Obavijesti

Kolumne

Komentari 133

Tisuće Hrvata odlaze u Irsku, pa je i Kolinda krenula za njima

Tisuće Hrvata odlaze u Irsku, pa je i Kolinda krenula za njima
1

Prije tri godine predsjednica je obećavala blagostanje. Danas, u jeku raspada Agrokora, odlazi u Irsku kako bi tamo otkrila sve ono što tu zemlju čini naprednom, a čega nema u HDZ-ovoj i Kolindinoj Hrvatskoj

VIDEO

Preko 12 tisuća Hrvata otišlo u Irsku, pa je i Kolinda Grabar Kitarović krenula za njima.

Nakon nedavnog posjeta Švedskoj gdje je hrvatske iseljenike pozvala da se vrate u domovinu koja "stari i umire", predsjednica Republike jučer je otišla u posjet Irskoj kako bi iz prve ruke vidjela kakva je to zemlja u koju masovno bježe Hrvati iz njezine Hrvatske.

Iz blagostanja kojeg je obećala ima tome sada već tri godine.

“Vjerujte da zajedno možemo učiniti čuda, idemo zajedno u tu bolju Hrvatsku”, poručivala je nakon pobjede na predsjedničkim izborima. "Svi ste vi moji, dragi moji hrvatski građani, ujedinimo se, idemo domovinu izvući iz krize idemo završiti put koji smo počeli pod prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, idemo Hrvatsku odvesti u blagostanje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I ono najbolje: "Bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta".

A sad, eto, nakon što čuda nije bilo, osim čudne vladavine HDZ-a i Mosta, Kolinda je krenula u Irsku kako bi provjerila što je to njezinim Hrvatima privlačnije od njezina raja na zemlji.

I kojeg li čuda, u Irskoj je - poput svih onih tisuća Hrvata - pronašla sve ono što nema kod kuće.

Imaju obrazovanje!

Otkrila je da je Irska "puno ulagala u obrazovanje i visoke tehnologije". Isto ono obrazovanje na čiju je reformu HDZ udario čim mu je predsjednica države povjerila mandat.

Otkrila je da je Irska "poreznom politikom i ostalim potezima" znala privući investitore i multinacionalne kompanije. Dok je Hrvatska porezima obeshrabrivala investitore i tjerala hrvatske građane da, kad smo već kod toga, pobjegnu u Irsku.

A otkrila je i imigracijsku politiku koje pridonosi "otvaranju društva i otklanjanju otpora prema promjenama koje kod nas postoje". A čiji je glavni predvodnik HDZ sa svojima vazalima.

Da bi zatim poentirala: "U Irsku je iselilo oko 12.000 ljudi. S obzirom na sličnosti Hrvatske i Irske drago mi je da je otvoreno irsko veleposlanstvo u Zagrebu".

Valjda kako bi njezini Hrvati i ubuduće što lakše i što brže odlazili u Irsku.

Našalila se s nama

Ali pustimo sad što je predsjednica sve izjavljivala na početku svog posjeta Dublinu. Sam njezin odlazak u Irsku, prvi od svih hrvatskih predsjednika i za petama tisućama Hrvata koji nisu u njezinoj državi našli ni bazične, a kamoli sofisticirane poslove, zvučao je poput gorke ironije.

Kao da se Grabar Kitarović odlučila malo našaliti s nama.

Predsjednica koja je obećavala blagostanje i tvrdila kako će Hrvatska biti "jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta", a onda tri godine kumovala kaosu, nestabilnosti i nekompetenciji, sada je našla uzor u Irskoj i čak poručila kako između dviju zemalja "ima mnogo sličnosti".

Najviše po broju Hrvata koji žive u obje zemlje.

Putnička agentica

Upravo u trenutku kad se raspada najveća privatna kompanija, a s njim u pitanje dolazi i opstanak stotina dobavljača i tisuća radnih mjesta, a Vlada se sapliće u pokušajima usvajanja zakašnjelog i neustavnog zakona, Kolinda nam je odlučila nabiti na nos primjer Irske. 

Kao putnička agentica koja reklamira odlazak.

Apostrofira obrazovanje nakon što je reforma obrazovanja naprasno prekinuta, praktički ukinuta, a na čelu resora obrazovanja nalazi se plagijator koji se obračunava s onima koji su ga prijavili i ukida im fakultete.

I znanstvenika Ivana Đikića zajedničkim slijeganjem ramenima državni vrh upućuje prema blagostanju u Europi i svijetu, jer ga u njihovoj Hrvatskoj neće tako brzo pronaći.

Vjeronauk ispred informatike

Kolinda govori o imigracijskoj politici, a ne može ni vlastite građane uvjeriti da im je bolje da ostanu u Hrvatskoj. Vlada piše loše, pa i neustavne zakone, diskriminacijski zakoni se mijenjaju nagore, a konzervativna revolucija potpuno je zasjenila ono o čemu predsjednica govori: obrazovanju, informatičkoj revoluciji, visokim tehnologijama...

A glavna reformska točka je postalo uvođenje vojnog roka.

I ne zaboravimo, vjeronauk u školama još uvijek ima prednost pred informatikom. Kad se već zaklinjemo u moderne tehnologije.

Prije tri godine Kolinda Grabar Kitarović bila je spremna lupiti šakom o stol, sazvati Vladu i pozvati na smjenu premijera kako bi dovela državu u red.

Sada, pak, u jeku krize i kaosa s Agrokorom, ali i s Inom, Borovom, s Rusima i Meksikancima, Kolinda odlazi u Irsku i sa sigurne udaljenosti dijeli blagonaklone lekcije o smjeru u kojem bi Hrvatska trebala krenuti.

Tko zna, možda joj se u Irskoj toliko svidi da odluči nakon mandata i sama se tamo odseliti.

Ovo je ipak, što bi i sama rekla, slobodna zemlja. A Hrvatska nikada neće postati najbogatija i najrazvijenija zemlja Europe i svijeta. Pa ni s njom na čelu. 

Čak je i Klepetan odlučio da se više neće vratiti. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno
JESTE LI USAMLJENI?

Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno

Istraživanja pokazuju da, ako se netko osjeća usamljeno, njegovi bliski prijatelji i obitelj imaju 52 posto veću šansu da se i onu počnu osjećati usamljeno