Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Strah od King Konga: HDZ sad bježi od Agrokora kao od Udbe

None Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prije četiri godine HDZ je odbio istražno povjerenstvo o Udbi jer je tvrdio da u zemlji ima važnijih problema. Sada bježi od najvećeg problema u zemlji, odbijajući istražno povjerenstvo Hrvatskog sabora za Agrokor.

HDZ je dvaput imao priliku istjerati King Konga. I oba puta je uzmaknuo.

U rujnu 2013. godine  premijer Zoran Milanović, iznerviran napadima Karamarkova HDZ-a da njegova Vlada preko Lex Perkovića štiti udbaške ubojice, pozvao je tadašnju oporbenu stranku na osnivanje Istražnog povjerenstva o okolnostima ubojstva Stjepana Đurekovića. 

"Tjerali ste lisicu, a istjerat ćete King Konga", poručivao je tada Milanović HDZ-u koji je glatko odbio njegovu ponudu za sudjelovanjem, upozoravajući kako je to "samo igra za odvlačenje pažnje s konkretnih problema u Hrvatskoj".

Danas je Agrokor vrlo konkretan problem u Hrvatskoj. Ali HDZ svejedno odbija prijedloge saborske oporbe za osnivanjem Istražnog povjerenstva koje bi provelo istragu o konkretnim krivcima za njegovu i propast hrvatskog gospodarstva.

King Kong iz istog šinjela

Ovaj Agrokorov "King Kong" po veličini, snazi, utjecaju i destruktivnoj moći ne može se čak ni usporediti s onim udbaškim. Iako bi mnogi rekli da izlazi iz istog šinjela.

Milanović je prije četiri godine izazvao HDZ da krene s njim u hajku na udbaše kojih su se Tomislav Karamarko i njegov HDZ tako rado hvatali.  Danas SDP poziva HDZ da krene u hajku za političkim sponzorima najveće ekonomske havarije u hrvatskoj povijesti oko koje se Plenkovićeva Vlada tako snažno angažirala.

I HDZ je u oba navrata kukavički podvio rep. I pozvao se, pazite sad, na zaštitu institucija.

"Mi mislimo da osnivanje istražnog povjerenstva neće donijeti nikakvu korist, već će samo ometati istragu koju provodi DORH", kazao je jučer Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a.

Njegov partner HNS to je naknadno oplemenio doslovno ovakvom formulacijom: "Osnivanje povjerenstva baca sumnju na državne institucije i zbog povjerenja u naš pravni sustav ostavimo da DORH odradi svoj posao do kraja."

Pokoravanje institucija

Pa ipak, HDZ nije bježao od istraga DORH-a, niti se obazirao na moguće prigovore da ometa rad pravosuđa kad je premijer Andrej Plenković prije par mjeseci priveo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na press konferenciju u Vladu u vezi istrage o aferi s dnevnicama.

Niti je HDZ uzeo u obzir jučerašnju izjavu samog šefa DORH-a Cvitana koji je poručio da oni "rade svoj posao kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo". "Sabor ima mogućnost osnivanja povjerenstava i oni će donositi određene zaključke", kazao je Cvitan.

Svejedno, HDZ (i njegov brat HNS također) odbija osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi u prvom redu trebalo udariti na političke sponzore Agrokora koji su štitili kriminal i vodili kompaniju u propast, budući da on, eto, štiti institucije.

Kao da Hrvatski sabor nije najviša institucija u zemlji. 

Podvili rep

Podsjetimo, HDZ se u svojoj povijesti rado služio istražnim povjerenstvima. Ganjao je ondašnje ministre Radimira Čačića i Zlatka Tomčića zbog sukoba interesa, a omiljena mu je batina istražno povjerenstvo o oružju Teritorijalne obrane kojom često mlati po SDP-ovoj grbači.

No kad se trebalo uhvatiti njihove omiljene teme, Udbe, ili najveće hrvatske teme, Agrokora, njegovi čelnici odlučili su da se ipak ne bi bavili saborskim istragama.

Milanović je htio dati priliku Karamarku da preko Hrvatskog sabora napokon pokaže tko je zapravo štitio udbaše u ovoj zemlji i iz čijeg su okrilja izašli Josip Perković i Zdravko Mustać.

Pravi King Kong

Bernardić i Mostovci htjeli su dati priliku HDZ-u da preko Sabora otkrije tko je odgovoran za ekonomsku havariju koju HDZ svojim specijalnim zakonima sada nastoji sanirati. Ne samo da otkrije tko je kriv za kriminal, nego tko je politički sponzorirao taj kriminal.

DORH bi danas išao jednim putem, Sabor drugim. Svatko bi tjerao svoje lisice, ali samo bi parlament mogao istjerati pravog King Konga.

Ali poslovično ratoborni HDZ radije se ne bi miješao u to.

Prije četiri godine nije se miješao u Udbu jer je tvrdio da u Hrvatskoj ima važnijih tema. Danas bježi od najvažnije teme pod krinkom zaštite iste one institucije koju je toliko puta već dezavuirao, kompromitirao i zlouporabio.

Netko bi mogao zaključiti da bježanjem od Agrokora i od Udbe HDZ zapravo bježi od samog sebe. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (115)
  • hdz - najveće zlo hrvatskog naroda

    13. 7. 2017,   12:51
  • ...zamisljam da je Agrokor u Srbiji...pa tu bi bukvalno glave padale....i niko u skupstini se ne bi usudio protiviti osnivanju poverenistva.Mozete laprdati kako ste zajedno sa celim svetom pobedili Srbe,izbacili ih iz Lijepe nase..A dok vas elita laze,razvlaci,cereci...svi vi koji glasate za takvu elitu to odobravate kao sasvim normalno jer da ste u poziciji radili bi isto.ponekad se pitam da gresim ako mislim da Hrvatska ima vecinu normalnih,domoljubnih i postenih koji mogu i drzavu takvom napraviti.ocito gresim.Moralna erozije je preliva na finansijski cunami a vi Hrvati to gledate kao dobar igrokaz.Ovo su simptomi haosa koji ce tek doci i sve oprostite na izrazu zasrati i zasmrdeti.A onda ako se jave prave domoljubne snage...Morace sve iz pocetka.....resetovati...od istorije,lazi...prljav ves oprati...hasana i ostale velike ideologe motkama najuriti..ako nece sami otioci...

    13. 7. 2017,   14:42
  • Nije istina Klauški, adz ne bježi od toga, već im je najveći prioritet očuvanje radnjih mjesta i spašavanje Hrvatske ekomonije i ekonomske propasti...već viđeno iz prošlih vremena kako je adze to uvijek bio najveći prioritet, spašavanje Hrvatskog naroda kao što su to napravili za vrijeme privatizacije, kad su 500 000 ljudi spasili od sigurne propasti i oni su im dan danas vrlo zahvalni na tom potezu...toliko su im zahvalni da su prešli van delati da bi im se novčano odužili kad se vrate nazad u voljenu domovinu.

    13. 7. 2017,   13:54