolindina priopćenja, imamo čak i par tonova, govora i prigodnih intervjua, ali nemamo dijalog. Novinari nemaju priliku na press konferenciji postavljati pitanja.

Što nam to govori?

Govori nam da je predsjednica nesigurna u ono što će reći ukoliko bude izložena teškim pitanjima. Pa čak i onim ne baš tako teškim. Govori nam da želi reći samo ono što želi, u uvjetima pod kojima to želi - recimo, u šatoru. Govori nam i da nema što reći.

Što je, ruku na srce, prilično neobično za osobu koja je poručivala da ima odgovore na sva problematična pitanja. Tipa, kako smijeniti premijera, kako premijera mimo Ustava prisiliti da odgovara predsjednici države, kako od Hrvatske napraviti jednu od deset najbogatijih zemalja na svijetu... Kako se (ne) preseliti u Visoku ulicu.

Nevjerojatno, ali čak je i nakon sastanka s braniteljima poslala priopćenje.

Čeka priopćenje

I dok je jasno zašto Milanović bježi od novinara, pitanja na koja on kao premijer mora odgovarati puno su teža i osjetljivija, ali zašto bježi predsjednica države, to baš i nije jasno, ako se uzmu u obzir njezine predizborne poruke o otvorenosti i pristupačnosti.

Vjerojatno je shvatila kako je puno bolje sačekati da joj netko sastavi priopćenje. Pa ako treba, onda još jedno. Sve dok nam ne dojadi. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu