Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Topnička priprema je obavljena. Sad se još čeka uhićenje Gazde

None Foto: Zarko Basic/Patrik Macek/PIXSELL

Obrazac je poznat: prvo idu financijski podaci, pa priče o privatnim tajnama, a onda kreće premijerov apel DORH-u da istraži nezakonitosti. Ali što kad se Todorića uhapsi? Hoće li sveta krava postati žrtveni jarac?

Ovo izgleda kao klasična topnička priprema za uhićenje Ivice Todorića.

Ante Ramljak jučer je iznio u javnost prljavi veš iz financijskih bilanci Agrokora, izbombardirao javnost zamagljenim milijardama i podnio kaznenu prijavu protiv članova Uprave (minus Zdravko Marić).

Kome to nije bilo dovoljno seksi, mediji su paralelno s tim plasirali priču o seksi rublju obitelji Todorić, o luksuzu koji su naplaćivali na račun firme koja istodobno nije plaćala dobavljače.

A kome ni sve to nije bilo, što bi rekao premijer, dovoljno atraktivno, Andrej Plenković poslao je Državnom odvjetništvu jasnu poruku: "Na pravosudnim tijelima je da izvide kakav je karakter nepravilnosti, koje bi mogle imati i karakter nezakonitih radnji".

Ovoga puta premijer nije sazvao glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u Vladu kako bi mu dao nalog koga će i kako procesuirati, ali i ovaj apel bio je zasad dovoljan. Kao dio opće pripreme za uhićenje nekada najmoćnijeg poduzetnika, a u jednom periodu vjerojatno i najmoćnije osobe u Hrvatskoj.

Seksi prljavo rublje

Priča o seksi donjem rublju koje su članovi Todorićeva klana kupovali na račun Agrokora trebala je dodatno senzibilizirati javnost koja ne razumije baš sve ove priče o mjenicama i bilancama. I podsjeća na nekadašnje topničke pripreme Mladena Bajića uoči uhićenja: seksi transkripti, mračne tajne iz bunkera, luksuzna putovanja, sočni detalji nošenja love u kutiji za cipele i slično.

Nakon svega ovoga, od Cvitana se očekuje ono neizbježno.

U međuvremenu, DORH se u cijeloj ovoj gunguli nalazi u poziciji Buridanova magarca: s jedne strane, zatrpavaju ga kaznene prijave (vjerojatno Todorićeve) protiv članova Vlade i Ante Ramljaka, a s druge strane, Ramljak uz Plenkovićevu političku podršku plasira kaznene prijave protiv Uprave Agrokora.

Minus, naravno, Zdravko Marić, bivši član Uprave za odnose s investitorima. On ništa ne zna, nitko za njega ne pita, on ni sa čime nema veze, iako se hvalio da je znao sve i sudjeluje u svemu.

Prokleta mogućnost izbora

DORH, uglavnom, mora odlučiti koje kaznene prijave će prihvatiti, a koje neće. A nije teško pogoditi za koje se mora odlučiti. Plenković mu je to jučer jasno poručio.

Pa ipak, od kaznene prijave Bože Petrova prošlo je već šest mjeseci. Pet mjeseci prošlo je od odobravanja dodatnih financijskih sredstava za provođenje istraga u Agrokoru. A DORH ni jučer, kako je to primijetio odvjetnik Veljko Miljević, ne izlazi u javnost s priopćenjem protiv koga je to Ramljak podnio prijavu.

Dakle, totalni muk. Što opet podsjeća na zatišje pred buru.

DORH je neovisno tijelo koje postupa samostalno, ali poučeni prethodnim iskustvima, bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti u vezi kaznenih prijava protiv Ante Ramljaka i Martine Dalić.

Ne radi se ovdje o ravnoteži krivnje, ono se na Todorićevoj strani mjeri u desetinama milijardi, već o jednakim pravilima za sve.

Isto tako, iščekivanje uhićenja u Agrokoru ponovno aktualizira stanje u hrvatskom pravosuđu i sudstvu. 

Je li država sposobna?

Ovakve topničke pripreme, kao i popratnu baražnu vatru, viđali smo u mnogim prethodnim slučajevima, od Ive Sanadera preko Polančeca i Čobankovića, do Nadana Vidoševića i drugih. Osuđena su samo dva ministra, na manje kazne od očekivanih, dok ex-premijer nije još dočekao pravomoćnu presudu.

