Obavijesti

Kolumne

Komentari 158

Thompson mnoge žulja zbog cijene, a Pupovca i zbog ovoga

Thompson mnoge žulja zbog cijene, a Pupovca i zbog ovoga

Milorada Pupovca svašta smeta. Nedavno je u Saboru spomenuo Thompsona kao inspiratora vala ustaštva u Hrvatskoj. Pa ipak, on sada šuti o tome da Vlada koju on podržava plaća nastup Thompsona u Slunju

VIDEO

Cijena Thompsonova nastupa u Slunju još uvijek je u rangu državne tajne.

Ministarstvo branitelja ne želi otkriti točan iznos, iz Thompsonova tabora poručuju da on ne uzima ni lipe već da je kriva skupa pozornica, a branitelji se tek anonimno usuđuju nešto rogoboriti protiv cijene koja navodno ide čak do 300 tisuća kuna.

No dok se ne razriješi taj misterij, Milorad Pupovac ima još jedan problem. U redu, više njih.

Ne samo da mu nitko iz vlasti koju podržava u parlamentu nije ovoga vikenda došao na komemoraciju u Srb, pa ni premijer kojeg bi "suhim zlatom platio".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obavijestit će mjerodavne

Ne samo da su u Glini prosvjednici upadicama i pjesmama ometali komemoraciju za 1200 likvidiranih Srba od strane ustaškog režima, o čemu je Pupovac obećao "obavijestiti mjerodavne". Vjerojatno kolege iz vlasti koju podržava.

Već je Ministarstvo branitelja obećalo financirati koncert Marka Perkovića Thompsona u Slunju.

Zašto je to problem za Pupovca? Zato što je ovaj saborski zastupnik u prosincu prošle godine spomenuo tog pjevača u raspravi o pozdravu "Za dom spremni" i pritom rekao sljedeće: "Mladi koji posjećuju spomen-područja u knjigama crtaju kukaste križeve, ušata slova U, a u autobusu slušaju Marka Perkovića Thompsona".

A sada tog istog Thompsona plaća Vlada za koju Pupovac diže ruku u Saboru.

Opalio po principima

Da se i ne govori o tome kako je Srpsko narodno vijeće bilo inicijator prosvjeda za Trg maršala Tita za čije je preimenovanje digao ruku i Pupovčev partner HDZ. I da se opet ne podsjeća na činjenicu da HOS-ova ploča s pozdravom "Za dom spremni" i dalje stoji u Jasenovcu. Pa i o njoj Pupovac mora "obavijestiti mjerodavne".

Ali Thompson je sada, osim po džepu poreznih obveznika, opalio i po Pupovčevim principima. A Pupovac to, po običaju, šutke otrpio. 

Kako će ovaj zastupnik koji je Thompsona povezao s mladim ustašama podnijeti da Vlada koju on svojim glasovima drži u Banskim dvorima, kao i stranka s kojom surađuje, bez glasa protivljenja premijera kojeg bi on "platio suhim zlatom", daje novac za njegov koncert u sklopu proslave Oluje?

Nije li to protivno svemu onome za što se Milorad Pupovac zalaže? (A i haenesovci također...)

Inspirator ustaštva

Ako se već nitko od branitelja i udruga ne usudi javno prosvjedovati protiv cijene Thompsonova nastupa, navodno triput skupljem od Prljavog kazališta u Kninu, što sprječava Pupovca da upozori kako je neprihvatljivo da hrvatska država plaća nastup "inspiratora ustaštva"?

Ako se Ministarstvo branitelja, neslužbeno i ispod žita, žali na cijenu Thompsonova koncerta, a istodobno mu ne pada na pamet naplaćivati ulaznice obožavateljima, zašto se Pupovac ne pozove na ono što mu je najbliže srcu? (A to nisu financije). Gdje su sad njegovi principi?

Kao po dogovoru, HDZ servira svom manjinskom partneru u Hrvatskom saboru svakodnevni materijal za jadikovke i pritužbe. A od toga opet ne bude ništa. 

Stoji ploča, pjeva Thompson

Pupovac se u Glini žalio da ometanje komemoracije srpskim žrtvama narušava Papin poziv na suživot katolika i pravoslavaca, a onda je prijetio da će o svemu obavijestiti mjerodavne. Neka ih usput obavijesti i o Thompsonu.

Iako, ako još uvijek, Pupovcu usprkos, može stajati ploča u Jasenovcu, ako se unatoč Pupovcu može micati Tita iz Zagreba i Karlovca, onda valjda može nastupati Thompson u Slunju. Uz Pupovčev prešutni blagoslov.

Mehanizam ucjene

Ovdje je, naime, ključno sljedeće. Thompsonovim preskupim nastupom u Slunju na državni račun ogorčeni su mnogi, pa čak i branitelji, i velika većina hvata se iznosa koji država mora izdvojiti za njegovu domoljubnu ekstravaganzu. Čak se ni država ne usudi, osim potiho preko svojih medija, prigovoriti cijeni nastupa ove dragocjene ikone novopečenog domoljublja.

Ali Pupovac ima dvostruku prednost: ima argumente kakvima najviše voli lamatati, one ideološke i one principijelne, ali ima i efikasan mehanizam za ucjenu. Ako Vlada angažira Thompsona, ostat će bez manjinskih ruku u Hrvatskom saboru.

Novac bi Vlada još namaknula, ali glasove u parlamentu malo bi teže nadoknadila.

Međutim, prava je sreća da je Milorad Pupovac po prirodi trpeljiv čovjek, političar spreman na žrtvovanje, pa čak i po cijenu toga da podržava stranku koja uklanja Tita, tolerira ustaštvo i financira Thompsona. Stabilnost je i u ovom slučaju prevagnula pred svim iskušenjima.

Plenković bi takvog partnera suhim zlatom platio. (Ako ga već ne plaća.)

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.