Obavijesti

Kolumne

Komentari 104

Tko su pravi pobjednici, a tko gubitnici drugog kruga izbora

Tko su pravi pobjednici, a tko gubitnici drugog kruga izbora
1

HDZ se hvali da je "poplavio Hrvatsku", kao poplava, Milanović dobio municiju za obračun s protivnicima, izgubili lokalni šerifi, Split dobio svog "profesora Baltazara"

VIDEO

Naravno, svi su oni pobijedili.

HDZ kaže da je opet pobijedio, odnosno "poplavio" Hrvatsku. Kao poplava. Preplavio nas velikim brojkama, od stotina tisuća glasova do stotina najmanjih općina. Bez obzira što nije dobio ono do čega mu je bilo najviše stalo: Split i svetinju Vukovar. Ali makar je dobio Zagreb, ako je vjerovati Rajku Ostojiću koji je uporno tumačio u kampanji kako je Milan Bandić HDZ-ov kandidat. 

Milan Bandić je također pobijedio. Drugi put u dva tjedna. Peti puta u dvanaest godina. Četvrti puta previše. Da bi sada već treći puta u četiri godine najavljivao da bi mogao otići sa čela Zagreba: prvo je išao na predsjedničke izbore, pa na parlamentarne, a sad opet najavljuje "osvajanje Hrvatske".

Da ne bi bilo sumnje, i SDP je pobijedio. Dobio je Split koji nije imao, Rijeku koju nikad nije izgubio, Osijek koji je osvojio na leđima nezavisnog kandidata, a dobio je i Sisak. Pa tako ima jednu ženu na čelu županije, a drugu na čelu grada. Ujedno jedine dvije SDP-ove žene pobjednice.

Veliku pobjedu izborio je i Željko Sabo. Ne samo nad svojim protukandidatom u Vukovaru, nego i nad prijetnjama, huškanjem, šovinizmom, mržnjom.

Ali kako to obično biva, netko je morao i izgubiti. 

Izgubljeni faraoni

Izgubili su lokalni šerifi. SDP-ov Zdravko Ronko kao požeški Bandić, Stipe Gabrić Jambo kao gospodar Metkovića, Pjerino Bebić kao vladar Hvara, a uspješnom građansko-političkom akcijom srušen je čak i HDZ-ov gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić.

Što je sve jedna velika pobjeda normalne Hrvatske.

Čemu se može pribrojati i pobjeda Ive Baldasara u Splitu. Neko vrijeme je izgledalo da Splitu nakon ovog pajaca Keruma može pomoći samo svećenik Ivan Grubišić, no sada mu opstanak ovisi o "profesoru Baltazaru". 

Uglavnom, Split je dobio ono što Zagreb nije, normalnog čovjeka na čelu grada. 

Pobjednik Zoka

Među pobjednike moglo bi se svrstati i Zorana Milanovića. U Zagrebu je dobio povoda za micanje Davora Bernardića i spuštanje na zemlju potencijalnog suparnika Rajka Ostojića. Dobio je gradove koje je morao dobiti - Osijek, Vukovar, Split - izgubio one za koje ga nije ni bilo briga, poput Požege. 

A u drugom krugu izbora među gubitnike svrstali su se svi oni nezadovoljnici u SDP-u koji su računali da će im slab rezultat stranke dati municiju za pritisak na Milanovića, a možda i njegovo rušenje.

Neće im puno pomoći što je Milanović izgubio sve bitke u kojima je osobno sudjelovao - Istra s Kajinom, Pula, Zagreb s Ostojićem, Zadar s Bilićem, Dubrovnik s Androm Vlahušićem kojeg nije htio podržati zbog prvostupanjske presude za koju je kasnije relativizirao kao "grešku" - jer je ipak dobio tri od četiri najveća grada.

Tako bi se, umjesto medijske prijetnje udarom na Milanovića, oštrica mača mogla okrenuti prema pučistima i šef SDPa mogao bi krenuti u ispunjavanje svoje medijske prijetnje čistkom nepodobnih pod optužbom da su neuspješni.

Ili će ipak svi umjesto pobjede i poraza proglasiti primirje. Do daljnjeg.

Čačićev proglas

Nadalje, izgubili su veliki regionalisti poput HDSSB-a, a pobijedile male strančice koje se pretvaraju u regionalne, poput HNS-a i HSS-a na sjeverozapadu zemlje. I naravno, Radimir Čačić koji se javno hvali trijumfom njegova Sjeverozapadnog saveza, kao zadnje slamke koja ga drži u politici.

Izgubili su Zagrepčani jer Milan Bandić sada ima vlast i u skupštini s kojom sad ne mora više voditi ratove i koja mu više neće predstavljati protutežu njegovoj samovolji. Holding će biti samo njegov.

Poraženi su politički radikali koji su u Splitu rušili Baldasara na pitanju "gdje je bio '91.", a u Vukovaru huškali narod protiv Sabe na pitanju ćirilice i tvrdili da su na rezultat utjecali "autobusi" srpskih izbjeglica.

Ostojić iz laboratorija

A izgubio je i Rajko Ostojić, donedavno najpopularniji političar u SDP-u i najomiljeniji ministar u Vladi. Pristao je biti oktroirani kandidat za gradonačelnika protiv volje zagrebačke organizacije, vodio je jadnu, bezvoljnu i promašenu kampanju, a sada se vraća na mjesto ministra zdravlja podvijena repa, obilježen kao gubitnik.

Ako je i htio biti kandidat koji bi rušio Bandića, trebao se u to upustiti barem pola godine ranije. Ovako je ispao "kandidat iz Milanovićeva laboratorija". 

Vrkić dinosaur

I napokon, pobijedio je Ivica Vrkić, jedan od rijetkih preživjelih dinosaura političke scene, hrvatski "proljećar" i prvoborac višestranačja, HNS-ovac, pa Tuđmanov direktor HRT-a, pa gospodarstvenik koji se maknuo od politike, pa nezavisni kandidat za gradonačelnika Osijeka.

Uglavnom, lokalni izbori podsjećaju na onu scenu iz "Seinfelda" u kojoj histerična žena viče na maratonce: "Svi ste vi pobjednici!".

A nitko više od Milana Bandića, "posebnom, a tako normalnog".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith