Obavijesti

Kolumne

Komentari 73

Počistili su SDP-ove ostatke. A sad se vade na SDP-ov zakon

Počistili su SDP-ove ostatke. A sad se vade na SDP-ov zakon
1

U protekla dva mandata HDZ je pomeo sve ostatke vladavine Milanovićeve "najgore Vlade u povijesti". A sada, Lovro Kuščević tvrdi da je sindikalni referendum uperen protiv SDP-a čiji zakon HDZ provodi

VIDEO

Mora se čovjek diviti ingenioznosti Lovre Kuščevića.

Kako se samo vrhunski obranio od tvrdnji da je 700 tisuća potpisa za sindikalnu inicijativu "67 je previše" poruka Andreju Plenkoviću i HDZ-ovoj Vladi.

"Rekao bih da je ovo jasna poruka i Vladi Zorana Milanovića koja je takav zakon usvojila", kazao je sinoć Kuščević za RTL. "Zakon je usvojen za mandata bivše Vlade pa su toj Vladi i upućeni ti potpisi".

Nije, dakle, kriv HDZ. Kriv je SDP. 

Čuli smo svakakva obrazloženja, pogotovo od Kuščevića, ali ovo je jedno od sumanutijih.

Jer, teško se sjetiti je li HDZ, braneći svoju mirovinsku reformu, tvrdio kako je ona dobra i poželjna zato što ju je prije pet godina usvojila Milanovićeva vlada. 

Udarac za Plenkija ili Zokija?

Ne sjećamo se da je Zoran Milanović bio u promidžbenom spotu kojim je Vlada kontrirala sindikatima. Ne sjećamo se ni da je Marko Pavić, kad je optuživao sindikate za "politički motiviranu" akciju, podsjećao kako su ti potpisi zapravo potpisi i protiv SDP-a. Niti se sjećamo da je HDZ pozivao svoje članove i simpatizere da potpišu peticiju za referendum protiv zakona koji je usvojio SDP.

No sada je to udarac na Milanovića, a ne Plenkovića.

Međutim, analizirajmo malo poruku koju Kuščević poslao javnosti, a naročito HDZ-ovim biračima.

U prvom redu, on je priznao da HDZ provodi i slijedi politiku SDP-a. Da Andrej Plenković nastavlja djelo Zorana Milanovića. Da je Marko Pavić tek mali šegrt Miranda Mrsića.

Da je sve ovo zapravo politika kontinuiteta u odnosu na SDP-ovu vladu prije pet godina.

"Najgora Vlada u povijesti"

Što je doista bizarno: HDZ je u svoje dvije prethodne vladajuće garniture činio sve kako bi pomeo sve ostatke vladavine Kukuriku koalicije (osim, naravno, HNS-a i Tomislava Sauche). 

Počistili su institucije, kadrove, odluke, politike, sve ono prije pet godina proglasili nenarodnim zlom, protuhrvatskom djelatnošću, uništenjem Hrvatske. SDP-ovu vladu proglašavali su "najlošijom Vladom u povijesti", a Milanovića "najgorim premijerom u povijesti".

A sada priznaju da provode SDP-ovu mirovinsku reformu.

Ako su počistili sve, zašto nisu počistili i odluku o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu? Ako je tu odluku usvojila najgora Vlada, zašto Plenkovićeva vlada nastavlja to Milanovićevo (ne)djelo?

Kukavički skriva iza SDP-a

Sve do sada, dok se nije pokazalo da će sindikalna inicijativa rezultirati rekordnim brojkama, HDZ se nije nigdje hvalio da provodi SDP-ovu politiku. Sada se, pak, kukavički skriva iza Milanovićeve vlade.

Posve je jasno da ne može biti kriv Plenković, a da nije kriv i Milanović. Ipak su to sijamski blizanci spojeni karijerama na Zrinjevcu. I ipak je politika HDZ-a i SDP-a politika spojenih posuda.

Kakva je to, dakle, bila poruka Lovre Kuščevića svojim biračima?

Sindikalna inicijativa proglašavana je, i to direktno od ministra Pavića,  udarom na HDZ, a sada je odjednom, gotovo pod ručnom, preinačena u udar na SDP i bivšeg premijera Zorana Milanovića.

HDZ je branio svoju reformu, a kad je shvatio da je 700 tisuća ljudi protiv nje, brani se da je to zapravo bila reforma SDP-a.

Oni koji su potpisali inicijativu za referendum zapravo su prosvjedovali protiv SDP-a. HDZ-ovci koji nisu podržali tu "politički motiviranu" akciju koja je imala za cilj "nanijeti štetu HDZ-u uoči europskih izbora", zapravo podržavaju SDP-ov i Milanovićev zakon.

To je toliko sumanuta logika da će sigurno proći kod Plenkovićevih birača.

Neće ni trepnuti. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode