Obavijesti

Kolumne

Komentari 96

Plaše nas komunizmom i nude komunizam s HDZ-ovim licem

Plaše nas komunizmom i nude komunizam s HDZ-ovim licem
1

Vlada je preuzela upravljanje Agrokorom, premijer je najavio podržavljenje INA-e, ministar policije prijeti hapšenjima, država ruši tržište i tržišne zakone, predsjednica države može nositi vojnu odoru...

VIDEO

Lijepo nam je Tomislav Karamarko lani govorio: "Vi ne vidite boljševizam oko nas, žal za komunizmom i boljševizmom".

I evo ga sad, njegov nasljednik na čelu stranke Andrej Plenković baš jučer je primio u središnjici HDZ-a delegaciju Komunističke partije Kine, i to upravo na dan kad je država preuzela upravljanje privatnom kompanijom Ivice Todorića.

Takozvanim SOUR-om Agrokor.

U samo tri dana Vlada je napisala, izglasala i primijenila zakon, postavila svog čovjeka na čelo Agrokora, Trgovački sud u rekordnom je roku odblokirao tvrtku i donio rješenje kojim se zabranjuje stečaj ili ovrha nad kompanijom kojom upravlja država. 

Ali ne i nad njezinim dobavljačima.

Sve je, dakle, išlo k'o po špagi. Ne bi bolje ni u Kini.

Dugovi javni, vlasništvo privatno

Neki bi to već posprdno nazvali "javno-privatnim partnerstvom". Gdje su dugovi javni, a vlasništvo privatno. Karamarko bi, onako pronicljiv, u tome sigurno nanjušio natruhe komunizma.

Ali kamo sreće da je to jedina natruha.

Kapitalizam se, eto, na primjeru Agrokora pretvorio u državno-socijalistički bastard komunizma, gdje se aktima države suspendiraju zakoni i tržišno nadmetanje i država preuzima upravljanje privatnom kompanijom.

Kad se sjetimo da je prije samo godinu dana HDZ-ova vlada na čelu s Timom Oreškovićem na telefonskoj sjednici rasprodavala državne udjele u uspješnim kompanijama, sve u svrhu daljnje privatizacije i promocije, je li tako, kapitalizma. Onog liberalnog. 

A sada, Plenkovićeva Vlada preuzima upravljanje privatnom kompanijom čiji vlasnik još živi u sumnjivo stečenom dvorcu, a još nam u ušima zvoni njegovo bombastično obećanje da će država preuzeti i vlasničke udjele u Ini.

Kinezi su vjerojatno tim povodom imali neke korisne savjete, ali HDZ i njegovi kerberi već su pokazali da znaju i bez njih.

HDZ i gužve na granici

Recimo, HDZ je na sjednici svog Predsjedništva jučer raspravljao o smanjivanju gužve na granicama. Iako je Vlada, a ne partijska ćelija, mjesto gdje bi se to trebalo rješavati. To je državno, a ne stranačko pitanje.

Nadalje, premijer Plenković svojim je stranačkim sljedbenicima zabranio da javno iznose svoje stavove o Agrokoru, ali i o lokalnim izborima. Njegov put ili - autoput.

Taj isti premijer nedavno je na press konferenciju priveo glavnog državnog odvjetnika, onog čiji sin radi o kriminalom prožetom Agrokoru,  kako bi mu pred svima dao nalog za istragu o krađi dnevnica u Vladi. Ministar unutarnjih poslova upravo je jučer na sjednici Vlade zaprijetio uhićenjima u vezi krize u Agrokoru. A ministrov stranački šef, inače predsjednik Hrvatskog sabora, nabacio je odoru zabrinutog građanina kako bi podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića.

A policija već dan kasnije kročila u Toranj.

Poziva se narod da kupuje u trgovačkom lancu privatnika kojeg država spašava, ali ta ista država ne isplaćuje plaće u Borovu, tvrtki u vlasništvu države.

Kolindu za maršala

I ako sve to nije dovoljno, onda treba podsjetiti da je predsjednica države prošlog tjedna potpisala zakon kojim joj se omogućuje da nosi vojnu odoru, čime smo i službeno na čelu države dobili maršala. 

I imamo šefa oporbe koji reklamira kiselo zelje.

I imamo narod koji se suzdržava od izlaska na ulice, jer to nikada i nije bila praksa u komunizmu. Umjesto toga, pušta se Partiju da donosi odluke kakve sama želi. 

Naravno, u duhu bratstva i zajedništva.

Imali smo i proteklih godina korake prema komunizmu, ne samo njegovu istjerivanju.

Dogovorna ekonomija

Primjerice, premoć vladajuće partije i partijsku podobnost na svim razinama, imali smo i imamo policiju, pravosuđe i sudstvo u službi politike, kao i poreznike i revizore u službi podobnih, a neizostavni su i branitelji kao legitimni nasljednici Subnorovaca. A imali smo i dogovornu ekonomiju: Ivo Sanader svojedobno je nagovarao trgovce da ne podižu cijene, banke da ne podižu kamate na kredite, a zabranio je i rad nedjeljom.

Sada, pak, ponovno imamo dogovornu ekonomiju u kojoj država preuzima i deblokira privatnu kompaniju, osigurava je od stečaja, ali istodobno ne dozvoljava isti luksuz ostalim žrtvama tržišta i njegovih zakona.

A imamo i političke prijetnje hapšenjima, kontrolu sudova i državni intervencionizam.

HDZ bi htio ono što ima Kina, samo bez komunizma.

I kad sve to šutke promatramo, zajedno s ušutjelim ekonomskim liberalima u Vladi, s utišanim lovcima na komunjare u šatorima, stožerima, crkvama i desničarskim strankama, kad gledamo taj marš etatizma i socijalizma, pitamo se gdje je sada nestao Tomislav Karamarko.

Gdje je taj borac protiv boljševizma da sve nas, našu demokraciju, našu tržišnu ekonomiju, našu ustavom propisanu jednakost i ravnopravnost, našu ostavštinu tuđmanizma, sačuva od HDZ-a?

Komunizam je navodno, tako nam godinama govore, nepoželjan u našoj državi. 

Ali ne i komunizam s hadezeovim licem.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode