Obavijesti

Kolumne

Komentari 79

Tenisači, dernek, Thompson: Kolinda spašavala pad rejtinga

Tenisači, dernek, Thompson: Kolinda  spašavala pad rejtinga
2

Onoga dana kad joj je pala popularnost, a savjetnik Vlado Galić optužen u aferi SMS, Kolinda je na Pantovčaku organizirala dernek za tenisače, s Thompsonom i predsjednicom države kao glavnom zvijezdom programa.

VIDEO

U tjednu kad joj se srozala popularnost, njezin savjetnik Vlado Galić ponovno prozvan u aferi SMS, a omiljenom novinaru iz predsjedničke VIP lože poništena viza za Australiju, a potom i oduzeta koncesija televizijama koje emitiraju njegovu emisiju, Kolinda Grabar Kitarović uložila je sav napor da uzurpira uspjeh hrvatskih sportaša.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Sad su na redu bili tenisači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Predsjednica je bila uz nas od prvoga dana", kazao je izbornik Željko Krajan. "Dizala se na svaki poen i nevjerojatno je da predsjednica države to radi". Na Twitteru je primijećeno da se predsjednica "spontano" premjestila u publici kako bi bila u kadru prilikom dodjele pehara. Što je također bilo nevjerojatno. 

Pa je skakala po svlačionici. Pa je utrčavala u svaki kadar. Pa je nastavila slaviti na Pantovčaku gdje je jučer organizirala pravi dernek. Uz Thompsona i sve.

Glavna zvijezda

Predsjednica je, dakle, opet bila glavna zvijezda. Kako je napisao satirični Sprdex, "tenisači su došli na Pantovčak čestitati predsjednici na osvojenom Davis cupu". I bilo je to baš tako.

Jer, što je više loših vijesti, to je snažnija Kolindina želja da se ogrebe za tuđe zasluge. Vlastite neuspjehe kompenzira tuđim uspjesima.

Pitanje je samo koliko još hrvatskih sportaša može u idućih godinu dana potegnuti za predsjedničinu kampanju.

Kitarović je slavila "svoje" tenisko zlato istoga dana kad je novi Crobarometar otkrio da joj je popularnost ponovno pala, sada je podržava 62 posto građana, za razliku od Ive Josipovića kojega je u istom razdoblju mandata podržavalo 77 posto ispitanika. 

Slavila je istoga dana kad je uhićeni falsifikator Franjo Varga iznova optužio Vladu Galića, savjetnika na Pantovčaku, da je slao prijetnje Daliji Orešković prisiljavajući Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da presudi Tomislavu Karamarku. 

Predsjednica je sve to prešutjela, pokrivši to pjevanjem Thompsona s tenisačima.

Govor mržnje pokrila Thompsonom

A tog istog dana Vijeće za elektroničke medije zbog govora mržnje privremeno je oduzelo koncesiju televizijama koje prikazuju emisiju Velimira Bujanca, novinara koji je bio uzvanik na inauguraciji i preko kojeg Pantovčak emitira službene stavove, primjerice oko Marakeškog sporazuma. 

Usput, Kitarović nikada nije osudila govor mržnje.

I to je pokrila Thompsonom.

Što je brže sustižu loše vijesti, to predsjednica više juri u zagrljaj sportašima. Sreća njezina da ih Hrvatska toliko ima. Samo, koliko ih je dovoljno?

Uglavnom, grozničava je to utrka za drugim mandatom. I podosta ofucana, pogotovo kad se ponavljaju obrasci s nogometnog prvenstva. 

Nitko (ni)je bolji od Kolinde

Nikada do sada ankete nisu toliko varirale kad se radilo o predsjedniku Republike. Njihov rejting tradicionalno je bio postojan i praktički neupitan. S Grabar Kitarović to nije slučaj.

U nekoliko se navrata već našla u situaciji da "Nitko" bude popularniji od nje, onaj "doping efekt" sa Svjetskog prvenstva u Rusiji brzo se ispuhao zbog čega se Kolindi nedavno narugao čak i HDZ. Koliko god ulagala truda u vlastitu samopromociju, i to uglavnom temeljenu na foto-seansama i uskim haljinama, rejting joj sve više lavira.

I što više bježi u trivijalnosti, to je sustižu ozbiljne teme. Kao gaf oko Marakeša, kao afera SMS, kao iznevjerena obećanja oko blagostanja...

Banalna i isprazna

Kolinda Grabar Kitarović trudila se obezvrijediti predsjedničku funkciju, učiniti je banalnom i ispraznom, činila je to proračunato i sustavno, vjerujući kako bi to naglasilo njezine jake strane i otvorilo put prema drugom mandatu.

Ali evo, banalnost bi joj se mogla obiti o glavu.

Ovakvim ponašanjem, gotovo histeričnim uzurpiranjem sportskih uspjeha, Kitarović čini dvostruku štetu: srozava ugled predsjedničke institucije i istodobno riskira gubitak osobnog kredibiliteta kad se jednog dana, možda već u kampanji, odluči nastupiti u poziciji predsjednice države.

Jer, tada će nam pred očima biti samo zapjenjena navijačica sa sportskog derneka.

Možda je zato predsjednica i odustala od komentiranja afera savjetnika Vlade Galića i od osude govora mržnje Velimira Bujanca. Ionako je više nitko ne bi ozbiljno shvatio.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....