Obavijesti

Kolumne

Komentari 227

Spomenik Tuđmanu nije samo estetski, nego i politički užas

Spomenik Tuđmanu nije samo estetski, nego i politički užas
1

Što bi trebao simbolizirati i čemu bi uopće trebao služiti spomenik Franji Tuđmanu pored dvorane "Lisinski"? Ako ništa drugo, trebao bi nas podsjećati na to kakva Hrvatska, kao država i društvo, ne bi smjela biti

VIDEO

Franju Tuđmana ni vlastiti sin Stjepan ne može prepoznati na spomeniku koji se danas, na godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, svečano otvara na platou kod dvorane "Lisinski".

Ali lako za to.

Ne samo da ga se ne može prepoznati, već je teško zaključiti što bi u današnje vrijeme taj spomenik trebao simbolizirati. Kakvu bi poruku trebao poslati? 

Osim, naravno, što bi trebao poslužiti političkim patuljcima da se u histeričnoj predizbornoj kampanji još malo propnu na ramenima ovog političkog "giganta".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kome se taj Tuđmanov spomenik obraća i što se njime želi poručiti?

Krenimo najprije od formalnosti.

Zagrebačka kriza

Spomenik Tuđmanu podiže se u gradu u kojem pokojni predsjednik nije dozvoljavao ono što je nazivao "oporbenom situacijom" i podiže ga gradonačelnik koji je gradio SDP dok je Tuđman odbijao priznati legalne i legitimne oporbene, pa tako i SDP-ove, gradonačelnike.

Spomenik se podiže gotovo na obljetnicu notornog Tuđmanova govora o "žutim i zelenim vragovima", ali i na prvu godišnjicu haške presude Franji Tuđmanu zbog zločinačkog pothvata u Bosni i Hercegovini.

Koliko samo simbolike ima u svemu tome.

Ali ima još. 

Spomenik se podiže par tjedana nakon izručenja Ivice Todorića, jednog od tajkuna koji je izrastao pod pokroviteljstvom prvog predsjednika. Podiže se pod vlašću stranke koja se ne tako davno, u mandatu Ive Sanadera, ispričala hrvatskim građanima zbog Tuđmanove vladavine. Podiže se u vrijeme kad se u Vukovaru hapse srpski zločinci, čime se ruši Tuđmanov koncept amnestije nakon mirne reintegracije. Podiže se godinu dana nakon izbacivanja trga Josipa Broza Tita iz centra Zagreba, što je za Tuđmanova života bilo izričito zabranjeno.

Nije taj spomenik, dakle, samo estetski užas. 

On simbolizira i politički užas koji smo naslijedili od njegove vladavine, kao i sve užase koji se provode u sjeni spomenika državniku čije se čak i pozitivno naslijeđe nastoji dezavuirati.

Poput, recimo, slavljenog koncepta pomirbe.

I Tuđman je bio antifašist

Nikada u modernoj hrvatskoj povijesti nije se u društvu zahuktao ovakav ideološki sukob ustaša i antifašista. Povijesni revizionizam uzima maha, omalovažava se nasljeđe antifašističke borbe u kojoj je Franjo Tuđman bio aktivni sudionik, ruše se ustavne vrednote antifašizma i ZAVNOH-a koje je Tuđman upisao u hrvatski Ustav.

I to čine upravo oni koji se najviše zaklinju u odanost Franji Tuđmanu.

A opet, možda i u tome valja iščitati određenu simboliku: spomenik Tuđmanu otvara se odmah do dvorane "Lisinski", poprištu održavanja Prvog sabora HDZ-a na kojem je Franjo Tuđman poslao poruku o "NDH kao izrazu povijesnih težnji hrvatskog naroda za državom".

Kad to danas kaže netko poput Zlatka Hasanbegovića, na njega se udari drvljem i kamenjem. Franji Tuđmanu se, međutim, diže spomenik.

Zajedništvo na podjelama

Nije jasno zbog čega bi se Tuđmanu uopće podizao spomenik kad njegovi sljedbenici ruše ono malo pozitivnog nasljeđa njegove vladavine, a Hrvatska se gotovo dvadeset godina pokušava otresti negativnih aspekata Tuđmanove ostavštine?

Evo, recimo, na otvaranje spomenika Franji Tuđmanu dolazi Kolinda Grabar Kitarović, vokalna zagovornica famoznog hrvatskog Zajedništva. Premda je upravo Franjo Tuđman godinama radio na sijanju najdubljih podjela u društvu. 

Podjela na Hrvate i sve ostale. Podjela između dobrih i loših Hrvata. Podjela između nacionalista i "komunista". Između lojalnih Hrvata i "zelenih i žutih vragova". Između HDZ-ovaca i oporbenjaka. Popisu naprosto nema kraja.

U svakom aspektu svoje vladavine Tuđman je kreirao podjele: tražio je neprijatelje, huškao na izdajnike, špijunirao političke protivnike, progonio oporbenjake i novinare...

Gušio je unutarnju demokraciju i pretvarao Hrvatsku u omraženu, izoliranu i nesimpatičnu državicu.

Koja danas, eto, otvara spomenik osobi koja se spominje u haškoj presudi za zločine u BiH. Što to govori o današnjoj Hrvatskoj?

Kome treba Tuđman?

Kome danas više uopće treba Tuđman, nakon više od jednog desetljeća detuđmanizacije, praćene procesuiranjem hrvatskih ratnih zločina koje je Tuđmanov režim zataškavao, praćene borbom protiv korupcije koju je Tuđman utemeljio, praćene istom borbom protiv klijentelizma, nepotizma, gaženja zakona i institucija koje je i Tuđman gazio, a za slobodu medija i manjina koje je i Tuđman ugrožavao.

Ako bi spomenik Franji Tuđmanu danas ičemu mogao služiti, onda bi nas trebao podsjećati na Hrvatsku kakva ona ne bi trebala biti.

Recimo, Hrvatsku u kojoj spomenik Tuđmanu podižu gradonačelnik pod optužnicama za korupciju i premijer iz stranke kojoj se još uvijek sudi za korupciju i korištenje crnih fondova.

Onu koja je izrasla na Tuđmanovim riječima: "Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude".

Imamo Hrvatsku iz koje se masovno pokušava pobjeći.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu