Obavijesti

Kolumne

Komentari 24

Topnička priprema je obavljena. Sad se još čeka uhićenje Gazde

Topnička priprema je obavljena. Sad se još čeka uhićenje Gazde
1

Obrazac je poznat: prvo idu financijski podaci, pa priče o privatnim tajnama, a onda kreće premijerov apel DORH-u da istraži nezakonitosti. Ali što kad se Todorića uhapsi? Hoće li sveta krava postati žrtveni jarac?

VIDEO

Ovo izgleda kao klasična topnička priprema za uhićenje Ivice Todorića.

Ante Ramljak jučer je iznio u javnost prljavi veš iz financijskih bilanci Agrokora, izbombardirao javnost zamagljenim milijardama i podnio kaznenu prijavu protiv članova Uprave (minus Zdravko Marić).

Kome to nije bilo dovoljno seksi, mediji su paralelno s tim plasirali priču o seksi rublju obitelji Todorić, o luksuzu koji su naplaćivali na račun firme koja istodobno nije plaćala dobavljače.

A kome ni sve to nije bilo, što bi rekao premijer, dovoljno atraktivno, Andrej Plenković poslao je Državnom odvjetništvu jasnu poruku: "Na pravosudnim tijelima je da izvide kakav je karakter nepravilnosti, koje bi mogle imati i karakter nezakonitih radnji".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovoga puta premijer nije sazvao glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u Vladu kako bi mu dao nalog koga će i kako procesuirati, ali i ovaj apel bio je zasad dovoljan. Kao dio opće pripreme za uhićenje nekada najmoćnijeg poduzetnika, a u jednom periodu vjerojatno i najmoćnije osobe u Hrvatskoj.

Seksi prljavo rublje

Priča o seksi donjem rublju koje su članovi Todorićeva klana kupovali na račun Agrokora trebala je dodatno senzibilizirati javnost koja ne razumije baš sve ove priče o mjenicama i bilancama. I podsjeća na nekadašnje topničke pripreme Mladena Bajića uoči uhićenja: seksi transkripti, mračne tajne iz bunkera, luksuzna putovanja, sočni detalji nošenja love u kutiji za cipele i slično.

Nakon svega ovoga, od Cvitana se očekuje ono neizbježno.

U međuvremenu, DORH se u cijeloj ovoj gunguli nalazi u poziciji Buridanova magarca: s jedne strane, zatrpavaju ga kaznene prijave (vjerojatno Todorićeve) protiv članova Vlade i Ante Ramljaka, a s druge strane, Ramljak uz Plenkovićevu političku podršku plasira kaznene prijave protiv Uprave Agrokora.

Minus, naravno, Zdravko Marić, bivši član Uprave za odnose s investitorima. On ništa ne zna, nitko za njega ne pita, on ni sa čime nema veze, iako se hvalio da je znao sve i sudjeluje u svemu.

Prokleta mogućnost izbora

DORH, uglavnom, mora odlučiti koje kaznene prijave će prihvatiti, a koje neće. A nije teško pogoditi za koje se mora odlučiti. Plenković mu je to jučer jasno poručio.

Pa ipak, od kaznene prijave Bože Petrova prošlo je već šest mjeseci. Pet mjeseci prošlo je od odobravanja dodatnih financijskih sredstava za provođenje istraga u Agrokoru. A DORH ni jučer, kako je to primijetio odvjetnik Veljko Miljević, ne izlazi u javnost s priopćenjem protiv koga je to Ramljak podnio prijavu.

Dakle, totalni muk. Što opet podsjeća na zatišje pred buru.

DORH je neovisno tijelo koje postupa samostalno, ali poučeni prethodnim iskustvima, bit će zanimljivo vidjeti kako će se postaviti u vezi kaznenih prijava protiv Ante Ramljaka i Martine Dalić.

Ne radi se ovdje o ravnoteži krivnje, ono se na Todorićevoj strani mjeri u desetinama milijardi, već o jednakim pravilima za sve.

Isto tako, iščekivanje uhićenja u Agrokoru ponovno aktualizira stanje u hrvatskom pravosuđu i sudstvu. 

Je li država sposobna?

Ovakve topničke pripreme, kao i popratnu baražnu vatru, viđali smo u mnogim prethodnim slučajevima, od Ive Sanadera preko Polančeca i Čobankovića, do Nadana Vidoševića i drugih. Osuđena su samo dva ministra, na manje kazne od očekivanih, dok ex-premijer nije još dočekao pravomoćnu presudu.

Stoga se valja ozbiljno zapitati: je li ova država sposobna osuditi Ivicu Todorića?

I više od svega, hoće li njegovo uhićenje biti dovoljno: sve ove godine nije nakalemio i zamračio silne milijarde duga bez pomoći, znanja i odobrenja vlasti, politike, institucija. Hoće li pasti netko od njih? 

Ili će eventualno izmicanje Zdravka Marića iz kaznene prijave, od čega je i premijer Plenković jučer pobjegao u komentiranje SDP-ova "kiselog zelja", potvrditi kalkulacije kako je Ivica Todorić od svete krave postao žrtveni jarac?

Potvrdit će se stara priča o demontiranju pojedinaca kako bi sustav preživio.

Agrokorov mač

O tome bi se navodno trebalo raspravljati na saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor koje bi se napokon trebalo osnovati i krenuti s radom (tek) za dvadeset dana. Valjda nakon što hapšenje Todorića zadovolji apetite i kad se javnost zasiti Todorićeva prljavog veša, koliko god ono seksi bilo.

A na tom povjerenstvu vjerojatno ćemo opet gledati igru mačke i miša koje traje između HDZ-a i SDP-a otkad je krenulo natezanje s Agrokorom, nabacivat će se optužbama i etiketama, čemu bi mogao pridonijeti i sam Todorić, iz Kulmerovih dvora, Remetinca ili frizeraja, svejedno.

Tada će, pored kaznene, ostati mnogo važnija politička strana priče. Tko će nju riješiti?

HDZ se još nije oporavio od koruptivnog nasljeđa Sanaderove vladavine, a čeka ga nasljeđe Agrokora. SDP se spremno laća Agrokorova mača iznad hadezeovih glava, ali bi mogao i sam od njega poginuti.

U ovoj priči nitko nije skroz nevin. Pitanje je samo stupnjevanja krivnje.

Zato HDZ priprema teren za uhićenje Todorića, ali je istodobno panično bježao od saborskog povjerenstva. Koje, kako znamo, nikada nije bilo ništa više od folklora, međutim i taj folklor nanio bi vladajućoj stranci veliku štetu.

Uglavnom, topnička priprema je obavljena. Sad čekamo eksploziju.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang