Obavijesti

Kolumne

Komentari 34

Tripartitni raspad sistema: Svatko sa svakim ruši svakoga

Tripartitni raspad sistema: Svatko sa svakim ruši svakoga
1

Prvo je Most iz pregovora izbacio obje strane, potom je izbacio HDZ, pa onda i SDP, pa formirao Vladu s HDZ-om, zatim su SDP i HDZ zajednički srušili tu Vladu, da bi na koncu Most i SDP raspustili Sabor...

VIDEO

Prisjetimo se malo kako je sve to išlo.

Prvo je Most rekao da neće koalirati ni s jednom velikom strankom, onda je forsirao suradnju s obje stranke u tripartitnoj koaliciji, pa su se SDP i HDZ telefonski konzultirali hoće li to prihvatiti, pa je Karamarko odbio a Milanović potpisao, pa je Most izbacio HDZ, zatim i SDP, formirajući Vladu s HDZ-om, da bi onda SDP i HDZ zajedno srušili tu Vladu, a na koncu (?) Most i SDP zajedno raspustili Hrvatski sabor...

Niz nastavite kako vam je drago.

Jer, osim ako ne dođe do dramatične promjene izbornog raspoloženja hrvatskih građana, a ona unatoč pomacima još nije vidljiva iz anketa, svi glavni akteri mogli bi se najesen naći na istom mjestu i dogovarati formiranje nove Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plus Ivan Vilibor Sinčić.

A ogorčeni Božo Petrov već premotava film na početak i poručuje kako "ne daje apsolutno nikakvu šansu ni jednima ni drugima jer su ih i jedni i drugi prevarili". "Jedni za vrijeme pregovora, drugi su pokazali kakvi su u ovom trenutku", kazao je sinoć čelnik Mosta.

I eto ga, ogorčeni, pravovjerni, moralni, dobronamjerni, samoprijegorni, reformistički Most ponovno odbija ići s jednima i drugima.

Iako si je sam kriv što je pošao s HDZ-om. 

Reformsko neslaganje

Pokazalo se, naime, da nije bilo nijedne realne osnove na kojoj su Most i HDZ mogli koalirati, a nadasve izgraditi stabilnu reformsku Vladu. Postojala je samo ona svjetonazorska i ideološka osnova. (I naravno, uhljebnička.)

Sve drugo bilo je problematično od samoga početka. Škripalo je na pregovorima o reformama, na teritorijalnom preustroju, reformi javne uprave, ZERP-u, smanjivanju plaća zastupnika, na rezovima i imenovanjima, na kadroviranju, na Ini i MOL-u, na ovlastima nad obavještajnim aparatom, na ovlastima nad policijom i Uskokom...

Pa sve do nestranačkog premijera kojeg je regrutirao HDZ, a preobratio Most.

Da ne govorimo o samom Tomislavu Karamarku koji je od početka bio kamen spoticanja. Ne samo Mostu i Oreškoviću, nego i njihovim sponzorima.

Ideološko 'klapanje'

Sve ostalo "klapalo" je zapravo bez problema. Kulturna revolucija, svjetonazorski udari, desant na HTV, Hasanbegović i "Za dom spremni", svjetonazorski udar na kurikularnu reformu, konzervativizam, klerikalizam, pobačaj...

Paradoksalno, upravo suprotnu situaciju Most je mogao očekivati od saveza sa SDP-a. Ideološko i svjetonazorsko neslaganje, ali podudarnost u mnogim reformskim zahvatima, poput smanjenja broja županija.

Da se ne vraćamo sad u doba onih pregovora Milanovića i Petrova kad je SDP davao Mostu više nego što zaslužuje, a Petrov s nelagodom tražio način da se iz toga iskobelja.

Pa se opet uvalio.

I može lider Mosta sada biti ogorčen na dvije velike stranke što su se uortačile pri izboru Ustavnih sudaca i pri rušenju Oreškovićeve Vlade. Ali i on je odigrao svoju ulogu u svemu tome. I on je pokušao preveslati Milanovića, pa onda i Karamarka, pozivajući se pritom - u nedostatku sile i većine - na etiku, moral i principe.

Iako je sve to odavno ispucao.

Zadnji puta kad je odbio dati ostavku kako bi spasio Vladu, iako je to dvaput javno obećao i premda je to od njega tražio sam premijer Orešković.

I što je najzanimljivije, Most je bio prvi koji je pokrenuo utrku za najvećeg oporbenjaka u državi.

Utrka u oporbu

Suočeni s padom rejtinga, krenuli su opstrukcijom i rušenjem Karamarka. Onda je Karamarko u samoobrani krenuo s rušenjem nepopularne Vlade. A onda je Most krenuo u izazivanje prijevremenih izbora koje zaziva 70 posto građana. Da bi SDP pobrao vrhnje.

Tako barem svi mogu pred birače izaći sa svojim dijelom zasluga. 

SDP je obavio svoju oporbenu zadaću i prvi puta u povijesti je srušio Vladu (doduše, ne sam), HDZ se žrtvovao za okončanje karikaturalne agonije u Banskim dvorima, Most je principijelno vratio mandat građanima.

S kakvim rezultatom?

To će stručnjaci već iščitati u zvijezdama. Ali sigurno je jedno: HDZ je žrtvovao vlast kako bi spasio svog kompromitiranog predsjednika, žrtvovao je partiju za laufera, pokazavši time da je i dalje, nakon Sanadera i Tuđmana, talac samovolje svog lidera.

Zaključno, ono što se nije realiziralo kao tripartitna koalicija, pretvorilo se u tripartitni raspad sistema. 

Šteta samo što Orešković nije sve to jučer zaokružio jednom dobrom powerpoint prezentacijom. Po tome ćemo ga pamtiti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang