Obavijesti

Kolumne

Komentari 219

U bivšoj Jugi nije bilo jogurta, ali bilo je vrhunske medicine

U bivšoj Jugi nije bilo jogurta, ali bilo je vrhunske medicine
1

Naši transplantacijski i eksplantacijski timovi sačinjeni su od vrhunskih stručnjaka kojima je taj zahtjevni posao često prije svih privatnih obaveza i potreba

VIDEO

Za dva tjedna, 30. rujna, bit će punih 30 godina od prve transplantacije srca u Hrvatskoj. Tad, 1988., bio je to prvi takav zahvat i u čitavoj bivšoj državi, Jugoslaviji. Liječnici na Rebru imali su dovoljno medicinske i ljudske hrabrosti da se upuste u iznimno složenu operaciju, iako su bili naoružani samo znanjem iz knjiga, a nitko od njih nikad prije nije prisustvovao takvom zahvatu.

E da, toliko velike stvari su se događale u onom “crnom mraku” prošlosti u kojem kakti nije bilo ni jogurta ni kave, ali bilo je, eto, vrhunske medicine koja je odličnim tempom pratila razvijene zapadne zemlje. Usporedbe radi, u Njemačkoj je prvo srce presađeno sedam godina prije nego na Rebru, a u Austriji samo dvije godine ranije.

Govorimo li o prvoj transplantaciji bubrega kod nas idemo još malo dalje u povijest. Rijeka, 1971. godina, presađivanje od živog srodnog davatelja, a godinu kasnije na Rebru od umrlog donora.

Sve su to bili revolucionarni zahvati na našim prostorima koji su postavili temelje za današnji program transplantacija po kojemu nas prepoznaju na cijeloj kugli zemaljskoj. Drugi smo na svijetu u transplantacijama srca, a prvi u presađivanju jetre i bubrega. Svijest o doniranju organa podigli smo na toliko visoku razinu da ne postoje dovoljno snažne riječi zahvale za sve obitelji koje su u trenucima najveće tuge odlučile organima svojih najdražih spasiti nečiji život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naši transplantacijski i eksplantacijski timovi sačinjeni su od vrhunskih stručnjaka kojima je taj zahtjevni posao često prije svih privatnih obaveza i potreba.

Dan i noć su spremni, rade i operiraju, samozatajno, profesionalno, bez pompe i ovacija. U zdravstenom sustavu koji je toliko pun propusta da u njemu doista nije lako biti liječnik. I zato ti ljudi zaslužuju naše najveće divljenje i poštovanje. Svakodnevno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang