Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tako rade domoljubi: Kolinda se hvali da neće platiti porez

None Foto: Robert Anić/Pixsell

U zemlji u kojoj je neplaćanje poreza bilo sredstvo bogaćenja domoljubne elite, predsjednica kaže da nema smisla platiti porez državi, već će ga ona dati HDZ-u.

Zamislite čime se Kolinda Grabar Kitarović hvali.

Kaže da je pronašla način kako da izbjegne plaćanje poreza. 

Potvrđujući kako je primila 1,17 milijuna kuna proračunskih sredstava za predsjedničku kampanju, predsjednica Republike je u jučerašnjem intervjuu Hrvatskom radiju izjavila sljedeće:

"Kako bih ja sa svog računa morala platiti iznimno veliki porez, pa bih time zapravo vratila sredstva u proračun, a želim da idu potrebitima, sredstva su u ovom trenutku prebačena na račun HDZ-a, koji je bio donator u mojoj kampanji, ali će se u najkraćem roku podijeliti u dobrotvorne svrhe i nekoliko projekata diljem Hrvatske".

Ona, dakle, ne želi da se sredstva "zapravo vrate u proračun", već želi da "idu potrebitima".

Država ostaje bez pola milijuna kuna

Pa je stoga ona proslijedila taj novac HDZ-u, koji će onda tih milijun kuna distribuirati u humanitarne svrhe, ustanovama i udrugama koje Kolinda odabere po vlastitom nahođenju.

A država na čijem čelu sjedi ostat će bez otprilike pola milijuna kuna poreza.

E to može napraviti samo pravi domoljub. Pravi HDZ-ov domoljub.

Predsjednica Republike šalje građanima poruku da treba pod svaku cijenu izbjeći plaćanje poreza, s obzirom da je svaka kuna koja se uplati u državni proračun zapravo upropaštena.

Premda se radi o milijun kuna koje je Kolinda dobila upravo od države. Od poreznih obveznika. Od ljudi koji plaćaju porez kako bi ona mogla platiti svoju predizbornu kampanju i tako postati predsjednica države.

Bez obzira na to, najbolje je zaobići državu, sam odrediti kome bi dao novac, po vlastitom nahođenju i bez jasnih kriterija, a onda napasti Vladu zbog velikog proračunskog deficita.

Pritom se, među gomilom ostalih, nameće jedno važno pitanje: ako će Kolinda izbjegavati plaćanje poreza, tko će onda plaćati troškove njezina Ureda? Odakle će joj se isplaćivati plaća? Tko će joj financirati troškove? 

A možemo i dalje: kako će država financirati socijalu, zdravstvo, školstvo, policiju, vojsku koju ona tako obožava, ali i dječje domove, škole, studente, pa i isplaćivati mirovine, ali i plaće saborskim zastupnicima HDZ-a?

Koji će ovaj neplaćeni porez distribuirati kako im padne na pamet.

Je li, zaboga, Kolinda Grabar Kitarović svjesna što je učinila?

Pravi domoljubi (ne) plaćaju porez

Nakon svih godina HDZ-ove vladavine kad se neplaćanje poreza smatralo nacionalnim sportom i najefikasnijim sredstvom bogaćenja političke i naročito domoljubne elite, kad je neplaćeni porez dosegnuo čak 42 milijarde kuna, a država tek nedavno pronašla način kako da barem malo zaustavi taj odljev sredstava, predsjednica države propagirala je novo izbjegavanje poreza i zaobilaženje zakona.

"Koliko smo domoljubni, trebali bismo dokazati i time koliko je tko platio porez", izjavio je jednom prilikom tadašnji zamjenik ministra financija Boris Lalovac, a njegov bivši šef Slavko Linić upozorio da "živimo u državi u kojoj ne postoji svijest da se porezi moraju platiti".

A tu svijest sada je dodatno narušila predsjednica Grabar Kitarović.

Otprilike kao kad je prije petnaest godina Franjo Tuđman u imovinskoj kartici zatajio gotovo milijunsku ušteđevinu u Zagrebačkoj banci.

Tako se ponašaju pravi domoljubi.

Ako postoje zakoni, valja ih izbjeći, ako postoji država, valja ju prevariti, ako postoji proračun, treba ga opelješiti.

A onda od te iste države koju se zakida očekivati obilnije financiranje vlastitih potreba.

Ukinimo državu

U ovom konkretnom slučaju imamo sreće što Kolinda navodno, tako barem kaže, želi pomoći domovima za napuštenu djecu, ali u isto vrijeme država sve to neće moći adekvatno sama činiti kroz sustav socijalne skrbi, jer će joj nasušno nedostajati tih Kolindinih pola milijuna kuna poreza.

Po toj logici, bilo bi najbolje ukinuti državu, zar ne? 

Ali odakle bi onda Kolinda primala plaću? I tko bi Kolindi onda nadoknadio trošak za predsjedničku kampanju? I kome treba pomoć države, kad je bolje ispružiti ruku i čekati da kapne predsjedničina milostinja? 

Ako predsjednica države, s plaćom od 35 tisuća kuna, ne želi plaćati porez državi jer smatra da je to bačen novac, tko može uvjeriti same građane da plaćaju porez?

Za koga uopće u ovoj zemlji postoje zakoni?

Očito samo za budale.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Komentari (662)
  • zašto kolumnaš klauški laže? predsjednici uopće nije cilj izbjeći plaćanje poreza da bi zakinula državu, nego da sav novac koji donira do zadnje lipe dobiju oni najpotrebitiji, tj. djeca! niti predsjednica niti HDZ od tog poteza neće profitirati niti 1 lipu, ali će zato profitirati dom za djecu i dječja bolnica! dokle seže netrpeljivost klauškoga prema hrvatskoj predsjednici kad čak i ovakvu krajnje humanu gestu tumači na svoj zlobni način?!?

    29. 4. 2015,   13:07
  • Klauškog očito muči što će više novca dobiti djeca, a ne uhljebi..Samo takvi i pišu negativni komentari otima im se lova iz usta....hahaha...Bravo za Kolindu,lijepa gesta,darovati djecu,svaka čast!

    29. 4. 2015,   13:13
  • BRAVO za Predsjednicu, treba pomagati siromašne a ne plaćati putovanja Milanoviću i Vesni Pusić po bijelom svijetu za privatne potrebe. Još jedanput ČESTITAM.

    29. 4. 2015,   13:05