Obavijesti

Kolumne

Komentari 155

Što je zajedništvo? Ono kad se Kolindu spašava od nje same...

Što je zajedništvo? Ono kad se Kolindu spašava od nje same...
1

Dok predsjednica niže gafove, HDZ se zdušno angažirao na njezinoj kampanji. Pritom se drže prokušanog koncepta: traže zajedništvo, a žive na podjelama, motivirajući birače da glasaju za neku "pravu" Hrvatsku.

VIDEO

Zoran Milanović izbjegao je jučer sučeljavanje na koje je bezbroj puta pozivao.

Kolinda Grabar Kitarović pojavila se u studiju N1 televizije. Ali možda bolje da nije. 

Jer za sobom je opet ostavila nered i kaos.

Pohvalila se da je njezinu suprugu Jakovu svojedobno bio ponuđen status branitelja, što je on principijelno odbio. I ne samo da nije otkrila tko je nudio nešto tako protuzakonito, već je Ministarstvo branitelja objavilo da Jakov Kitarović ipak IMA status branitelja.

Spomenula je da je 2015. godine, kod prvog pokušaja sastavljanja Vlade, "bilo i prijetnji pučem". To su preteške riječi predsjednice države da bi ostale visjeti u zraku.

Ponovno je spomenula da bi Milanu Bandiću nosila kolače u zatvor, a sve u duhu "suradnje" institucije predsjednice države i gradonačelnika Zagreba. Kao da ta formalna suradnja uključuje i kolače. U zatvoru.

"Prava" i ona druga

Potom je ustrajala na tvrdnji kako nije na skupu u Karlovcu pozvala birače da glasaju za "pravu" Hrvatsku, iako snimka to demantira. Na zajedništvo, dakle, poziva osoba koja dijeli Hrvatsku na "pravu" i onu drugu.

A na koncu je sve to ukrasila pozivom biračima da glasaju za kandidata broj 1. A to je Zoran Milanović. 

Kolinda je, dakle, bila na sučeljavanju jer je mislila da će time dobiti bodove kod publike N1 televizije (a možda i zato jer je znala da Milanovića neće biti), ali pametnije bi joj bilo da se ispričala. 

Jer, predsjednica i dalje niže gafove i slaže promašaje.

Crni labudovi

I što se više vodeći HDZ-ovci angažiraju na njezinoj kampanji - Andrej Plenković ulizuje se desnici s kojom je navodno bio u ratu, Milijan Brkić angažiran je kao "stranački bič" u mobilizaciji baze (i tjeranju "crnih labudova"), trude se ministri, župani, gradonačelnici - to Kolinda više radi na vlastitoj propasti.

Kao da je svima više stalo da pobijedi nego samoj predsjednici. 

I kao da ponovno, kao i 2014. godine, svi vode Kolindu za ruku po rubu provalije. Velika je šansa da će se okliznuti i nestati u bezdanu. Skupa s HDZ-ovim ambicijama.

I u njezinoj kampanji demonstrira se zajedništvo, baš kao što se na skupovima šalju apeli na zajedništvo u obraćanju samo jednom dijelu birača, istodobno optužujući drugu stranu da "dijeli Hrvatsku". Možda je to pobjednička formula koje se Kolinda i HDZ ne mogu više odreći.

Šatoraško ozračje

Prije pet godina došla je na vlast u atmosferi borbe protiv "nenarodne vlasti", s podrškom stožeraša, šatoraša i obiteljaša, na borbi protiv "onih drugih", bile to manjine svih vrsta ili predstavnici drugih političkih opcija. Ta politička juha sada se podgrijava.

Zoran Milanović na tome također parazitira, ali mudrije: pod parolom "normalno" on traži sve antihadezeovske glasove. 

Kolinda, međutim, nastavlja kampanju pod parolom "svi ste vi moji", ali ciljajući samo na one koji su voljni priključiti se zajedništvu po modelu HDZ-a i desnice.

I tu bi mogao ležati Kolindin problem. Barem jedan od mnogih.

"Nježne biljke"

Umjesto da se pomakne prema centru i pokoleba Milanovićeve birače, one "nježne biljke" kojima se SDP-ov premijer zamjerio i nemaju motivaciju ponovno ga dovesti na vlast, predsjednica iznova evocira šatoraško ozračje, želeći tako motivirati svoje birače.

Premda bi više mogla motivirati one Milanovićeve.

Jer, poruke o "pravoj" Hrvatskoj, Brkićevo spominjanje "Juda" koje ne glasaju za Kolindu, Plenkovićevo okretanje desnici od koje je navodno pobjegao, mogu samo isprovocirati liberalnu ljevicu da izađe na izbore. 

Ako ne zbog Milanovića, onda protiv Kolinde i HDZ-a.

Podijeli i vladaj

Od podjela se ne može pobjeći. Na podjelama je HDZ živio, a Hrvatska je doslovno podijeljena na HDZ-ovu i onu drugu, što se vidi i po raspodjeli glasova u prvom krugu. Kolinda uglavnom prolazi tamo gdje vlada HDZ. Milanović u pravilu prolazi što dalje od HDZ-a.

Sjetimo se i da se Milan Bandić, kao friško ražalovani SDP-ovac, u drugom krugu kampanje 2010. okrenuo protiv "crvene opasnosti". 

Na podjelama, dakle, svi parazitiraju. Problem je, međutim, u činjenici da upravo oni koji već godinama, pa i desetljećima, izazivaju podjele u društvu sada pozivaju na zajedništvo.

I to zajedništvo u spašavanju prvenstveno HDZ-a, zatim Andreja Plenkovića, a onda i Kolinde Grabar Kitarović. Od nje same. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka