Obavijesti

Kolumne

Komentari 10

Sporni kurikulum: Umjesto da gradimo rakete, kopamo rovove

Sporni kurikulum: Umjesto da gradimo rakete, kopamo rovove
1

S druge strane, stječe se dojam kako i kurikulumi služe određenim političkim strujama da u jednom od najvažnijih segmenata društva - obrazovanju - nametnu programe koji nužno nisu vrhunski

VIDEO

Radna skupina za izradu kurikuluma za hrvatski jezik nakon više od mjesec dana usklađivanja s e-savjetovanjem predala je dokument s četiri izdvojena mišljenja od šest članova. Ekspertna radna skupina to je proslijedila Ministarstvu znanosti, a ministrica Blaženka Divjak, koja više očito ne želi čekati do posljednjeg trenutka kao lani, zatražila je mišljenja vanjskih institucija te u Narodne novine poslala kurikulum koji radna skupina - nije potpisala.

Sličan bi scenarij mogao biti i s kurikulumom za povijest, unutar čije skupine traje žestok sukob oko samog kurikuluma. I gdje nas to sve opet vodi? Zašto su se uopće sastajale radne skupine? Odgovor koji smo dobili je - takva je procedura. Jasno je zašto se ministrici žuri. Kraj je siječnja, reforma za osam mjeseci ulazi u sve osnovne škole i gimnazije u Hrvatskoj, a posla je još preko glave. Izdavači su već nervozni, a gdje su još sve pripreme koje se trebaju obaviti u samim školama.

S druge strane, ako se forsira prekrajanje svega što je napravljeno tijekom projekta Cjelovite kurikularne reforme, ako se išlo u novo e-savjetovanje, ako je okupljeno više od stotinu stručnjaka u nove radne skupine, zašto im nije osigurano dovoljno vremena da zaista popeglaju kurikulume, nego se stvari rješavaju preko koljena? Primjerice, radna skupina za hrvatski jezik sastavljena je od stručnjaka, autora udžbenika, ljudi koji su itekako upoznati s problematikom. Zašto im nije ostavljeno više vremena da dovrše kurikulum?

S druge strane, stječe se dojam kako i kurikulumi služe određenim političkim strujama da u jednom od najvažnijih segmenata društva - obrazovanju - nametnu programe koji nužno nisu vrhunski, ali odgovaraju interesima tih skupina.

Reforma će, najavljuju u ministarstvu, obrazovnom sustavu otvoriti teren za napredak, za unapređivanje tehnika podučavanja, za pružanje alata nastavnicima da na suvremene načine i u sigurnome okruženju pomognu našoj djeci da nauče učiti, svladavati prepreke, pronađu svoje mjesto pod suncem. No što zasad ponovno dobivamo?

Političke bitke, kopanje ideoloških rovova umjesto da gradimo rakete. Šteta. Ovom reformom, odnosno onim što je ostalo od reformskih procesa pokrenutih još u doba ministra Željka Jovanovića, dobivamo tek natruhe onoga što bi obrazovanje, a time i naše društvo trebalo biti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode