Obavijesti

Kolumne

Komentari 92

Što više ugrožava ovu državu: lažne fotografije ili prave afere?

Što više ugrožava ovu državu: lažne fotografije ili prave afere?
1

Vlada je jučer digla državu na noge oko objavljenih, navodno montiranih fotografija Tomislava Tolušića s kokainom i prostitutkom. Nažalost, ovu država više ugrožavaju prave afere ove vlasti i nekih njezinih ministara.

VIDEO

Teške su riječi frcale jučer iz Banskih dvora.

Govorilo se o "perfidnim i protuzakonitim krivotvorinama", o "kompromitiranju najviših državnih dužnosnika", o "krajnje podmuklom pokušaju destabilizacije vlasti i pravnog poretka", pa čak i o "rušenju institucija".

A sve to zbog objave navodno falsificiranih fotografija Tomislava Tolušića s kokainom i prostitutkom. Bez sata i 'špičoka'.

Vlada je željela ostaviti dojam da ju laž boli više od istine. Ali još važnije, htjela je poručiti kako ovu državu, njezinu vlast, pravni poredak i institucije falsifikati ugrožavaju više nego autentični dokazi.

Međutim, ako išta ugrožava ovu državu, onda su to Vladine afere poput Agrokora i propali sumnjivi poslovi oko nabavke izraelskih aviona.

Lažne poruke, lažne fotke

Više od namještaljki obavještajnog podzemlja ili poljoprivredne mafije ili vozača i kumova - od lažnih SMS-ova do lažnih fotografija - ovu vlast destabiliziraju autentični dokumenti koji dokazuju višemilijunsko lešinarenje na Agrokoru, kao i mejlovi i non-paperi iz kojih se vidi da je ova vlast forsirala posao s Izraelom i lagala o tome da nije znala za protivljenje SAD-a.

Damir Krstičević je ministar koji se trenutno nalazi pod pravim udarom, a ne Tomislav Tolušić. I preko njega se ova vlast, zajedno s premijerom i predsjednicom države, nalazi pod većim pritiskom zbog propale kupnje F16, nego zbog slike neke ženske osobe u krilu ministra Tolušića.

Institucije su tu da štite ministre od ucjena. Tolušić je navodno mjesecima razmišljao što bi učinio s tim fotografijama, pa ih je provjeravala SOA, pa je Državno odvjetništvo tražilo tajnu službu da im proslijedi te svoje dokaze, pa je Vlada ustala protiv lažnih vijesti. (Koje su postale vijest tek objavom u Nacionalu.) 

Tišina oko afera

Ministar, dakle, treba dobiti zaštitu od ucjena, prijetnji i napada, ako ih doista ima. Uostalom, oni su najzaštićenije osobe u državi.

Ali tko će nas zaštititi od ovakvih ministara i njihovih dealova?

Što više ugrožava ovu državu: Tolušićeve fotomontaže ili Krstičevićevi propali poslovi?

Buka koju je Vlada digla oko lažnih fotki razmjerna je tišini kojom je popratila objavu serije mejlova o propaloj nabavci zrakoplova. Umjesto da polaže javnosti račune o F 16, Vlada je preuzela ulogu žrtve nekih mračnih sila.

I kao što je Plenkovićeva ekipa stvorila atmosferu izvanrednog stanja oko lažnih SMS-ova, vozača, kumova i nikad rekonstruiranih dosjea o prostitutkama, tako je i jučer digla državu na noge oko lažnih fotografija.

Banda i mafija

Međutim, dok se u priči o avionima u mnogo toga, pa i u ministra, može uprijeti prstom, oko Tolušićevih fotografija sve je u magli i prašini. Sam potpredsjednik Vlade govori o nekakvoj "bandi i mafiji", ali ne konkretizira tko stoji iza tih fotografija. 

A to je informacija koju su trebali dobiti prvenstveno policija i DORH. Objava u medijima poslužila je Vladi samo kao paravan. Tolušić se našao na vjetrometini kako bi se Krstičevića sklonilo u zavjetrinu.

Što bi onda ovu Vladu više trebalo boljeti: istina ili laž? Autentični mejlovi ili falsificirane fotografije?

I vratimo film još malo unatrag: afera SMS nedavno je poslužila Plenkoviću da skrene pozornost s grupe Borg i njegove uloge u cijeloj priči oko Agrokora. Ortake su zamijenili kumovi i vozači. I to baš Tolušićev.

Plenkovićeva Vlada naglašava svoje protivljenje "plasiranju lažnih informacija o najvišim državnim dužnosnicima", ne pokazujući previše interesa za informacije koje su istinite i provjerene, kojima je poznat autor i akteri kojih se one tiču.

Od takvih stvari se trese država, a ne od nekakvih falsifikatora koji ucjenjuju ministre.

Razumljivo je da se ova vlast želi zaštititi od falsifikatora i ucjenjivača. Ali tko će nas zaštititi od ove vlasti?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith