Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tko zapravo ugrožava ljevicu: Holy i Josipović ili Milanović?

None Foto: Patrik Macek/Pixsell

SDP optužuje Holy i Josipovića da oduzimaju SDP-u osam mandata na izborima, ali zaboravlja da njihove stranke ne bi ni postojale da nije bilo Zorana Milanovića.

Prvo ih je Mirela Holy posramila objavom kako joj je Gordan Maras, pregovarač s ogromnim kredibilitetom, u više navrata nudio osam mandata na zajedničkim listama SDP-a i ORaH-a.

A onda su se sami posramili optužujući Mirelu Holy i Ivu Josipovića da ljevici oduzimaju dragocjenih i spasonosnih osam mandata.

Kao da su to mandati koji pripadaju samo i isključivo SDP-u.

SDP bi bio najbolji

Jer, da kojim slučajem nema Orah-a i stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića, SDP bi bio najbolji i najuspješniji, svladao bi HDZ, obranio Hrvatsku od Tomislava Karamarka, dokazao da nema alternativu, potvrdio ispravnost svoje državne politike i, najvažnije od svega, zadržao Zorana Milanovića na vlasti.

No, umjesto da privatno žicaju, javno kukaju i naširoko optužuju druge stranke za izdaju ljevice, SDP-ovci bi se mogli zapitati zbog čega Mirela Holy i Ivo Josipović više nisu u njihovim redovima.

Zašto uopće izlaze na izbore sa svojim strankama? I zašto uporno odbijaju prihvatiti koaliciju sa SDP-om?

Holy se ispisala, a da je nitko nije previše vukao za rukav da ostane. Josipović je čekao da ga pozovu, ali se nitko nije pretrgnuo da digne slušalicu. A Slavka Linića su spektakularno nogirali.

Da bi ih sada javno optuživali kako uništavaju ljevicu.

A tu ljevicu brani jedino SDP. Tako da koalira s Autohtonim HSS-om, računa na Glavašev HDSSB, ulaguje se tuđmanovcima, igra se s desničarima. 

Stvarno se više ne zna što je gore: kad  SDP izigrava nevinu žrtvu ili kad traži krivce u koje bi upro prstom.

Pa ga onda uperi u IDS. 

Mafijaška organizacija

Stranku koju je Zoran Milanović dvije godine sustavno rušio, nazivao mafijaškom organizacijom, njegova kandidata za župana slao na sud, huškao Damira Kajina da udara po bivšim mu kolegama, pa onda, kao da se ništa nije dogodilo, krenuo s njom pregovarati o koaliciji. 

I to nedugo nakon što je objavio da odustaje od njima tako važne teme, teritorijalnog preustroja države.

Svi su se, eto, urotili protiv SDP-a. 

"Treba gledati interes zemlje, a ne vlastiti ego", izjavio je jutros Gordan Maras na N1 televiziji.

A koji bi to bio interes zemlje? Da HDZ ne dođe na vlast? Ili da Zoran Milanović ostane na vlasti?

Jer, koliko god se tražilo od Holy, Josipovića, Linića i IDS-a da spriječe Karamarka u osvajanju vlasti, toliko je teško od njih očekivati da pomognu Milanoviću u zadržavanju vlasti. Ono što bi trebala biti antikaramarkova koalicija, dobrim se dijelom temelji na antimilanovićevskoj politici.

Ne samo na kritici Milanovićeve vlade i njezinih rezultata, već na kritici samog Zorana Milanovića.

Tko ruši ljevicu

Mirela Holy je već nebrojeno puta izjavila da neće u koaliciju s Milanovićem. Josipovića nisu zvali da se vrati u SDP jer se Milanović plašio da će mu oduzeti stranku. Linić je izbačen iako je tvrdio da spašava SDP tako što ruši njegova predsjednika.

A IDS praktički vodi osobni rat s Milanovićem, još od mandata Ivana Jakovčića.

Pa onda imamo situaciju da s jedne strane SDP optužuje Holy, Josipovića i Linića da ruše ljevicu, a oni za to isto optužuju Zorana Milanovića. Dok Milanović traži od svojih kritičara da ga spase od izbornog poraza, oni ne kriju da bi bili spremni koalirati sa SDP-om kad na njegovu čelu više ne bi bilo Milanovića.

Jedni poručuju "Glas za Holy i Josipovića je glas za Karamarka", a drugi uzvraćaju "Glas za Milanovića je glas za HDZ". 

"Za poraz na izborima SDP će biti sam kriv", izjavila je Mirela Holy. I nije puno pogriješila. Za situaciju u kojoj se nalazi SDP nisu krivi Holy i Josipović, već u prvom redu njegov predsjednik.

Streljački stroj

Milanović je potjerao suparnike, odbacio suradnike, pokolebao birače, smanjio koalicijski potencijal svoje stranke, kumovao rastu HDZ-a i desnice, ali i stvaranju novih stranaka ljevice, izgubio nekoliko važnih izbora, loše vodio Vladu i doveo se u situaciju da ljude s kojima se gledao preko nišana sada traži da ga spase političkog odstrela.

Da nije bilo Milanovića, gotovo sigurno ne bi bilo ni Orah-a, ni Naprijed Hrvatske, ni Linića u osmoj izbornoj jedinici, koji sada navodno zakidaju SDP za osam mandata.

Ali, gledajmo to s vedrije strane, Zoran Milanović u tom slučaju ne bi imao koga optuživati za gubitak vlasti. 

Ipak nije svako zlo za zlo.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Komentari (114)
  • Za hrvatsku demokraciju, a time i beskonačni ostanak na vlasti bezličnih, pohlepnih i bahatih birokrata iz poslovno-intresne skupine HDZSDP(SDPHDZ) nema straha,, dok god ništa ne sprečava Hrvate u izlasku na izbore, gdje hrabro zaokruživanjem na glasačkom lističu pokazuju "onim komunjarama" ili "onim ustašama" gdje im je mjesto. Gorenavedena skupina HDZSDP(SDPHDZ) več je sad, i opet, uspjela uvjeriti hr birače da su oni, HDZSDP(SDPHDZ) silno različiti, kao neka ljevica i desnica, da se bore za drugačije ideale, a građani RH se samo trebaju potruditi zadržati jednog od njih – a time i cijeli nakaradni sistem – na vlasti. A stvar je zapravo jednostavna. Tko god pobjedi neće doći ništa radikalno, birokratsko sivilo i manjak stava će se nastaviti, dolaze samo novi slojevi uhljeba, ako se gdje još može smjestiti koji. Pa koliko puta treba naučiti istu lekciju? HDZ i SDP braća su blizanci, nikada, ali baš NIKADA neće nauditi jedan drugome. Ponekad se pokoškaju oko neke fotelje – kao braća oko podjele boljeg komada zemlje, recimo – ali nikad oko suštine. Prodaja blata pod kolač, hrvatskim glasačima i dalje prolazi na tržištu. Recept ne treba mijenjati. Ljude po gradovima plašiti ustaškim noževima,,,, a ljude po kamenjaru i provinciji udbašima i urbanim jugoslavenima, zatim podijeliti tih 150 stolica Sabora, napuniti agencije, urede i ambasade svojim ljudima po ključu "crven ili plav, ima za svakog nešto" i bog te veseli, ide mašina dalje, a neka produktivni dio društva – sve tanji i jadniji – plaća i dalje te igrokaze DOK NE RIKNE...

    20. 8. 2015,   23:23
  • Losi kolumnisti na portalima

    20. 8. 2015,   13:21
  • hahaha, kako klauški nariče nad crnom sudbinom voljene mu ljevice :-P

    20. 8. 2015,   13:23