Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sve što morate znati o parenju tvorova kao kućnih ljubimaca

None Foto: Željko Mršić/Pixsell 4

Ukoliko tvorice nisu namijenjene za uzgoj preporuča ih se sterilizirati zbog opasnih bolesti i infekcija koje nastaju uslijed povećane razine spolnih hormona

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Važnost sterilizacije tvorica

Tvorovi spolno sazrijevaju sa 6 - 8 mjeseci. Sezonski su poliestrične životinje, tj. tjeranje je inducirano količinom dnevnog svjetla, odnosno produljivanjem dana. Držanjem tvorova kao kućnih ljubimaca količina dnevnog svjetla je duža od prirodnog tako da s tjeranjem mogu početi i ranije.

U toku tjeranja vidljiv je otok i crvenilo spolnog organa, a tjeranje ne prestaje sve dok ne dođe do parenja. Tvorice imaju induciranu ovulaciju što znači da mora doći do koitusa da bi jajna stanica ovulirala.

U toj fazi stidnica je vlažna i otvorena te je tvorica osjetljivija na infekcije, pogotovo mokraćnog sustava. Dugotrajno tjeranje uzrokovat će povećanu razinu spolnih hormona koji negativno djeluju na koštanu srž što će rezultirati aplastičnom anemijom. S obzirom da nedostatak krvnih stanica čini životinju podložnom infekcijama, krvarenjima aplastična anemija završava smrću.

Iz tih razloga preporučuje se sterilizacija (ovariohisterektomija) svih tvorica koje nisu namijenjene za uzgoj. 

Moj mops je imao jedan testis, no mislim da sam našao i drugi

Poštovanje,
Imam mopsa starog 8 mjeseci. Odavno sam primijetio da ima samo jedan testis, no prije neki dan uočio sam blizu spolovila jednu kao malu kvržicu. To mi izgleda kad napipam kao drugi testis. Je li moguće da je to drugi testis?

Kriptorhizam - odsustvo jednog ili oba testisa

Poštovani,

O kriptorhizmu (odsustvo jednog ili oba testisa) pisali smo 10.07.2012. U vašem slučaju moglo bi se raditi o testisu koji je zaostao u ingvinalnom kanalu, no bez veterinarskog pregleda nije moguće postaviti dijagnozu.

Savjetujem Vam da posjetite Vašeg veterinara kako bi ustanovili o čemu se radi te ukoliko se ipak radi o kriptorhizmu da razmotrite mogućnost kastracije s obzirom na moguće komplikacije (tumor testisa).

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Komentari (18)
  • Mujo i Haso švercaju tvorove preko granice.- Bolan Haso, a gdje ćemo staviti tvora. - U gaće, naravno.- Nemoj u gaće, smrdi.- Ma tko ga hebe, nek' crkne

    1. 11. 2012,   17:08
  • To neka znaju ZOO trgovine a ne mi obični ljudi. Ali trgovinama je više u interesu, da se životinje prodaje zbog zarade, a posle neka se imetnici ovih životinja muće sa njima po veterinarskim bolnicama. :-((

    1. 11. 2012,   14:55
  • Može sljedeći članak, zašto imati tvora kao kućnog ljubimca?

    1. 11. 2012,   21:34