Obavijesti

Kolumne

Komentari 115

Strah od King Konga: HDZ sad bježi od Agrokora kao od Udbe

Strah od King Konga: HDZ sad bježi od Agrokora kao od Udbe
1

Prije četiri godine HDZ je odbio istražno povjerenstvo o Udbi jer je tvrdio da u zemlji ima važnijih problema. Sada bježi od najvećeg problema u zemlji, odbijajući istražno povjerenstvo Hrvatskog sabora za Agrokor.

VIDEO

HDZ je dvaput imao priliku istjerati King Konga. I oba puta je uzmaknuo.

U rujnu 2013. godine  premijer Zoran Milanović, iznerviran napadima Karamarkova HDZ-a da njegova Vlada preko Lex Perkovića štiti udbaške ubojice, pozvao je tadašnju oporbenu stranku na osnivanje Istražnog povjerenstva o okolnostima ubojstva Stjepana Đurekovića. 

"Tjerali ste lisicu, a istjerat ćete King Konga", poručivao je tada Milanović HDZ-u koji je glatko odbio njegovu ponudu za sudjelovanjem, upozoravajući kako je to "samo igra za odvlačenje pažnje s konkretnih problema u Hrvatskoj".

Danas je Agrokor vrlo konkretan problem u Hrvatskoj. Ali HDZ svejedno odbija prijedloge saborske oporbe za osnivanjem Istražnog povjerenstva koje bi provelo istragu o konkretnim krivcima za njegovu i propast hrvatskog gospodarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

King Kong iz istog šinjela

Ovaj Agrokorov "King Kong" po veličini, snazi, utjecaju i destruktivnoj moći ne može se čak ni usporediti s onim udbaškim. Iako bi mnogi rekli da izlazi iz istog šinjela.

Milanović je prije četiri godine izazvao HDZ da krene s njim u hajku na udbaše kojih su se Tomislav Karamarko i njegov HDZ tako rado hvatali.  Danas SDP poziva HDZ da krene u hajku za političkim sponzorima najveće ekonomske havarije u hrvatskoj povijesti oko koje se Plenkovićeva Vlada tako snažno angažirala.

I HDZ je u oba navrata kukavički podvio rep. I pozvao se, pazite sad, na zaštitu institucija.

"Mi mislimo da osnivanje istražnog povjerenstva neće donijeti nikakvu korist, već će samo ometati istragu koju provodi DORH", kazao je jučer Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a.

Njegov partner HNS to je naknadno oplemenio doslovno ovakvom formulacijom: "Osnivanje povjerenstva baca sumnju na državne institucije i zbog povjerenja u naš pravni sustav ostavimo da DORH odradi svoj posao do kraja."

Pokoravanje institucija

Pa ipak, HDZ nije bježao od istraga DORH-a, niti se obazirao na moguće prigovore da ometa rad pravosuđa kad je premijer Andrej Plenković prije par mjeseci priveo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na press konferenciju u Vladu u vezi istrage o aferi s dnevnicama.

Niti je HDZ uzeo u obzir jučerašnju izjavu samog šefa DORH-a Cvitana koji je poručio da oni "rade svoj posao kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo". "Sabor ima mogućnost osnivanja povjerenstava i oni će donositi određene zaključke", kazao je Cvitan.

Svejedno, HDZ (i njegov brat HNS također) odbija osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi u prvom redu trebalo udariti na političke sponzore Agrokora koji su štitili kriminal i vodili kompaniju u propast, budući da on, eto, štiti institucije.

Kao da Hrvatski sabor nije najviša institucija u zemlji. 

Podvili rep

Podsjetimo, HDZ se u svojoj povijesti rado služio istražnim povjerenstvima. Ganjao je ondašnje ministre Radimira Čačića i Zlatka Tomčića zbog sukoba interesa, a omiljena mu je batina istražno povjerenstvo o oružju Teritorijalne obrane kojom često mlati po SDP-ovoj grbači.

No kad se trebalo uhvatiti njihove omiljene teme, Udbe, ili najveće hrvatske teme, Agrokora, njegovi čelnici odlučili su da se ipak ne bi bavili saborskim istragama.

Milanović je htio dati priliku Karamarku da preko Hrvatskog sabora napokon pokaže tko je zapravo štitio udbaše u ovoj zemlji i iz čijeg su okrilja izašli Josip Perković i Zdravko Mustać.

Pravi King Kong

Bernardić i Mostovci htjeli su dati priliku HDZ-u da preko Sabora otkrije tko je odgovoran za ekonomsku havariju koju HDZ svojim specijalnim zakonima sada nastoji sanirati. Ne samo da otkrije tko je kriv za kriminal, nego tko je politički sponzorirao taj kriminal.

DORH bi danas išao jednim putem, Sabor drugim. Svatko bi tjerao svoje lisice, ali samo bi parlament mogao istjerati pravog King Konga.

Ali poslovično ratoborni HDZ radije se ne bi miješao u to.

Prije četiri godine nije se miješao u Udbu jer je tvrdio da u Hrvatskoj ima važnijih tema. Danas bježi od najvažnije teme pod krinkom zaštite iste one institucije koju je toliko puta već dezavuirao, kompromitirao i zlouporabio.

Netko bi mogao zaključiti da bježanjem od Agrokora i od Udbe HDZ zapravo bježi od samog sebe. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu