Obavijesti

Kolumne

Komentari 11

Što učiniti ako susjedine mace vrše nuždu po cijeloj zgradi?

Što učiniti ako susjedine mace vrše nuždu po cijeloj zgradi?
1

Saznajte kada pas treba dobiti terapiju protiv epilepsije, što učiniti ako mačak nakon kastracije promijeni mjesto nužde i kako se boriti protiv mačaka u stubištu?

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Treba li moja kujica lijekove protiv epilepsije?

Poštovani, vlasnica sam zlatne retriverice koja uskoro puni dvije godine. U prosincu 2012. dobila je prvi napad epilepsije. Napadi se javljaju otprilike svakih 14 do 16 dana i uvijek popodne kad idemo u šetnju. Obično se javi čim izađemo van. Posve sam sigurna jer provodim većinu dana s njom pa znam skoro u dan kada će se napad dogoditi. Išla sam kod dva veterinara po savjet i rekli su mi da nema potrebe davati ikakve lijekove jer napadi nisu česti. Ali ja ipak mislim da lijekovi ne mogu odmoći! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oporavak traje nekih 10 minuta i zatim slijedi spavanje cijeli dan! Zanima me Vaše mišljenje, trebam li ipak davati neke lijekove i trebam li je kastrirati? Nije se nikada parila, a pretpostavljam da bi epilepsiju mogli naslijediti štenci?! Cijenila bih jako Vaš savjet.

Terapija je preporučljiva kao i sterilizacija

Poštovana,

Po Vašem opisu ovdje bi se moglo raditi o idiopatskoj epilepsiji. Kod idiopatske epilepsije zlatni retriveri su u rizičnoj skupini te je bolest nasljednog karaktera tako da parenje ne bih preporučio. Bolest se obično javlja u dobi između 3 mjeseca i 3 godine starosti i pojavljuje u pravilnim vremenskim intervalima (što odgovara Vašem slučaju), a starenjem se napadi pojačavaju intenzitetom i učestalošću.

Napad traje obično 1-2 minute, a oporavak nekad traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Uzbuđenja i stresne situacije kod takvih životinja mogu potencirati napad pa ih je preporuka izbjegavati. Što se tiče sterilizacije ja bih je preporučio (nakon uvođenja terapije). No svaki slučaj za sebe treba procijeniti jer operativni zahvat je također veliki stres. Tjeranje je također stresna situacija, a sterilizacijom se taj stres uklanja. S obzirom na pojavnost napada svakih 14-16 dana mislim da bi trebalo svakako uključiti terapiju te napade pokušati prorijediti i svesti na najmanju moguću mjeru.

Moj šarplaninac počeo je hroptati i sliniti 

Poštovani!

Moj pas šarplaninac Ringo ima problem. Primijetila sam kad guta hranu, zastane, odmakne se od zdjelice kao da ga zaboli u grlu i muči se na trenutak dok guta. Čuje se zvuk kao da ima bronhitis, tj. hropti. Sa strane njuške curi mu bijela slina i to rastezljiva. To sam primijetila prije nego počne jesti. Inače je veseo, vodimo ga u šetnju. Imamo i vučjaka, igraju se zajedno. U početku sam mislila da mu je kost ribe zapela u grlo. Inače mu ribu ne dajem, ali sam mislila da mu riba šarun neće smetati jer sam bacila veliku kost. Vidim da mu je sada bolje, ali me muči ta slina i je li moguće da njega nešto još muči. Možete li mi pomoći?
Pozdrav Jadranka.

Zbog hroptanja svakako posjetite veterinara

Poštovana,

S obzirom na to da Ringo hropti svakako bih preporučio pregled kod veterinara. Što se tiče slinjenja neposredno prije hranjenja mogu reći da je to normalna pojava tako da se zbog toga ne treba brinuti. Svom ljubimcu nemojte davati nikakve kosti pa ni riblje jer od kostiju može imati samo problem. Kost se ponaša kao strano tijelo i kao takvo je potencijalno opasno.

Što znači oticanje uha?

Dobar dan! 

Imam mačka starog dvije godine i na uhu ima veliku oteklinu, zapravo - cijelo mu je uho natečeno. Prvo je bilo jedno uho, a sada je i drugo. Oteklina je toliko velika da na kraju pukne te curi jako puno gnoja, a onda uho omlohavi. Zanima me šta je to. Druge mačke su dobro. Hvala!

Riječ je o hematomu uške, a oba stanja treba liječiti

Poštovana,

Kod Vašeg mačka po opisu bi zaključio da se radi o hematomu uške (no bilo bi dobro da pošaljete i fotografiju). Do hematoma dolazi zbog prsnuća krvne žile koja ušku ispuni krvlju, a kako se krv stajanjem sedimentira, kada punktiramo oteklinu dobivamo prozirnu crvenkastu tekućinu. Hematom uške je dosta česta patologija i javlja se prvenstveno zbog automutilacije uške od strane same životinje uzrokovanu npr. zbog upale zvukovoda. Uzroci mogu biti razni: bakterije, gljivice, paraziti, strana tijela, neoplazije i alergijske reakcije.

Bitno je reći da je potrebno paralelno riješiti oba problema uzrok npr. upalu zvukovoda i posljedicu - hematom uške (upala se obično rješava primjerenim kapima za uši). Pametno je napraviti bakteriološku i mikološku pretragu kao bi se uspješno riješio problem, a hematom uške obično zahtijeva operativni zahvat).

Svakako posjetite veterinara.

Promijenio je mjesto nužde nakon kastracije

Poštovani, 

Imam mačka starog godinu dana. Kastriran je prije mjesec dana. Nakon četiri mjeseca mukotrpnog učenja naučio je sve obavljati u wc školjku i jedno dva mjeseca je sve dobro bilo. Sada i dalje mokri u wc školjku bez problema ali veliku nuždu više ne obavlja tamo nego na jednom skrivenom mjestu u kući. Kad ga uhvatim na tom mjestu za nuždu u ćošku kuće uzmem ga i stavim na wc školjku i onda obavi bez problema, ali kada me nema u kući nikad to ne napravi iako je prije to uredno radio. Ne mogu reći da je prije kastracije to obavljao jer baš par dana prije nje su počeli problemi. U wc-u nisam ništa promijenio i sve je isto kao i kad je sve bilo u redu. 

Lijepi pozdrav i hvala.

Ponašanje vašeg mačka je prirodno

Poštovani,

Vaš mačak se ponaša vrlo prirodno iako to Vama u ovom trenutku ne odgovara.

To što se sakriva i radi to na drugom mjestu samo Vam govori da se ne osjeća dovoljno sigurno obavljati nuždu na toaletu iako ju je prije obavljao. Moj savjet Vama je ne forsirati ništa nego razvijati svoj odnos i povjerenje s njim. Kako bi brže došli do rezultata probajte podići nivo opuštenosti svoga mačka s feromonskim pripravkom imenom FELIWAY.

Svakako mi javite rezultat. Hvala!

Što znače trzaji na butu mačka?

Poštovani! 

Imam mačka koji ima godinu dana i unazad dva mjeseca javljaju se trzaji mišića na butu, a rep se nekontrolirano kreće pa ga on hvata, ljuti se i na kraju grize. Kao da u nekom svom svijetu bude, poludi, trči po kući kao dezorijentiran i ima neki čudan pogled. Čim mu na neki način sakrijemo rep, odmah se smiri. Inače ide van kad god hoće, osim kad je ružno vrijeme, mazi se, igra, kastriran je, jede, obavlja nuždu, sve ok. 

Hvala!

Nema razloga za zabrinutost

Poštovana,

Ovo što opisujete je normalna mačja igra i ne trebate biti zabrinuti. Vaš mačak ne može upisati sate boksa ali zato ima svoj rep i na njemu može trenirati svoje mačje borilačke vještine.

Susjedine mačke vrše nuždu po cijeloj zgradi

Poštovani, pročitao sam Vas članak u 24 sata i odlučio Vam se javiti jer imam neposredan problem u vezi mačaka koje obavljaju nuždu gdje stignu. Meni osobno to i ne bi smetalo i znao bih što poduzeti da su mačke moje, ali su od susjede. Živimo u maloj zgradi i one obavljaju nuždu gdje stignu - pred vratima bilo kojeg stana, stepenicama i mislim da u zgradi nema čovjeka koji bar jednom nije ugazio u njihov izmet. S vlasnicima smo više puta probali pričati i svi smo se s njima posvađali.

Zanima me kako mačke maknuti od naših vrata? Neki su probali sipati ocat pred vrata i slična sredstva koja su navodno odbojna za mačke. Nije baš pomoglo. One i dalje obavljaju nuždu po cijeloj zgradi. Prema našoj procjeni, susjeda ima desetak mačaka. Zanima me koliko je to zdravstveno opasno po nas jer je to ipak izmet koji se nalazi po cijeloj zgradi. Ako imate kakvo rješenje za nas volio bih da nam odgovorite. 

S poštovanjem,
Josip

Odgovorni vlasnici trebaju počistiti izmet

Poštovani,

Nažalost morat ćete popričati još koji put sa svojom susjedom. Ona kao odgovorni vlasnik trebala bi shvatiti da drugim ljudima takve stvari mogu smetati. Jasno je da ni ona ne može odabrati mjesto za vršenje nužde za toliki broj mačaka. No može taj isti izmet od svojih mačaka počistiti kao što to rade npr. vlasnici pasa u parkovima.

Izmet kako takav trebalo bi ukloniti uz pomoć zaštitne rukavice ili PVC vrećice jer može biti potencijalno opasan, npr. može se javiti bolest toksoplazmoza koja je opasna za trudnice i imunosupresivne osobe.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang