Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tjerat će King Konga i paziti da se ne istjeraju njihove lisice

None Foto: 24 sata

Istražno povjerenstvo za Agrokor imat će jednostavan model rada. SDP će ganjati HDZ. HDZ će ganjati svaku prljavštinu SDP-a. A ostali će ganjati SDP i HDZ u paketu. Počet će od Todorića, ali on nije jedini bitan

Kako će funkcionirati saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor?

Vrlo jednostavno.

SDP će ganjati HDZ. HDZ će zauzvrat ganjati svaki kredit, svaki porez, svaki poticaj, svaki ustupak koji je Agrokoru dao SDP, baš kao i svaki prijevoz automobilom i svaku škrinju sladoleda koju je Agrokor dao ministrima u SDP-ovoj vladi.  

Svi ostali u povjerenstvu će ganjati SDP i HDZ.

A zajedno će, da parafraziramo legendarnu izjavu Zorana Milanovića, tjerati King Konga, s nadom da će istjerati svaku pojedinu lisicu iz suprotnog tabora.

"Logično je da Ivica Todorić prvi dođe na klupu za svjedoke", kazao je jutros član Istražnog povjerenstva Ivan Lovrinović, ex-Mostovac, na N1. Od njega je sve krenulo, a potom će se krenuti na politiku koja mu je sve to omogućila. "Naš je ključni zadatak utvrditi u kojoj su mjeri i na koji način, ako je bilo i postojalo, utjecale političke strukture na rast, razvoj i probleme Agrokora", dodao je Lovrinović.

Gadni problemi

I doista, lako je njemu govoriti. On ne pripada niti jednoj stranci koja je u ovih 25 godina vodila hrvatsku državu. 

Oni koji su je vodili, imat će gadnih problema s usmjeravanjem rasprave o Agrokoru.

Jer, sada možda kao nikada ranije, istražno povjerenstvo Sabora neće biti čisto politički usmjereno. Dosad je HDZ koristio povjerenstva za udaranje po SDP-u i oporbi, preko pitanja oružja Teritorijalne obrane ili ispitivanja sukoba interesa Radimira Čačića i Zlatka Tomčića, dok je SDP iskoristio povjerenstvo za Inu i MOL da preko Ive Sanadera pripremi teren za rušenje HDZ-a.

Ali sada će i SDP i HDZ morati štititi vlastita leđa dok krenu zarivati bajunete u prsa svojih političkih suparnika.

Mjenice i bonovi

Jer, Milijan Brkić je već najavio da će nabrojati sve kredite HBOR-a koje je SDP dao Todoriću, izvlačit će se poljoprivredni poticaji, porezni nadzori, mjenice i bonovi koji su nekažnjeno kružili godinama. Kao i kadrovi koji su fluktuirali između Agrokora i mnogih političkih stranaka.

Vjerojatno će i podsjetiti na izjavu Prvog potpredsjednika Kukuriku vlade Radimira Čačića da je "interes Todorića interes Hrvatske". 
Kao što će netko izvući i izjavu premijerke Jadranke Kosor da bi "najradije pozvala Todorića u svoju Vladu". "Znam da ćete me odbiti i zato mogu izraziti samo žaljenje", rekla je tada Kosor.

To je bila mantra koja se hrvatskom politikom provlačila desetljećima i svaka vlast je bila taocem Todorićeva uspjeha, odnosno još više neuspjeha. Nije bilo premijera niti ministra kojega Todorić nije uplašio otpuštanjem desetaka tisuća zaposlenih, gotovo da nije bilo političara koji se usudio javno taknuti u Agrokor, tu Crnu kulu hrvatske politike i ekonomije.

A sada bi ta ista politika trebala ispitivati - samu sebe.

Politička trakavica

Odnosno, političari će u povjerenstvu ispitivati jedni druge, pa i one treće i ako će se doista ići jako duboko i detaljno, moglo bi se dogoditi da se to pretvori u političku trakavicu. Ili beskonačno redanje političara na traci.

Na stranu sad kaznena odgovornost Ivice Todorića. 

Ovdje će se raditi o političkoj odgovornosti hrvatskih stranaka, i to ne samo Zdravka Marića i Martine Dalić. Agrokor je desetljećima bujao i na njegovu reljefu moći će se precizno otkriti ostaci političkog sponzorstva, naslaganih poput sedimentnih stijena. Sloj po sloj, mandat po mandat, stranka po stranka.

Stoga će se vrlo brzo vidjeti koliko su, u prvom redu HDZ, a potom i SDP, raspoloženi za kopanje po Agrokorovim reljefnim ostacima koji pričaju priču o propasti hrvatske ekonomije, politike, institucija, društva.

I koliko će to, na koncu, biti ljekovito za čitavu državu. 

Sudeći po činjenici da je SDP, u sklopu nagodbe oko Istražnog povjerenstva, ipak digao ruku za izbor ustavnih sudaca koji su derogirali zakon i srušili presude Ivi Sanaderu, prostora za kontaminaciju ima na bacanje.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (7)
  • Predstava za narod, ne mislim sudjelovati u ispiranjima mozga...TV na smeće, žurnim korakom na Velebit, meditacija je jedini rad za vlastito dobro!

    13. 10. 2017,   14:52
  • Na kraju ce samo Todoric biti kriv a svi ostali nisu nista znali ni vidjeli.

    13. 10. 2017,   14:07
  • tuđman mu je poklonija(za dobar postotak vjerovatno) naše firme,a sva ostala gori navedena go vna su imala koristi od toga

    15. 10. 2017,   00:59