Stoga se valja ozbiljno zapitati: je li ova država sposobna osuditi Ivicu Todorića?

I više od svega, hoće li njegovo uhićenje biti dovoljno: sve ove godine nije nakalemio i zamračio silne milijarde duga bez pomoći, znanja i odobrenja vlasti, politike, institucija. Hoće li pasti netko od njih? 

Ili će eventualno izmicanje Zdravka Marića iz kaznene prijave, od čega je i premijer Plenković jučer pobjegao u komentiranje SDP-ova "kiselog zelja", potvrditi kalkulacije kako je Ivica Todorić od svete krave postao žrtveni jarac?

Potvrdit će se stara priča o demontiranju pojedinaca kako bi sustav preživio.

Agrokorov mač

O tome bi se navodno trebalo raspravljati na saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor koje bi se napokon trebalo osnovati i krenuti s radom (tek) za dvadeset dana. Valjda nakon što hapšenje Todorića zadovolji apetite i kad se javnost zasiti Todorićeva prljavog veša, koliko god ono seksi bilo.

A na tom povjerenstvu vjerojatno ćemo opet gledati igru mačke i miša koje traje između HDZ-a i SDP-a otkad je krenulo natezanje s Agrokorom, nabacivat će se optužbama i etiketama, čemu bi mogao pridonijeti i sam Todorić, iz Kulmerovih dvora, Remetinca ili frizeraja, svejedno.

Tada će, pored kaznene, ostati mnogo važnija politička strana priče. Tko će nju riješiti?

HDZ se još nije oporavio od koruptivnog nasljeđa Sanaderove vladavine, a čeka ga nasljeđe Agrokora. SDP se spremno laća Agrokorova mača iznad hadezeovih glava, ali bi mogao i sam od njega poginuti.

U ovoj priči nitko nije skroz nevin. Pitanje je samo stupnjevanja krivnje.

Zato HDZ priprema teren za uhićenje Todorića, ali je istodobno panično bježao od saborskog povjerenstva. Koje, kako znamo, nikada nije bilo ništa više od folklora, međutim i taj folklor nanio bi vladajućoj stranci veliku štetu.

Uglavnom, topnička priprema je obavljena. Sad čekamo eksploziju.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Komentari (24)
  • Na prve naznake otkrivanja pravog stanja u Agrokoru, Todorić je dobio naputak od vlade, da će dobiti vrijeme od barem par mjeseci da izmjesti novce na tajne račune van Hrvatske i osigrura budućnost svoje obitelji jer će mu morati uzeti nekretnine, te da pokuša uništiti dokaze koji povezuju Agrokor i ADZ kao i dokaze o bezbroj mučki i kriminala u aferi. Za uzvrat će ga formalno teretiti isto kao što je bio slučaj i sa Sanaderom a ADZ-ovi advokati Sloković i Čedomir će učiniti sve da se suđenje otegne u nedogled i sve padne u vodu.. Svi scenariji već viđeni od Fimi Medije, raznih suđenja Sanaderu, raznih suđenja Mamiću ili Bandiću... Mafija i ološ vampira koji ispijaju krv svom vlastitom narodu i još mu se smiju u lice nazivajući ih "stokom sitnog zuba".

    10. 10. 2017,   16:16
  • Naravno da ga treba uhititi...lopina Sanader je ležao godinama i danas se poteže po sudovima, prijete mu i dalje sudske presude za robiju, bez i jednog čvrstog dokaza ( osim fimi medije ) osim čistih naklapanja " vjerodostojnih zaštićenih svjedoka optužbe", a da bi ovaj muljator u milardama eura ostao na slobodi. Tko god poslije njega zaglavio kao i on, ako su sukrivci neka robijaju !!! Islanđani bi ga već odavno objesili !!!

    10. 10. 2017,   12:29
  • I ako ga ulove, sve njegove advokate, porezne savjetnike plaćat ćemo mi . Nema plaće, dividendu mu treba oduzet jer je lažno prikazivao dobit, a koja je ovo država. Pa da nije bilo bolje dok smo živjeli u mraku...

    10. 10. 2017,   12:34